Actualitate

Concurență mare pentru amenajarea Parcului Est. 27 de proiecte propuse pentru cel mai mare parc din Cluj

Nu mai puțin de 27 de propuneri au fost depuse în cadrul concursului internațional de soluții pentru amenajarea Parcului Est.

 

 


Lucrările Comisiei Tehnice din cadrul concursului internațional de soluții pentru amenajarea Parcului Est, organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România s-au încheiat marți, 2 februarie.

 


27 de proiecte vor fi evaluate de Juriul internațional, în perioada 5-7 februarie 2021.

Proiectul câștigător urmează să fie desemnat luni, 8 februarie, când va avea loc și conferința de presă pentru anunțarea câștigătorilor. Evenimentul va fi organizat online, iar detaliile urmează să fie anunțate curând. Proiectele vor putea fi vizualizate de către public atât online, pe site-ul oficial al concursului, cât și în expoziția care va fi deschisă la Casino, în Parcul Central.


Cine decide cum va arăta cel mai mare parc din istoria Clujului?

Juriul este format din arhitectul peisagist Catherine Mosbach - Fondator Mosbach Paysagistes (Paris, Franța), arh. peis. Peter Veenstra - Cofondator al biroului LOLA Landscape Architects (Rotterdam, Olanda), geograf Catherine Franceschi-Zaharia (Paris, Franța), arh. urb. Toader Popescu, specialist atestat MC, lector UAUIM (București, România), arh. Radu Tudor Ponta - Cofondator al biroului Republic of Architects, conferențiar UAUIM (București, România), Cristian Domșa - Specialist GIS - Conservarea biodiversității, Consultant în domeniul ecologiei și conservării biodiversității (Cluj-Napoca, România), arh. Tamina Lolev - Arhitect Partener al biroului de arhitectură Wolfhouse Productions, Co-fondator Nod Makerspace (București, România).

„Parteneriatul municipalității cu Ordinul Arhitecților din România este deja unul testat și validat prin potențialul ridicat de a da acces orașului la proiecte inovative cu o valoare arhitecturală ridicată. De asemenea, în timp acest instrument al concursurilor de soluții a devenit standardul pe care îl utilizăm la Cluj-Napoca pentru o dezvoltare urbană sustenabilă și remarcabilă”, a explicat primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc.


„Parcul Est va deveni cel mai mare spațiu verde amenajat din oraș și pentru realizarea sa vom accesa finanțare europeană nerambursabilă. Tema care a stat la baza acestui concurs de soluții este la rândul său un model de bună practică, prin procesul de colaborare și co-designul cu întreaga comunitate, în cadrul întâlnirilor la Centrul de Inovare și imaginație Civică”, a declarat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și al proiectului parcului Est.

Mai multe detalii despre acest concurs puteți găsi pe site-ul oficial, la următorul link


Cum va arăta Parcul Est după modernizare?

Parcul Est va avea și funcțiuni de loisir (timp liber – n.r.), specifice unui parc urban cu toate dotările – grădini publice, spații pentru expoziții, stații de încărcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat, irigație, alimentare cu apă, energie, dar și amenajări pentru practicarea sportului în aer liber (terenuri de tenis, baschet sau mini-fotbal, inclusiv sporturi indoor)r, prin construirea unei clădiri dedicate (zone active de agrement pentru vizitatori – copii și adulți – de peste 3.000 mp).

De asemenea, pe lângă aceste amenajări, se propune construirea unui amfiteatru cu 400 de locuri care va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale. Totodată, porțiuni ale peluzei trebuie proiectate astfel încât să poată fi instalate cu ușurință alte suprafețe precum patinoare sau terenuri pentru activități sportive de iarnă (pe o suprafață între 3.000 și 5.000 mp), potrivit edilului.

„În ceea ce privește biotopul natural, acesta va fi protejat pe parcursul tuturor lucrărilor prin reguli clare, stabilite nu doar prin legislația în vigoare, ci și în tema de concurs. Astfel, tăierea arborilor maturi este strict interzisă, cu excepția celor care pun în pericol siguranța cetățenilor, iar viitorul sistem de iluminat trebuie să respecte anumite proprietăți (stâlpii să aibă o înălțime de maxim 4 metri, iar lumina să fie dirijată în jos pentru a nu disturba comportamentul păsărilor). Protecția habitatului sălbatic existent reprezintă prioritatea prezentului demers de proiectare, înaintea oricărui alt aspect funcțional”, a precizat Emil Boc.

Câștigătorul concursului pune mâna pe un contract de peste 6,2 mil. lei

Redactarea temei de concurs a fost precedată de dezbateri publice și variate consultări, inclusiv prin distribuirea în spațiul virtual a unui chestionar pentru a afla care sunt cu adevărat nevoile clujenilor legate de un nou spațiu verde în Cluj-Napoca. Idei pentru amenajarea Parcului Est au fost propuse și în cadrul dezbaterii publice a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), la începutul acestui an.

Inițial, în anul 2018, administrația locală a propus amenajarea unui aquapark în acest areal, însă cetățenii au respins propunerea în detrimentul unui nou spațiu verde, unde să se poată bucura de liniște și natură. Acum, proiectele depuse de specialiști în cadrul concursului de soluții lansat pentru amenajarea Parcului Est vor fi evaluate de un juriu internațional.

Premiul I al concursului internațional de soluții pentru Parcul Est constă în contractul de proiectare cu o valoare estimată de 6.288.360 de lei (fără TVA), locul II va fi recompensat cu un premiu în valoare de 120.000 de lei (fără TVA), în timp ce „bronzul” va primi 60.000 de lei (fără TVA).

CITEȘTE ȘI

Concurs de soluții pentru amenajarea Parcului Est. Primăria pune la bătaie peste 6,2 milioane de lei

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter