Actualitate

Vrem la școală! Studenții și profesorii sunt de acord: vor cursuri față în față, dar nu oricum!

Studenții și profesorii vor să se întoarcă la cursuri față în față, dar în același timp există mici rețineri, deoarece încă nu s-au vaccinat. Masca, distanțarea și dezinfectantul vor fi „armele” de apărare împotriva virusului.

 

 


Peste 35.000 de oameni care lucrează în domeniile cheie trebuie să se reprogrameze pentru administrarea primei doze de vaccin, din cauza unui deficit de 117.000. doze de vaccin. Cu alte cuvinte, profesorii, jurnaliștii, și mulți alți oameni care lucrează în domenii cheie vor fi reprogramați pentru vaccinare, deși ei trebuiau să fie deja vaccinați.

 


În mediul online, unii profesori s-au plâns de modul de organizare a acestei campanii de vaccinare, dar și de faptul că prezența fizică a elevilor și profesorilor va fi obligatorie la școală, în contextul în care situația este destul de gravă.  

71 de zile până la vaccinarea anti-COVID

Profesorul univeristar Sandu Frunză a făcut o postare pe Facebook în care a scris că el a obținut o programare pentru vaccinarea anti-COVID în sistem de așteptare, de 71 de zile. Sandu Frunză mai are de așteptat 43 de zile și speră să nu se mai amâne programarea.


„Ministrul Sănătății tocmai m-a lămurit în direct la televizor că 30% dintre dozele de vaccin au fost distribuite printr-un sistem de programare paralelă. Încep să înțeleg și eu mai bine de ce, eu după 6 zile de tristă amintire am obținut în Cluj-Napoca doar o programare în sistem de așteptare (50 de zile + 21 de zile pentru rapel). Sper să nu intru în alte amânări după aceste 71 de zile. Pentru mine au mai rămas 43 de zile până la prima injectare și încă 21 de zile până la cea de a doua injectare. Nu iau în calcul vreo posibilă amânare prin reprogramare. Încă sunt optimist”, a scris pe Facebook Sandu Frunză, profesor univeristar la UBB.

Sandu Frunză este profesor univeristar la Departamentul de Comunicare, Relații Publice și Publicitate, din cadrul Universității Babeș-Bolyai.


Profesorul universitar Dumitru Cornel Vilcu și-a expus și el părerea despre procesul de organizare a campaniei de vaccinare. El consideră că Guvernul critică persoanele care nu vor să se vaccineze, în cazul în care ei nu se descurcă să acopere persoanele care doresc să se vaccineze. De asemenea, el consideră că ultimii vaccinați ar trebui să fie politicienii, care au datoria de a „salva” populația.

„Vă bateţi joc de noi, faceţi (exclusiv) jocuri de imagine, ne îmbolnăviţi şi ne omorâţi cu zile. Nu virusul. Nu. Ci voi, nenorociţilor, adunătură de loaze cu fumuri, cocoţate la putere.


(...)Triumfalism şi obtuzitate ale unui Guvern care îi critică pe antivaccinişti, când ştie că mai are de lucrat multe luni de zile (în ritmul actual, ani) până la a-i acoperi pe cei care înţeleg şi vor să se vaccineze. Contre între un Ministru al Sănătăţii care a pierdut (dacă a avut vreodată) controlul şi căruia premierul îi spune, cu un tupeu de necrezut, că n-are putere de decizie - pentru că, deh, armata, STS-ul şi alte bălării cu multă putere şi multe, decidente capete pătrate.

Exact acea lipsă de decenţă, de minim profesionalism, de ordine şi de echitate la care ne aşteptam (faptul că nu ne mirăm e dovedit cu vârf şi îndesat de către aceia dintre noi care merg la mari distanţe ca să se vaccineze). Fix acea perdea de fum (suntem bine, avem de toate, rata de infectare nu e mare, lucrurile sub control) pe care o ştim de la accidentul din Apuseni, de la Siutghiol, de la Colectiv şi mai ales după şi din moartea celor arşi la Piatra Neamţ.

(...)Să fie clar: ULTIMII. Voi, politicienii şi decidenţii, ar fi trebuit să fiţi ultimii vaccinaţi. Să ştiţi că, până nu v-aţi făcut datoria, până n-aţi salvat fiecare persoană care putea fi omeneşte salvată, până n-aţi gândit şi executat şi finalizat cel mai bun sistem şi cele mai bune programe, nu aveţi de ce să vă autoproclamaţi «esenţiali».

(...)Că ne omorâţi, era de aşteptat. Că ne şi scuipaţi pe suferinţă, e parcă prea mult. Şi m-am săturat să zic (deşi e corect) «aşa/ asta e România», pentru că, de fapt, aşa/ ăştia sunteţi voi”, a scris pe Facebook Dumitru Cornel Vilcu, profesor universitar la UBB.

Prezența fizică a profesorilor și a elevilor va fi obligatorie!

O altă postare publică făcută de Dumitru Cornel Vilcu evidențiază că la început de pandemie, când cazurile erau puține școlile s-au închis, iar acum când situația este critică, ministrul Educației obligă profesorii și elevii să meargă la școală fizic, în contextul în care elevii nu se vor vaccina, cel puțin nu acum.

„Ministrul Educaţiei spune că prezenţa profesorilor ŞI a elevilor în şcolile deschise va fi OBLIGATORIE. Aşadar, indiferent cât de nepregătite vor fi unităţile de învăţământ pentru condiţiile pandemice, acei părinţi care vor încerca să-şi protejeze copiii ţinându-i acasă vor suporta rigorile legii (vor fi amendaţi).

Când nivelul de risc în România era mic, am închis tot. Astăzi deschidem tot. Să nu găsească locul gol noile tulpini, care au îngenuncheat sistemul de sănătate din Marea Britanie, iar acum intră masiv în Europa”, a scris pe Facebook Dumitru Cornel Vilcu.

Studenții au o reținere în ceea ce privește reîntoarcerea la facultate, deoarece nu sunt vaccinați

Monitorulcj.ro a vorbit cu câțiva studenți de la diferite facultăți din Cluj-Napoca, pentru a afla dacă li se pare normal să meargă fizic la facultate, având în vedere că nu sunt vaccinați.

Majoritatea studenților au spus că au o reținere în ceea ce privește mersul la facultate, mai ales că ei vor intra în ultima etapă de vaccinare (populația generală), deoarece riscul de infectare este destul de mare. Totodată, studenții sunt siguri că reprezentanții facultăților vor implementa măsuri sanitare care să asigure desfășurarea cursurilor.

„Am o oarecare teamă să nu mă îmbolnăvesc, dar ținând cont că facultatea noastră are reguli destul de stricte și le urmează, nu cred că este o problemă reîntoarcerea la facultate”, a declarat pentru monitorulcj.ro Cristina Botoș, studentă la USAMV.

„Nu pot spune că am o oarecare reținere. E adevărat că situația epidemiologică nu e cea mai bună, însă eu am încredere că se vor respecta regulile de distanțare, și am încredere și în profesori, vom purta mască și vom încerca să păstrăm în totalitate toate regulile. Este important să facem și partea practică, nu doar cursurile, este mult mai ușor pentru noi să înțelegem cum funcționează unele procese”, a declarat pentru monitorulcj.ro Raluca N., studentă la Facultatea de Biologie și Geologie.

„Eu consider că momentan profesorii reprezintă o prioritate, deoarece avem mare nevoie de ei să putem susține laboratoarele. În plus, dorim să îi protejăm pe cât posibil, contează vârsta acestora și din păcate, ei sunt mai predispuși să facă o formă mai gravă, decât noi. Când vom urma și noi, cu siguranță ne vom vaccina, fără a ezita”, a spus studenta la Biologie.

„La începutul facultății aș fi preferat să stau mai mult acasă, lucru care s-a și întâmplat de altfel. Dar fiind la secția la care sunt și pentru că este nevoie să lucrăm pe dimensiuni mari (1 metru pe 2 metri), mersul la atelierele facultății a devenit o necesitate. Plus că noi avem nevoie de feedback direct și imediat ca să putem evolua de la o lucrare la alta”, a declarat pentru monitorulcj.ro Elena A., studentă la UAD.

„Voi merge la universitate cu mască și respectând normele. Am o reținere de a merge, pentru că există riscul de a mă infecta, dar în același timp, specializarea mea este de așa natură încât trebuie să merg fizic. Știu că situația epidemiologică este destul de gravă acum, dar noi trebuie să ne continuăm studiile în așa fel încât să putem învăța ceva”, a adăugat studenta de la UAD.

„Nu am rețineri de a merge la facultate, deoarece am luat deja virusul și am anticorpi, dar dacă aș fi în situația în care nu l-aș fi făcut nu aș dori să mă întroc pentru că mi se pare că riscul de a lua e prea mare și nu e plăcut să ai. Aș dori să ne pună facultatea la dispoziție posibilitatea de a ne vaccina, pentru că este mult mai bine să mergem fizic la facultate, înțelegem mult mai bine”, a declarat pentru monitorulcj.ro Iulia T., studentă la UTCN.

CITEȘTE ȘI:

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter