Actualitate

POZA ZILEI. Transportul clujenilor, în urmă cu peste 4 decenii

Cu ce circulau clujenii acum mai bine de 40 de ani?

 

 


Fotografia a fost surprinsă în anul 1979, în cartierul Mărăști, lângă Biserica Sfântul Petru, pe sensul de mers dinspre centru spre Piața Mărăști.

 


Troleibuzele încă circulă pe acest tronson, fiind unul dintre cele mai aglomerate din oraș și cu cel mai mare număr de linii.

Clujenii cer extinderea rețelei de troleibuze

Recent, liniile de troleibuz au revenit în atenția clujenilor, după ce o petiție online a fost inițiată, pentru extinderea acestora.  Peste 100 de clujeni solicită Primăriei Cluj-Napoca și Companiei de Transport Public introducerea de noi linii de troleibuze, atât spre unele obiective, cum ar fi Aeroportul Cluj, cât și care să lege cartierele între ele.


Ei propun extinderea rețelei de troleibuz pe străzile Liviu Rebreanu, Aleea Băișoara și Pasajul Mărăști, pe Calea Turzii dar și la Aeroport.

„Cu niște investiții minime pentru extinderea rețelei de troleibuz pe străzile Liviu Rebreanu, Aleea Băișoara și zona Pasajului Mărăști s-ar putea electrifica linile 33, 34 și 48. Proiectul există, însă trenează fără niciun motiv de luni bune.


De asemenea o extindere vitală prevăzută și în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este cea spre cartierul Zorilor pe traseul Calea Turzii-Strada Observator ceea ce ar duce la electrificarea linilor 35, 46B și 50, linile 35 și 46B reprezentând principalele linii spre Cartierul Zorilor un cartier cu o densitate mare a populației atât datorită blocurilor de locuințe cât și a căminelor studențești din Campusul Observator. În plus prin reactivarea liniei de la Aeroport până în zona Pasajului Dezmir s-ar putea electrifica și linia 8”, se arată în textul petiției.

Extinderi propuse și în Mănăștur

O altă extindere sugerată de inițiatorii petiției este cea spre cartierul Mănăștur, prin electrificarea liniilor 9, 24 și 24B, acestea fiind printre cele mai aglomerate linii de pe axa est-vest.


„Nu în ultimul rând o extindere extrem de importantă ar fi pe sectorul Grădini Mănăștur – Calea Florești – Strada Bucium/Vivo Cluj Napoca. Astfel 3 linii extrem de importante de autobuz 9, 24 și 24B ar putea electrificate. Linia 24B este una dintre cele mai aglomerate linii de pe axa est-vest.

Toate extinderile enumerate mai sus sunt prevăzute în Planul de Mobilitate Urbane durabilă, astfel fiind perfect compatibile cu un proiect din finanțare europeană care să conțină toate lucrările necesare”, se mai arată în textul petiției.

Susținătorii petiției arată că extinderea rețelei de troleibuz ar duce la reducerea poluării, dar și a costurilor de exploatare.

CITEȘTE ȘI

Transport în comun NEPOLUANT în toată ZONA METROPOLITANĂ, până în 2028

 

abonare newsletter