Actualitate

Se implică președintele Klaus Iohannis în cazul clujeanului Marius Balo, închis în China?

Echipa de avocați care îl apără pe profesorul clujean Marius Balo, întemnițat în China, solicită președintelui României implicarea activă în procedurile de transfer.

 

 


Avocații lui Marius Balo, profesorul clujean condamnat la închisoare în China, solicită președintelui României, Klaus Iohannis, să inițieze de urgență procedurile de preluare din Republica Populară Chineză a cetățeanului român.

 


Echipa de avocați care reprezintă cazul lui Marius Balo a trimis luni, 11 ianuarie, o cerere către președintele României, Klaus Iohannis, pentru implicarea activă în procedurile de preluare din Republica Populară Chineză a profesorului clujean. Această cerere vine în urma conferinței de presă din data de 29 noiembrie 2020, în care Klaus Iohannis a afirmat că el „crede că se poate face ceva”, „se va documenta” și o „să își spună părerea”.

Marius Balo este în continuare închis la Shanghai

Marius Balo, născut la Cluj-Napoca, este în continuare deținut în Penitenciarul de Maximă Siguranță din Shanghai. Avocații Eugen C. Iordăchescu și Ioana Bonda, apărătorii profesorului clujean, au formulat cererea prin care „solicită în mod respectuos” președintelui să facă demersurile necesare la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională pentru a demara procedurile de transfer a lui Marius Balo, în vederea executării pedepsei în România.


Printr-o hotărâre pronunțată în data de 24 martie 2016, rămasă definitivă, Marius Balo fusese condamnat de o instanță de judecată din Republica Populară Chineză la pedeapsa închisorii de 8 ani cu executare pentru săvarșirea infracțiunii de complicitate la fraudă contractuală pentru suma infimă de 80 de dolari. Prin aceeași sentință penală, inculpatul a fost obligat și la plata unei amenzi în cuantum de 100.000 yuani.

„Această amendă a fost achitată de către unchiul condamnatului, ca urmare a răspunsului primit de la Ministerul Justiţiei în data de 11 aprilie 2017, în care ne-a informat că o eventuală cerere de transfer a unei persoane condamnate poate fi luată în considerare doar în condiţiile în care pedeapsa este una fixă şi cheltuielile judiciare/ amenzile sunt achitate în totalitate”, se arată în cererea avocaților lui Marius Balo.


Prin Hotărârea nr. 195/01.10.2019 pronunțată de Curtea de Apel Cluj, s-a dispus admiterea sesizării formulate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi, în consecinţă, s-a dispus recunoaşterea hotărârii de condamnare a Tribunalului Popular Intermediar II din Shanghai, rămasă definitivă prin hotărârea Curţii Supreme Populare din Shanghai.

Toate demersurile de transfer de până acum au fost în van!

Tot atunci s-a dispus și transferarea persoanei condamnate din Penitenciarul Quinpu din China într-un penitenciar din România în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Hotărârea nr. 195/2019 a rămas definitivă în data de 1 octombrie 2019, iar printr-o adresă la Ministerul Justiției în data de 9 ianuarie 2020, avocaților li s-a comunicat că partea chineză și-a dat acordul pentru transfer, fiind îndeplinite toate condițiile necesare.


„Prin aceeași adresă ni s-a comunicat că demersurile de preluare sunt întreprinse de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Prin adresa din data de 15.01.2020 ni s-a comunicat că demersurile pentru preluarea lui Marius Balo au fost inițiate, data transferării efective urmând a fi stabilită în colaborare cu partea chineză”, mai arată apărarea lui Marius Balo.

Ulterior, printr-o adresă din 12 mai 2020, avocații au fost informați că, din cauza crizei internaționale provocate de pandemia de coronavirus, nu pot estima data la care escorta română se va deplasa în China pentru preluarea lui Marius Balo, aceasta depinzând de evoluția crizei, de restricțiile de călătorie, precum și de evoluția traficului aerian internațional. Cu toate acestea, până în acest moment nu s-a schimbat cu privire la situația profesorului clujean, acesta fiind în continuare deținut în condiții inumane.

„În aceste condiții, vă solicităm să vă implicați în mod activ în această chestiune și să demarați de urgență procedurile de preluare din Republica Populară Chineză a cetățeanului român Marius Balo, având în vedere că în cadrul conferinței de presă din data de 29.11.2020, fiind întrebat despre situația cetățeanului român Marius Balo, ați precizat că «eu cred că se poate face ceva, mă documentez și o să vă spun părerea mea!»”, solicită avocatul Eugen C. Iordăchescu.

CITEȘTE ȘI:

Marius Balo, profesorul clujean închis în China, apelează la MILA ofițerilor români AUDIO


 

abonare newsletter