Actualitate

Modernizare FĂRĂ PISTE de biciclete pe patru străzi din centrul Clujului. Boc: „Ar fi însemnat să distrugem zeci de arbori”

Patru străzi din zona centrală a Clujului vor fi modernizate și reorganizate, însă fără amenajarea de piste pentru biciclete. Edilul clujean a explicat care este motivul.

 

 


Primarul Emil Boc a declarat, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliul Local de miercuri, că patru străzi din centru, respectiv străzile Vasile Alecsandri, Sindicatelor, Cardinal Iulius Hossu și George Coșbuc nu vor avea piste de biciclete după modernizare.

 


Edilul a arătat că două dintre acestea - străzile Vasile Alecsandri și Sindicatelor - sunt prea înguste pentru crearea unui circuit velo, în timp ce amenajarea acestora pe strada Cardinal Iuliu Hossu ar fi însemnat tăierea unor copaci din zona Parcului Central.

„Am analizat cu specialiștii toate implicațiile pe care proiectele le au, astfel încât să putem asigura și mobilitatea alternativă. Din nefericire nu putem realiza piste distincte de biciclete nici pe Vasile Alecsandri, nici pe Sindicatelor, din cauza dimensiunii înguste a străzilor. Ce avem în Parcul Mare, pistele de biciclete, sunt corelate cu strada Cardinal Iuliu Hossu și cu strada Emil Isac. Dacă am fi creat o bandă pentru biciclete, sau să luăm o bandă de la mașini și să dăm pentru biciclete, ar fi însemnat să distrugem zeci de arbori din zona Parcului Central, ceea ce ne-ar fi pus alte probleme, legate de mediu”, a declarat Emil Boc. 


Piste în zonă, după modernizarea zonei Mărginașă - Uzinei Electrice

Primarul a arătat că strada Iuliu Hossu este foarte importantă în schema de introducerea a benzilor dedicate din centru spre cartierul Mănăștur și este propusă să aibă sens unic în anii următori, după demararea celorlate proiecte care privesc zona Mărginașă - Moților - Calea Mănăștur - Uzinei Electice.

„Odată cu realizarea zonei Mărginașă – Fabrica de Bere și străpungerea cu Uzinei Electrice, vom putea avea pe Coșbuc piste de biciclete, pentru că atunci se degrevează traficul și se împarte cu cel care va fi pe străpungerea cu Uzinei Electrice. Odată cu modernizarea acestor străzi, va intra în analiza comisiei de circulație instituirea de sensuri unice pe Moților, respectiv pe Cardinalul Iuliu Hossu, axele de transport vor fi cu sens unic. Odată cu instituirea acestor sensuri unice, fiind axe dedicate de transport în comun, vom avea și piste de biciclete pe acestea”, a adăugat edilul.


Strada George Coșbuc, „re-modernizată” peste câțiva ani?

Consilierul Alianței USR-Plus, Radu Boloveschi, a adus în discuție faptul că lipsesc pistele de biciclete și de pe strada George Coșbuc, propunând scoaterea proiectului de pe ordinea de zi și corelarea sa cu cel care ține de străpungerea străzii Uzinei Electrice. Solicitarea sa nu a fost aprobată, proiectul fiind supus la vot și adoptat, cu 17 voturi pentru, 5 împotrivă și 2 abțineri. Totodată, consilierul local a adus în discuție necesitatea unor amenajări în zona parcului de copii, prin amenajarea unei zone pietonale mai mari, prin care să crească siguranța copiilor, sau chiar de un pasaj subteran de trecere între Parcul Central și respectiva zonă de joacă.

„Nu au fost incluse piste de biciclete pe strada George Coșbuc, urmând să fie amenajate după ce se realizează străpungerea cu Uzinei Electrice, ceea ce pare puțin ciudat. Unde este părculețul pentru copii, este o problemă în ceea ce privește trecerea de pietoni în zona Cluj Arena. Ar fi fost foarte bine să se găsească o soluție pentru siguranța copiilor, o zonă pietonală mai mare cu limitarea vitezei sau o pasarelă sau pasaj subteran. Apoi, având în vedere că pe termen mediu, în 2-4 ani, se va refigura traficul, din cauza străpungerii cu Uzinei Electrice, considerăm că cheltuiala pentru acest proiect nu este justitficată pentru momentul acesta, când peste 2-4 ani va trebui să modernizăm din nou această zonă. Am vrea să știm dacă se poate retrage proiectul de pe ordinea de zi și să fie corelată cu proiectul străpungerii străzii Uzinei Electrice”, a spus Boloveschi.


Primarul Emil Boc i-a spus că pistele vor fi trasate după ce se finalizează străpungerea de pe Uzinei Electrice, dar că e important ca proiectul să fie aprobat și să se realizeze, între timp.

CITEȘTE ȘI

Patru străzi din zona centrală a Clujului, modernizate din banii clujenilor

 

abonare newsletter