Economie

Patru străzi din zona centrală a Clujului, modernizate din banii clujenilor

Patru artere din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca vor fi reabilitate din fonduri de la bugetul local. Nota de plată: peste 17,1 milioane de lei.

 

 


Patru străzi din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, modernizate din bani de la bugetul local al orașului. Astfel, modernizarea străzilor Vasile Alecsandri, Sindicatelor, Cardinal Iulius Hossu și George Coșbuc va costa Municipiul Cluj-Napoca peste 17,1 milioane de lei (fără TVA), bani din bugetul local.

 


În ședința extraordinară de miercuri, ultima din acest an, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca urmează să aprobe documentațiile și indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea a patru străzi din Cluj-Napoca, respectiv arterele Vasile Alecsandri, Sindicatelor, Cardinal Iuliu Hossu și George Coșbuc.

Cele patru proiecte au fost pe masa consilierilor locali și la precedenta ședință din 22 decembrie, însă valorile au suferit mici ajustări. Pentru modernizarea celor patru artere, Municipiul Cluj-Napoca alocă acum peste 17,1 milioane de lei din bugetul local, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), lucrările având termene diferite de realizare.


Strada Vasile Alecsandri – peste 700.000 de lei

Situată în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, strada Vasile Alecsandri este delimitată de strada Cardinal Iuliu Hossu și Calea Moților. Actualmente situația străzii nu este satisfăcătoare, sistemul rutier prezintă fisuri, crăpături, zone șlefuite, rupturi de margine, cu faianțări pe carosabil, care produc disconfort participanților în trafic, potrivit referatului de aprobare.

Conform municipalității, se impune refacerea stratului de uzură, respectiv extinderea și amenajarea trotuarelor cu plăci de piatră, pentru îmbunătățirea și fluidizarea traficului rutier și pietonal. Lucrările pe strada de 136,40 metri vor costa 706.735 lei (fără TVA), urmând a fi reabilitate carosabil și parcări în suprafață totală de 417,7 mp, respectiv trotuare de 505,10 mp.


Durata totală de implementare a investiției este de patru luni, din care o lună este dedicată proiectării, restul de trei luni fiind destinate lucrărilor propriu-zise. Potrivit planurilor municipalității, se vor crea suprafețe de trotuar mai ușor de întreținut în toate anotimpurile, se va moderniza iluminatul public și se vor planta arbori.

Strada Sindicatelor – peste 1,2 milioane de lei

Strada Sindicatelor se află în cartierul Central, fiind delimitată de străzile Emil Isac și Cardinal Iuliu Hossu. Conform referatului de aprobare, situația străzii este nesatisfăcătoare, sistemul rutier este „îmbătrânit”, pavajul de beton vibropresat de pe trotuare este degradat, iar bordurile sunt rupte și ciobite, oferind astfel străzii un aspect inestetic, neîngrijit.


Cum modalitățile de întreținere curentă și deszăpezirea sunt îngreunate din pricina denivelărilor, municipalitatea propune refacerea stratului de uzură al carosabilului, refacerea trotuarelor cu plăci de piatră, similar cu străzile adiacente, modernizarea iluminatului public și dotarea străzii cu mobilier urban modern – bănci fără spătar, pubele pentru colectare selectivă.

Costul total al modernizării străzii Sindicatelor, lungă de 169,95 metri, se ridică la 1.216.466,53 lei (fără TVA), durata de implementare fiind de patru luni – o lună pentru proiectare, trei luni pentru execuție. Vor fi reabilitați 603 mp de carosabil, respectiv un total de 997,10 mp de trotuare, conform cifrelor indicate în caietul de sarcini.

Strada Cardinal Iuliu Hossu – peste 9,5 milioane de lei

Situată de asemenea în zona centrală și delimitată de strada George Coșbuc și intersecția dintre străzile George Barițiu și Emil Isac, strada Cardinal Iuliu Hossu este încadrată de Canalul Morii, Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, respectiv proprietăți private. Cu fisuri și crăpături în carosabil, îndeosebi în stațiile de transport în comun, strada va suferi o serie de lucrări ample.

Astfel, pe lângă refacerea asfaltului și a trotuarelor, se va moderniza iluminatul public, se vor amplasa patru stații de încărcare a vehiculelor electrice, iar trotuarele vor fi dotată cu mobilier urban (bănci, pubele pentru colectare selectivă, rastele biciclete). De asemenea, va fi reabilitat părculețul care găzduiește Monumentul Rezistenței Anticomuniste și vor fi plantați arbori.

Costurile totale pentru reabilitarea străzii Cardinal Iuliu Hossu (914,75 metri) se ridică la 9.532.817,22 de lei (fără TVA), durata de implementare a contractului fiind de șapte luni – o lună de proiectare, șase luni de lucrări propriu-zise. Vor fi modernizați 5.290,40 mp de carosabil și parcări, 8.884,40 mp de trotuare și va fi amenajată o suprafață de 1.513,50 mp de spațiu verde.

Strada George Coșbuc – peste 5,7 milioane de lei

Strada George Coșbuc este situată în zona centrală, perpendicular pe malul drept al Someșului Mic, fiind delimitată de Splaiul Independenței și de Calea Moților. Este o legătură importantă de circulație ce deservește transportul public de călători, fiind încadrată de proprietăți private și de Parcul Central, însă prezintă urme clare de uzură și deteriorări.

Potrivit referatului de aprobare, se vor reface stratul de uzură din asfalt și trotuarele (cu plăci de piatră naturală), va fi modernizat iluminatul public și va fi instalat un mobilier urban demn de secolul XXI. Lucrarea are ca beneficii îmbunătățirea și fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și „creșterea de oportunități pentru cetățenii de toate vârstele”.

Lucrările de modernizare pe strada George Coșbuc (557,32 metri) vor costa municipalitatea 5.727.410,71 (fără TVA), urmând să dureze șapte luni, din care șase luni sunt dedicate lucrărilor propriu-zise. Pe lângă modernizarea unei suprafețe de 6.042,80 mp de carosabil, vor fi reabilitați 3.161,40 mp de trotuare, urmând să fie amenajată o suprafață de 858,70 mp de spațiu verde.

CITEȘTE ȘI:

Clădirile emblematice ale municipiului Cluj-Napoca: cei patru „giganți” de pe malul Someșului. GALERIE FOTO


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter