Actualitate

Povestea Mariei, tânăra din Cluj care i-a cântat Papei Francisc de patru ori! „Viața este plină de surprize” GALERIE FOTO/VIDEO

Maria Moldovan este o tânără artistă din Dej, care până la vârsta de 27 de ani a avut parte de niște experiențe unice de viață. Una dintre ele a fost când a avut onoarea de a cânta pentru Papa de la Roma.

 

 


Maria Moldovan a povestit pentru monitorulcj.ro cum a ajuns să cânte pentru Papa Francisc. De asemenea, ea ne-a exlicat ce înseamnă Muzicoterapia și cât de importantă este în recuperarea oamenilor care au dizabilități psihice și fizice.

 


Muzicoterapie, un mod nou prin care te poți recupera fizic sau emoțional

Maria a studiat Academia de Muzică din Cluj-Napoca pentru o perioadă de cinci ani, iar apoi s-a mutat la Roma pentru a studia Muzicoterapie, o nouă latură a psihologiei.

„În 2018, după ce mi-am dat licența la Cluj, am plecat la Roma pentru a studia Muzicoterapie, iar în paralel mi-am continuat masterul la Academia de Muzică din Cluj-Napoca. În momentul de față lucrez la un studiu de cercetare pe această latură a psihologiei. Mai am aproximativ 4 luni până la terminarea studiilor din Roma, doar că m-am întors în țară din cauza pandemiei”, a declarat Maria Moldovan pentru monitorulcj.ro.


„Eu am prins chiar începutul pandemiei în Italia, când încă nu se știa nimic concret. Era un haos total. Am încercat să fac abstracție la tot ce se întâmplă în jurulu meu, pentru a mă concentra pe studii. Mi-am dat seama că nu este o problemă pe care o pot rezolva sau controla de una singură, iar decât să intru în acea panică am ales să îmi focusez atenția asupra studiilor”, spune tânăra.

Muzicoterapia poate fi definită ca o terapie non-verbală care utilizează sunetul și muzica, sub toate formele sale, în vederea promovării, menținerii și restaurării sănătății mentale, fizice, emoționale și spirituale.


„Îmi doresc să fac cunoscut și la noi în țară acest concept de terapie. Medicii și specialiștii și-au dat seama că muzica „cheia” de cele mai multe ori în recupererea stării de sănătate. În foarte multe clinici se pune muzică pentru a relaxa pacientul. Doar că această terapie necesită mult mai mult decât să ascultăm o ppiesă pe fundal în timpul orei de recuperare”, explică Maria.

Terapie cu ajutorul instrumentelor muzicale

Maria lucrează la Roma cu oameni în vârstă de 60-70 de ani care au diferite dizabilități psihice, la mulți dintre pacienți creierul s-a oprit din dezvoltare la vârsta de 4 ani. Prin intermediul unor instrumente, Maria îi ajută să își recupereze memoria sau chiar să își miște membrele, în cazul în care sunt paralizați.


Video: Ședință de muzicoterapie de grup (pentru copii cu retard mintal sever, autism și sindromul down, în regiunea Puglia, din Italia).

„Depinde foarte mult de ce afecțiune are pacientul. Mulți au schizofrenie, autism, retard mintal și multe altele. Noi folosim diferite instrumente de percuție pentru a-i ajuta să își miște membrele, dacă sunt paralizați. Pentru cei care au pierderi de memorie folosim anumite piese muzicale pentru a le împrospăta memoria, de exemplu o piesă care îți aduce aminte de perioada copilăriei. Această recuperare necesită mult timp și implicare, atât din parte mea cât și din partea pacienților”, a spus tânăra.

În vara anului 2019, Maria a venit în țară și a încercat să facă cunoscut acest concept și în România. A fost la un azi de bătrâni unde a practicat mai multe tehnici învățate la Roma pentru a-i ajuta pe bătrâni să se recupereze psihic sau emoțional.

„Eu am făcut un experiment în vara anului trecut, pentru a observa cum se raportează oamenii la acest concept. Am rămas foarte impresionată, pentru că oamenii au fost receptivi și deschiși la ceea ce le-am prezentat. Dup ședințe, directorea m-a sunat și m-a rugat să mai vin, pentru că oamenii își doreau să mai participe la astfel de ședințe de terapie”, povestește Maria.

Tânăra din Cluj a cântat și pentru Papa de la Roma!

Dorința oricărui artist este de a cânta într-unul dintre cele trei coruri de la Vatican. Visul Mariei s-a îndeplinit în urmă cu 2 ani, când a fost aleasă de către cei mai buni interpreți de muzică din Roma.

„Prima dată când am mers la Vatican a fost înainte de a începe studiile în Italia. Când am fost atunci m-am îndrăgositi pe loc de acel loc și de corul respectiv. Mi-am dorit foarte mult să intru în acel cor, doar că era un vis prea mare. Nu m-am gândit niciodată că se va realiza. Dar se pare că viața este plină de surprize”, spune Maria.

Maria face parte din corul diecezei de Roma de doi ani. Ea a avut ocazia să îl întâlnească de mai multe ori pe Papa Francisc. Artista spune că a avut emoții foarte mari atunci când l-a văzut pentru prima dată, dar fiind o prezență atât de caldă s-a putut liniști.

„În Vatican sunt trei coruri ale Sfântului Părinte, eu am intrat într-unul dintre aceste trei coruri, după ce am susținut niște audiții în anul 2018. În urmă cu doi ani a fost o întâlnire mondială a corurilor, și am avut ocazia să cântat pentru prima dată în fața dumnealui. Este o prezență foarte caldă. Am fost extrem de emoționată când l-am întâlnit, mai ales prima dată, pentru că îmi doream foarte mult să ajung să îl cunosc și să îi cânt. Nu puteam să realizez că mă aflu acolo”, povestește artista.

Instruită de Marco Frisina, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori din lume

Marco Frisina este dirijorul corului, din care face parte Maria. De asemenea, el este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați compozitori contemporani, din întreaga lume. Tânăra artistă spune că este o adevărată onoare să lucreze cu marele compozitor.

„Eu îi ascultam muzica de când eram mică. Compozițiile sale se cântă foarte mult în biserica catolică din România. Ceea ce m-a surprins a fost la întâlnirea mondială a corurilor, în 2018, când oameni din înteaga lume doreau să facă poze mai mult cu el, decât cu Sfântul Părinte. În pauze, ne intrebau pe noi cei din cor, unde se află dirijorul. Asta a fost surprinzator. Este o mare onoare și bucurie pentru mine să cânt în corul său”, spune tânăra artisă.

Industria muziclă din România este destul de dură

Nu mereu au decurs lucurile așa cum trebuie, deși din cele povestite așa ar părea. Maria a avut momente de cumpănă în cariera sa, momente în care dorea să se lase de muzică, pentru că industria muzicală de la noi din țară poate fi destul de înfricoșătoare uneori.

„Am avut momente în care am zis că mă las de muzică, pentru că a devenit foarte copleșitor. Am început să văd această lume a artiștilor cu alți ochi. Este o adevărată bătălie, pentru că sunt foarte mulți artiști buni în România. Concurența este foarte mare. Atunci când am început să realizez asta am avut un mic semn de întrebare asupra carierei mele, dar mi-am dat seama că sunt făcută pentru asta și nu voi renunța indiferent de piedicile pe care le voi întâmpina”, afirmă artista.

Maria vrea să își ducă cariera de artistă la următorul nivel. Deja este familiarizată cu studio-urile și cu scena, doar că vrea să ajungă să semneze cu un producător din România pentru a-și lasa propriul album.

„Am început cu muzica Folk, dar acum studiez muzica ușoară. Acum lucrez cu diferite studio-uri de muzică din Cluj-Napoca și din Bistrița. Am lucrat și cu câteva studio-uri din Roma. Următorul pas pe care vreau să îl fac este să semnez cu o casă de discuri pentru a-mi scoate propriul album. De asta, în ultima perioadă am început să îmi compun propriile piese”, spune Maria.

Ultima piesă lansată de Maria se numește „Vreau la tine de Crăciun”. Această piesă are o semnificație foarte importantă pentru Maria, iar ea speră că poată să transmită emoția pe care o trăiește ea, fiecărui om care o ascultă.

„În general încerc să mă inspir din viața mea și din trăirile mele. Pentru piesa „Vreau la tine de Crăciun”, am pornit de la zâmbetul unui prieten. Atât de tare mi s-a imprimat în minte și în suflet zâmbetul acelei persoane, încât am scris o piesă despre asta. M-am pus în fața pianului pentru a scrie piesa, iar a doua zi am mers la Cluj și am înregistrat-o. Totul a fost foarte natural”, spune Maria.

CITEȘTE ȘI:

Alex Benchea, alpinistul cu ochii albi. La doar 21 de ani, a cucerit Mont Blanc și Kilimanjaro!

Creațiile unui tânăr din Cluj au impresionat vedetele din România. Anna Lesko a STRĂLUCIT în hainele designerului! FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter