Ştiri din Transilvania

Alex Benchea, alpinistul cu ochii albi. La doar 21 de ani, a cucerit Mont Blanc și Kilimanjaro!

Alex este un tânăr de 21 de ani, student la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca și face parte din lotul național de paraclimbing. Alex s-a născut fără simțul văzului, într-un sat de lângă Roman, într-o familie mare.

 

 


La vârsta de 6 ani,  Alex a pornit spre Târgu Frumos unde a urmat o școală specială pentru nevăzători. Ambiția și curajul l-au împins spre un oraș cu mai multe posibilități, Cluj-Napoca, loc unde și-a descoperit pasiunea pentru alpinism.

 


„Când am ajuns în Cluj, mi-am făcut un prieten foarte bun, care în momentul de față îmi este și mentor, și am început să vorbim despre alpinism. Eu din totdeauna am avut o pasiune pentru călătorii și am vrut să încerc să fac și asta. După ceva timp am ajuns să fac prima ascensiune cu el și am început să pornesc o pasiune pentru acest sport”, a povestit Alex, pentru Monitorul de Cluj.

Cum a început totul?

Ajuns în Cluj, Alex a început să evolueze din ce în ce mai mult, cu ajutorul colegilor de la facultate, dar și prin pasiunea pentru alpinism, pe care o împărtășește cu cei din clubul Climb Again. Primul vârf de munte urcat de Alex a fost Moldoveanu, în vara anului 2018, moment în care a format o conexiune cu muntele.


„Când am ajuns în vârf, am avut un sentiment extrem de plăcut. Mă simțeam împlinit cu mine și am descopeirt o liniște interioară pe care nu o mai întâlnisem până atunci. În acel moment mi-am dat seama că eu am nevoie de acest sport”, mărturisește tânărul.

Cu timpul, tânărul student a ajuns să își transforme această pasiune într-un stil de viață. Când a intrat în clubul de climbing, Alex și-a propus trei munți pe care urma să îi cucerească: Kilimanjaro, cel mai înalt din Africa; Mont Blanc, cel mai înalt din Alpi și Elbrus, cel mai înalt din Europa. Până în momentul de față, Alex a urcat 8 munți din România, și doi din proiectul celor trei munți mari, urmând să escaladeze și muntele Elbrus vara următoare. Alex susține faptul că nu înălțimea unui munte definește dificultatea sa.


„Cel mai înalt munte a fost Kilimanjaro, a fost o expediție ce a durat 6 zile, însă complexitatea muntelui Mont Blanc a făcut expediția să fie una mai dificilă, ca să zic așa”, a spus tânărul.

Alex a escaladat chiar și cel mai înalt munte din Africa!

Cei doi munți au fost o provocare pentru alpinistul cu ochii albi, însă datorită ambiției și pasiunii acesta a dus călătoria la final.


„Ambele experiențe au fost momente unice pentru mine, deși am întâmpinat și mici probleme, totul s-a terminat cu bine. Când am urcat Kilimanjaro, în decembrie 2019, o expediție care a durat 6 zile, am avut diferite simptome: dureri de cap, insomnii, iar la un moment dat corpul meu nu mai avea ritmul potrivit, datorită altitudinii foarte mari. Iar când am escaladat Mont Blanc, vara aceasta în luna iulie, nu am avut poftă de mâncare, și vremea a fost alt factor cu care a trebuit să ne luptăm. Însă eu mereu am zis că nu contează destinația, ci călătoria”, a povestit Alex.

Acest sport vine la pachet și cu o investiție destul de mare, tânărul căutându-și mereu sponsori pentru a-l putea susține. Cele mai scumpe escaladări sunt cele internaționale.

„Normal, o ascensiune costă 2.000 de euro dacă echipa este formată din două persoane, însă noi am fost 6 oameni care am escaladat Mont Blanc și totul a costat aproximativ 10.000 de euro. O parte din bani i-am avut, iar restul de bani i-am avut din sponsorizări”, a mărturisit el.

Motivația alpinistului cu ochii albi

Cu toate că Alex s-a născut fără simțul văzului, tânărul a învățat să își dezvolte alte simțuri mai importante, iar unul dintre ele care l-a deprins cu ajutorul alpinismului, a fost simțul orientării: „Mereu știu unde mă aflu, la ce altitudine sunt, cum să mă descurc. E un sport cu care mă dezvolt zi de zi, mereu învăț ceva nou și evoluez”.

Un alt lucru care l-a motivat pe Alex, a fost susținerea din partea familiei. El provine dintr-o familie mare, care mereu i-au dat puterea de a merge mai departe și i-au oferit încrederea necesară: „Familia se bucură pentru mine și mereu mă felicită pentru curajul meu, iar eu în același timp mă bucur că ei mă susțin și mă lasă să fiu independent. Nu au fost niciodata severi cu mine, m-au lăsat mereu să îmi fac propriile alegeri, lucru care m-a ajutat foarte mult”.

Deși Alex este nevăzător, acest lucru nu l-a oprit din a-și îndeplini visul, tânărul considerându-se norocos pentru că a realizat atât de multe până în momentul de față: „Niciodată nu m-am considerat diferit, am o ambiție foarte mare și sunt extrem de optimist. Aceste două lucruri mă definesc și m-au ajutat să ajung până aici”.

Studentul se hrănește cu toată adrenalina care îi este oferită de fiecare călătorie. „Nu simt frică, este acolo un sentiment, dar nu îl pot numi frică, însă pasiunea estompează toate aceste sentimente negative. Singura mea frică este nu cad în banal”, dezvăluie tânărul alpinist.

Alex se antrenează din greu înaintea unei expediții, acesta practică înot, urcă munți, face exerciții de cardio, iar pe partea de alimentație are grijă să obțină toate vitaminele de care are nevoie pentru a prinde puterile necesare: „Pentru Mont Blanc a trebuit să mă antrenez de acasă din cauza pandemiei, și am primit plăci de la lotul național. Mă antrenam 5 zile pe săptămână. Din mai până în iulie, am mers pe vreo 6 munți ca să mă antrenez, în fiecare weekend eram pe munte.”

Un sport extrem care te dezvoltă!

Un lucru de bază pentru acest sport a fost informația, deoarce trebuie să știi ce riscuri sunt și cum să le eviți. Alex este pasionat de literatura montană, mulți alpiniști celebrii inspirându-l și motivându-l constant. „Îmi place să mă inspir din viața altor alpiniști care au fost într-o evoluție constantă. Eu asta caut de la viață, să evoluez și să ajung la cea mai bună versiune a mea”, spune el.

Alex s-a dezvoltat foarte mult prin practicarea acestui sport, toată această muncă a sa fiind mult mai complexă decât se vede.

 

„Este o călătorie spirituală pentru mine fiecare expediție. Ascensiunile montane te dezvoltă foarte mult. Totul e mult mai complex de cât pare, nu urci un munte și atât. Există multe etape de pregătire. Un domeniu în care m-am dezvoltat eu mult a fost public speaking, la început eram introverit, tremuram când trebuia să vorbesc. Dar pas cu pas am ajuns să mă dezvolt atât pe partea cu vorbitul în public cât și pe scris, deoarece terbuia mereu să vorbesc cu diferiți sponsori”, mărturisește alpinistul.

În momentul în care pandemia a venit peste noi, Alex a fost extrem de afectat, deoarece nu a mai putut să facă lucurul pe care îl prețuiește cel mai mult, să se conecteze cu natura.

„A fost greu pentru mine, deoarece nu mai simțeam acea armonie, nu putea să fac tot ce îmi doream. Însă am noroc că am crescut la țară și am putut să mă bucur măcar de aer curat. După starea de urgență, mi-am reluat activitatea și am început să mă antrenez. Mi-am regăsit conexiunea și liniștea sufletească”, a spus alpinistul.

În viitorul apropiat, Alex pregătește multe proiecte, următorul munte pe care dorește să îl cucerească fiind Elbrus, cel mai înalt munte din Europa. Tânărul alpinist afirmă că va fi un munte dificil de escaladat, deoarece există multe incertitudini privind vremea. Alex dorește ca în timp să cucerească mai mulți munți, dorind să escaladeze cel mai înalt munte de pe fiecare continet a lumii. Un sfat pe care îl oferă Alex pentru oamenii care doresc să înceapă practicarea acestui sport este perseverența: „Să nu renunțe niciodată, indiferent de piedicile care le vor întâlni, vorbind atât la propriu cât și la figurat. În viață poți realiza orice dacă pasiunea există!”.

Interviu realizat de Georgiana Iuzic

CITEȘTE ȘI:

 

VIDEO. Alpinist clujean, preluat cu ELICOPTERUL SMURD după ce a căzut în timpul unei cățărări la Cheile Turzii

 

 

Imagini FABULOASE surprinse în Munții Apuseni, publicate de alpinistul clujean Vlad Căpușan

 

 

abonare newsletter