Actualitate

O alee din Cluj-Napoca, denumită după un mare istoric. În ce zonă se află aleea?

O alee din municipiul Cluj-Napoca va fi denumită după o regretată mare personalitate a orașului de pe malul Someșului Mic.

 

 


În ședința extraordinară de miercuri, consilierii locali urmează să aprobe un proiect de Hotărâre privind atribuirea denumirii unei alei din municipiul Cluj-Napoca. Este vorba despre „redenumirea” aleii „B”, reglementată prin documentația de urbanism a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) strada Borhanciului, în „Aleea Nicolae Edroiu”.

 


Prin Hotărârea nr. 15/2018, a fost aprobată latura nordică a PUZ strada Borhanciului, prin care se stabiliseră reglementări și indicii urbanistici pentru urbanizarea zonei. Atunci, aleii „A” i-a fost atribuită denumirea Aleea George Emil Palade, în memoria fostului biolog, medic și om de știință american de origine română.

Cine a fost istoricul și academicianul Nicolae Edroiu?

Nicolae Edroiu a fost un academician român, istoric, membru corespondent (1999) al Academiei Române. Din noiembrie 2007 până la decesul său (10 ianuarie 2018), a fost directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca. Până în prezent, denumirea „Aleea Nicolae Edroiu” nu a fost atribuită altei străzi sau alei, potrivit referatului de aprobare.


Născut în data de 7 decembrie 1939, prof. univ. Nicolae Edroiu a încetat din viață la 78 de ani, în urma unui infarct. El a fost găsit în mașina personală într-o poziție nefirească, chiar în fața instituției pe care o conducea. Medicii SMURD au intervenit cu manevre de resuscitare, dar nu au mai putut face nimic decât să constate decesul istoricului clujean.

CITEȘTE ȘI:


Casa disidentei Doina Cornea va fi cumpărată de Primărie și transformată în muzeu


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter