Actualitate

Câinii ar putea deveni esențiali în oprirea răspândirii coronavirusului. Cum funcționează „testul canin” pentru COVID19?

Câinele nu este doar cel mai bun prieten al omului, ci probabil e și cea mai bună șansă de a opri răspândirea coronavirusului. Cum va funcționa „testul canin” pentru COVID19.

 

 


Kossi, un câine salvat de la eutanasiere în Spania își punea, până în acest an, nasul la muncă pentru a detecta acarienii, mucegaiul sau cancerul. De când cu pandemia de COVID19, o cercetătoare de la Universitatea din Helsinki a vrut să vadă dacă nasul lui Kossi poate fi reprogramat pentru a detecta coronavirusul.

 


„Dacă exista un câine care să reușească acest lucru, el era. I-au trebuit doar șapte minute să înțeleagă ce îi ceri să caute. Ne-a surprins total!”

Proprietara lui Kossi lucrează de ani de zile cu câini de detecție la asociația „Nasul înțelept”, dar chiar și ea a fost uimită de rezultate. Programul pilot implementat pe aeroportul din Helsinki nu duce lipsă de voluntari, chiar dacă rezultatele sunt neoficiale.


Câinii depistează COVID19 în mai puțin de un minut

Sunt prelevate probe de pe încheietură sau de pe gât, în locul bețișorului introdus în nas. Pe urmă, câinii indică probele pozitive în mai puțin de un minut.

În afara faptului că testul nu provoacă niciun disconfort, mai există un avantaj major - câinii pot repera infecția cu coronavirus chiar și cu 5 zile înaintea apariției primelor simptome, iar asta ar permite ca bolnavii să fie izolați din timp.


Rezultatele oferite de câini la fel de corecte precum testele PCR

Medicul și viceprimarul Vantaa, Timo Aronkyto, supraveghează programul de testare de pe aeroport. Acesta a oferit fundației „Nasul înțelept” 330.000 de euro pentru a desfășura programul-pilot pe o perioadă de 4 luni în cadrul aeroportului Helsinki. Până acum, cercetătorii au constatat că rezultatele oferite de câini sunt cel puțin la fel de corecte precum cele obținute prin testele PCR.

„Poate că nu e cea mai înțeleaptă varianță (testele PCR - n.r.) de a cheltui banii din moment ce acești câini oferă rezultate cu costuri mai mici”, a spus acesta.


Asociația „Nasul înțelept” estimează că antrenarea a 100 de câini și a personalului auxiliar, apoi plasarea lor în metropole ar presupune costuri de aproape șase milioane de euro în primul an. Suma echivalează cu doar câteva luni de testare medicală pe aeroportul din Helsinki și chiar există posibilitatea ca programul să ia amploare.

CITEȘTE ȘI:

Un alt fenomen teribil provocat de COVID19. Specialist ATI din Cluj: „Oamenii se sufocă și nu își dau seama”

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter