Actualitate

Două parcări cu doi administratori diferiți la Aeroportul Cluj. Când vor fi amenajate?

Aeroportul Cluj va pune la dispoziția călătorilor propriile locuri de parcare, care vor fi amenajate după demolarea unor construcții de pe latura vestică.

 

 


Consilierii județeni au aprobat în ședința de joi, 26 noiembrie, un proiect de hotărâre pentru demolarea unor pavilioane din partea de vest a parcării auto, cu scopul extinderii parcării administrate de Aeroportul Internațional „Avram Iacncu” Cluj. Construcțiile au ajuns în administrarea Aeroportului în luna mai, când Consiliul Județean Cluj a aprobat trecerea imobilului teren și a construcțiilor din partea de vest a parcării auto și a celor patru pavilioane existente, din administrarea Consiliului Județean Cluj în administrarea Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj. Proiectul a fost adoptat cu 29 de voturi „pentru”.

 


Astăzi, Consilul Județean a aprobat demolarea acestora, din cauza stării avansate de degradare în care se află. Destinația acestor construcții a fost spații de magazii până în luna Ianuarie 2017 când au fost trecute în administrarea Consiliului Județean Cluj. Construcțiile au o vechime de peste 25 ani și sunt construite cu structura de rezistență din lemn cu închideri ale pereților exteriori din plăci de PAL și acoperiș cu carton asfaltat. Momentan acestea sunt într-o stare avansată de degradare, cu acoperișuri sparte, tavane căzute, vegetație crescută în interiorul clădirilor, infiltrații din precipitații în interiorul clădirilor, pereți cu mucegai, lipsa utilităților, se arată în referatul de aprobare a HCL.

Datorită stării avansate de degradare în care se află aceste construcții, o încercare de reabilitare a acestora, pentru a putea fi utilizate în domeniul de activitate al aeroportului nu se justifică din punct de vedere economic, costurile cu reabilitarea depășind beneficiile pe care ar putea să le aducă.


De aceea, acestea vor fi demolate, iar în locul lor vor fi amenajate parcaje. Prin extinderea platformei betonate aferente parcării auto vest, pe suprafața rămasă liberă după demolarea construcțiilor și asigurarea de noi locuri de parcare se dorește obținerea de venituri nonaeronautice prin exploatarea locurilor de parcare nou amenajate, cu atât mai mult cu cât Aeroportul a înregistrat scăderi semnificate ale veniturilor, în contextul crizei COVID-19.

Două parcări cu administratori diferiți, intrări și ieșiri separate

Președintele Consiliului Județean a explicat că, în urma amenajării locurilor de parcare de către Aeroport, vor exista două parcări, cu administratori diferiți (una administrată de Aeroport și una administrată în continuare de firma GOTO Parking), cu intrări și ieșiri diferite. Cele două firme vor fi în concurență una cu cealaltă, fapt care „nu deranjează deloc” administrația județeană.


„Practic, vor exista două parcări cu două intrări și ieșiri diferite, care vor avea diferiți administratori și care vor avea între ei o concurență, ceea ce nu ne deranjează deloc. Partea aceasta de parcare va fi în principal pentru angajații aeroportului. Este dorința Aeroportului să își amenajeze în acest spațiu o parcare și noi am fost de acord.

Cu siguranță, acest lucru va influența și prețul per total în parcare, deci nu ne deranjează deloc să existe această concurență, cu o singură condiție, studiile de circulație pe care le vor face și cu aprobarea Primăriei să nu creeze probleme de trafic și să existe intrări și ieșiri diferite, pentru a putea să fie taxate separat și fiecare în parte, aceste două parcări. Vor exista două parcări administrate una de Aeroport și una de o societate privată, cât timp va mai rămâne în contract. În final, se va ajunge probabil la o administrare în totalitate făcută de Aeroport”, a declarat Alin Tișe, în timpul ședinței Consiliului Județean.


Noile locuri de parcare, disponibile din primăvara lui 2021

Noile locuri de parcare destinate publicului vor fi date în folosință cel târziu în luna aprilie a anului viitor, spune directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo.

„Este vorba despre niște pavilioane care sunt distruse și care nu mai au nicio valoare și urmează să le demolăm. Vom avea parcări auto în această zonă, care vor fi destinate publicului. Prin acest lucru vom mări veniturile Aeroportului, având în vedere această criză. Aeroportul urmează să amenajeze propriile parcări auto pentru a mări veniturile și pentru a crea condițiile corespunzătoare pentru clujeni.

Întotdeauna concurența este un lucru bun, concurența duce la servicii mai bune pentru pasageri, tarife acceptabile, parcări mai curate, parcări reparate. Noi, Aeroportul, dorim să creștem standardul serviciilor. Cel mai târziu în martie, aprilie 2021, acestea vor putea fi folosite de public”, a declarat David Ciceo, pentru Monitorul de Cluj.

CITEȘTE ȘI

Au crescut tarifele la parcarea Aeroportului Internațional Cluj. Care sunt prețurile?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter