Actualitate

Trotinetele electrice, înmatriculate şi înregistrate la RAR. Legea a fost promulgată

Trotinetele electrice vor fi înmatriculate şi înregistrate la Registrul Auto Român (RAR).

 

 


 

UPDATE: Inițiatorii legii explică de ce nu se aplică legea și pentru trotinetele sau bicicletele electrice:


„Utilizarea trotinetelor și a bicicletelor electrice este reglementată prin articolul 12 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 13/2020, în care se precizează, foarte clar faptul că proprietarii trotinetelor și ai bicicletelor electrice nu trebuie să înmatriculeze aceste vehicule și nu trebuie să se prezinte la inspecția tehnică la RAR cu acestea.”

 


Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede introducerea vehiculelor rutiere lente în categoria celor care pot fi înmatriculate şi înregistrate la Registrul Auto Român (RAR).

Actul normativ, care completează OUG 78/2000, defineşte vehiculele rutiere lente drept vehicule antrenate de un motor încorporat şi care, constructiv, nu pot deplasa cu o viteză mai mare de 25 km/h. Acestea urmează să fie înmatriculate şi înregistrate de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român”, la fel ca toate celelalte vehicule.


Excepţie fac cele înmatriculate într-un alt stat membru al UE, precum și cele achiziționate din fonduri nerambursabile. 

Proiectul de lege a fost iniţiat de senatorul UDMR Cseke Attila. Categoria de „vehicule lente” include trotinetele electrice şi bicicletele electrice.


Regulamentul de utilizare a trotinetelor electrice își arată efectele, la Cluj

Se văd primele efecte ale restricțiilor de parcare a trotinetelor electrice pe spațiul public, introduse de Primăria Cluj-Napoca, în premieră în România. Regulmentul privind utilizarea și parcarea trotinetelor electrice închiriate în regim self-service de firme private a intrat în vigoare luni, 16 noiembrie.

Primarul Emil Boc a publicat un clip video în care angajații Regiei Autonome a Domeniului Public ridică trotinetele electrice închiriate de firmele private.

„Susținem mobilitatea alternativă la mașină, inclusiv utilizarea trotinetelor în oraș, DAR cu respectarea regulilor prevăzute de lege. Primăria Cluj-Napoca aplică toate măsurile necesare pentru ca amplasarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului să nu creeze disconfort pentru ceilalți participanți la trafic, inclusiv pietoni.

În acest sens, Primăria prin R.A.D.P Cluj-Napoca ridică și se va continua să ridice trotinetele amplasate neregulamentar, conform regulamentului aprobat în ședința de Consiliu local din data de 3 noiembrie”, a scris edilul pe pagina sa de Facebook.

CITEȘTE ȘI :

„Verde” pentru regulamentul privind trotinetele electrice. Ce prevede forma finală a acestuia?

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter