Actualitate

De ce nu intră Clujul în CARANTINĂ? Boc: „Este foarte important în ce direcție mergem. Dacă mergem spre 10-11 e foarte clar că ne îndreptăm spre carantină”

Emil Boc a explicat motivul pentru care Clujul nu intră în carantină și cum se va desfășura Ziua Națională la 1 Decembrie.

 

 


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbit la radio despre carantinarea Clujului, explicând motivul pentru care nu este instituită carantina, deși alte orașe sunt închise la aceeași rată de infectare:


„Când specialiștii vor considera că acest lucru se impune, se va implementa măsura respectivă. Știți bine că aceste decizii nu se iau după ureche. Se iau pe baza unor analize făcute  de departamentele de specialitate din domeniul medical, care analizează toți factorii care intră în analiză și orice analiză are un punctaj care propune sau nu propune carantinarea. Deocamdată, o asemenea decizie medicală nu a sosit pe masa Comitetului Județean pentru Situații de Urgență”, a explicat Boc


Cu toate acestea, unele orașe mari ale țării au instituit deja carantină, iar Cluj se apropie de o rata de infectare de 9 infectări la mia de locuitori.

„Este foarte important în ce direcție mergem. Dacă mergem spre 10-11 e foarte clar că ne îndreptăm spre carantină. Dacă se stabilizează aici și coboară nu va fi carantină.


Aceste analize se fac în funcție de situațiile specifice din fiecare județ. Tot ce este peste 3 la mie rămâne la decizie locală, în funcție de analizele specifice pentru fiecare județ. De aceea, într-un loc se ia la 11 la mie, cum a fost la Sibiu, în altele s-a luat la 9 la mie, în funcție de particularitățile fiecărui județ. Oamenii trebuie să înțeleagă că una este să închizi școlile și restaurantele la interior la 3 la mie, pentru că este obligatoriu la nivel de țară. Tot ce este peste 3 la mie se decide de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în urma propunerii Direcției de Sănătate Publică. Fiecare analizează în funcție de ce are în județ: cazuri, infrastructură, spitale, decese. Sunt mai mulți indicatori pe care îi au în evidență”, a precizat primarul.

1 Decembrie fără festivități

Nici Ziua Națională din 1 Decembrie nu va fi la fel ca în alți ani. Emil Boc a spus că va fi marcată într-un mod solemn, dar într-un cadru restrâns și sobru, pentru a nu „pune paie pe foc”.


„Ziua de 1 Decembrie va fi într-un cadru mult mai restrâns, sobru și fără festivități anul acesta. Vom avea un 1 Decembrie marcat solemn pentru ceea ce înseamnă  Ziua Națională, dar fără alte evenimente publice care să genereze prezența oamenilor în plină pandemie.”

Clujenii și-au luat adio și de la Târgul de Crăciun în acest an din cauza situației epidemiologice cu care se confruntă Clujul și întreg teritoriul României:


 „Nu vom avea nici Târgul de Crăciun. I-am înmânat acum vreo săptămână sau 10 zile, firmei care se ocupă de Târgul de Crăciun, cererea de reziliere pentru anul acesta. Am înțeles că au reflectat și sunt și ei de acord, până la urmă, că acest lucru nu poate fi organizat în acest an, având în vedere situație epidemiologică pe care o avem în țară și în Cluj-Napoca. Nu facem nimic prin care să punem paie pe foc”, a anunțat Boc.

CITEȘTE ȘI:

Rata incidenței a ajuns din nou la 8,84 la mia de locuitori în Cluj-Napoca după ce a fost scăzută „din pix”!

 

 

520 de cazuri de infectare cu COVID19 la Cluj în ultimele 24 de ore

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter