Actualitate

Ce clădiri din Cluj-Napoca sunt vizate pentru impozitarea cu 500%, potrivit noului regulament

Administrația locală propune un nou regulament pentru stabilirea criteriilor de identificare a imobilelor neîngrijite din Cluj-Napoca. Peste 500 de clădiri au fost refațadizate în perioada 2016-2019, ca urmare a supraimpozitării.

Potrivit proiectului de regulament pus în dezbatere publică pe site-ul Primăriei, prin imobile neîngrijite în Cluj-Napoca se înțelege „clădiri aflate în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubre, fațade nereparate, necurățate, netencuite, nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situații de asemenea natură”. Măsura a fost luată în contextul în care primăria primește anual zeci de plângeri ale proprietarilor nemulțumiți de supraimpozitarea cu 500% a clădirilor lor.

Poliția Locală a fost delegată cu efectuarea controalelor și verificărilor referitoare la situația acestor imobile. Astfel, după identificarea unei clădiri neîntreținute, polițiștii locali întocmesc o fișă de evaluare și o notă de constatare însoțite de fotografii.


În continuare, proprietarul va fi somat să efectueze lucrările de întreținere necesare până cel târziu la data de 30 noiembrie a aceluiași an. Dacă termenul nu este respectat, polițiștii locali vor face o nouă verificare în teren și vor întocmi o notă de constatare, iar ulterior, printr-o hotărâre a Consiliului Local, clădirea respectivă va fi supraimpozitată.

Excepție de la supraimpozitare fac proprietarii care au obținut autorizație de desființare sau de construire pentru clădirea neîngrijită. Supraimpozitarea unor asemenea imobile merge gradual de la 200% până la un maxim de 500%, în funcție de starea de paragină a clădirilor în cauză.


Etapa consultării publice se încheie în data de 28 februarie 2020.

Sute de imobile reabilitate în 3 ani după impozitarea cu 500%


Ca urmare a supraimpozitării, în perioada 2016-2019 au fost reabilitate 535 imobile. Începând cu anul 2016, Primăria municipiului Cluj-Napoca - prin Direcția Generală Poliția Locală - realizează un amplu proces de inspecție și control asupra clădirilor din municipiu ale căror fațade sunt degradate. Clădirile identificate ca fiind degradate sunt propuse apoi pentru supraimpozitare cu 500% începând cu anul următor.

„Scopul principal al acestui program de refațadizări este de a oferi sprijin și consultanță proprietarilor, în vederea recondiționării clădirilor. În urma politicii publice stabilite de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, a activității desfășurate de către polițiștii locali și a întâlnirilor organizate de municipalitate cu proprietarii imobilelor din zona vizată, au fost refațadizate 535 de imobile, iar 88 de imobile sunt în curs de reabilitare. Acest program de impozitare cu 500% a clădirilor degradate va continua, impactul concret asupra zonelor unde s-a intervenit fiind vizibil pentru întreaga comunitate”, a declarat primarul Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter