Actualitate

Este legală obligativitatea purtării măştii? Judecătorul Cristi Danileț oferă lămuriri

Judecătorul Cristi Danileț a oferit câteva explicații despre obligativitatea purtării măștii.

Este legală obligativitatea purtării măştii? Judecătorul Cristi Danileț oferă lămuriri Este legală obligativitatea purtării măştii? Judecătorul Cristi Danileț oferă lămuriri

 

 


Cristi Danileț a oferit lămuriri pe blogul său personal după ce pe internet au apărut susţineri ale unora că nu ar trebui purtată masca pe motiv că hotărârile emise de Guvern sau cele locale care obligă la acest lucru ar încălca o anumită lege a Parlamentului.

 


Conform judecătorului, într-un stat de drept guvernarea se asigură prin acte normative (drept/lege), nu prin simpla voinţă a unor persoane sau autorităţi. Aceste acte normative sunt obligatorii cât timp ele sunt în vigoare (art. 1 alin. 5 din Constituţie).

Este adevărat, există o ierarhie a actelor normative, ceea ce înseamnă că cele inferioare trebuie să le respecte pe cele superioare (art. 4 din Legea 24/2000): astfel, Legea trebuie să fie conformă cu Constituţia, HG conformă cu Legea, ordinul unui ministru conform cu HG şi tot aşa. Uneori, acest lucru nu este respectat, prin urmare actul normativ inferior trebuie corectat sau chiar anulat. Dar acest lucru nu poate fi făcut de destinatarii normei (cetăţenii), ci numai de anumite autorităţi.


AŞADAR: actele normative trebuie respectate până la ieşirea lor din vigoare (la termen sau prin abrogare). Daca sunt chestiuni de neconstituţionalitate a unei legi, ordonanţe de Guvern sau ordonanţe de urgenţă a Guvernului, aceasta se declară de către Curtea Constituţională a României (art. 2 din Legea nr. 47/1992). Dacă sunt chestiuni de nelegalitate a unei hotărâri de Guvern, hotărâri de consiliu local sau judeţean, dispoziţie de primar, ordin de ministru/prefect etc acestea se declară de către instanţa de judecată specializată (art. 1 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ).

Românii pot contesta amenzile pentru nepurtarea măștii

PE SCURT: Cetăţeanul nu are puterea de a alege să nu respecte o hotărâre a unui organ administrativ pentru că – în opinia lui – aceasta ar fi contrară sau ar adauga la o lege emisă de Parlament, dar are posibilitatea de a contesta acel act normativ.

abonare newsletter