Actualitate

Petiție online împotriva tăierii copacilor din Parcul Ștefan cel Mare

O petiție online a fost inițiată pentru oprirea tăierii copacilor din Parcul Ștefan cel Mare, din spatele clădirii operei.

Petiție online împotriva tăierii copacilor din Piața Ștefan cel Mare

 

 


Petiția numită „NU tăiați arborii din parcul Ștefan cel Mare” și inițiată de Dana Dragoș cere stoparea tăierii a 30 de arbori din parcul din Centrul orașului, în urma modernizării și reamenajării acestuia.

 


„Primăria Cluj-Napoca a aprobat recent (septembrie 2020) un proiect de reamenajare a parcului Ștefan cel Mare, din spatele clădirii Teatrului Național și a Operei Române. Proiectul prevede că jumătate din suprafața parcului va fi pavată sau asfaltată și că 30 de arbori maturi vor fi tăiați. Noi, cetățenii orașului Cluj-Napoca, cerem Primăriei să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”, arată inițiatoarea petiției.

Totodată, în petiție se arată că Parcul Ștefan cel Mare este singurul spațiu cu adevărat verde din arealul Piața Unirii - Piața Avram Iancu - Piața Cipariu, ale căror modernizări recente au redus spațiul verde și de umbră.


„Copacii maturi din acest parc și umbra acestora sunt un refugiu și o barieră în calea poluării și a zgomotelor produse de traficul extrem din zonă, precum și a temperaturilor ridicate din timpul verii. Spațiile de joacă și cu aparate sport cu care este dotat parcul sunt singurele umbrite din zona centru, motiv pentru care sunt foarte frecventate și îndrăgite. Înlăturarea copacilor maturi, chiar dacă vor fi înlocuiți cu arbori tineri, ar însemna o diminuare a efectelor benefice oferite de acest parc. Cele 30 de specii existente sunt naturalizate și și-au format un mic ecosistem, care este apreciat de toți cei care îl frecventează, oameni, păsări, animale. Pentru toate aceste motive, cerem modernizarea responsabilă a parcului Ștefan cel Mare, cu intervenții minime asupra ecologiei existente”, mai arată textul petiției.

Până la orapublicării acestui articol, peste 800 de persoane au semnat deja petiția adresată Primăriei Cluj-Napoca.


Primăria a atribuit în 11 septembrie contractul pentru modernizare a Parcului Ștefan Cel Mare din Cluj-Napoca către firma Garden Center Group pentru suma de 10.317.448 lei. Contractul include și servicii de proiectare și lucrările de execuție propriu-zise. Termenul este de 12 luni, din care 2 luni proiectare și 10 luni execuția.

Parcul se schimbă radical

Potrivit caietului de sarcini al proiectului, lucrările propuse pentru revitalizarea parcului vor contribui la creșterea calității vieții locuitorilor din zonă și a celor din oraș, prin asigurarea condițiilor de relaxare și refacere a forțelor, dar și prin îmbunătățirea calității factorilor de mediu. Parcul Ștefan cel Mare cuprinde esplanada și spațiile verzi aferente clădirii Teatrului Național Cluj-Napoca, cu o suprafață 12.384 mp, din care spațiul verde acoperă 6.219 mp, aleile - 1.688 mp, iar suprafața de pavele - 189 mp.


„În prezent, Parcul Ștefan cel Mare este un parc cu arbori îmbătrâniți, mobilier urban vechi (aparate de joacă pentru copii, bănci, coșuri de gunoi, gard metalic), care nu mai prezintă nicio estetică urbană. Prin proiectul de reamenajare, spațiul va fi conceput ca un ansamblu multifuncțional, în care se vor crea mini-zone separate pentru odihnă pasivă, pentru plimbare, pentru distracția copiilor și pentru desfășurarea de evenimente artistice”, se arată în caietul de sarcini.

Interzis pentru mașini. Se desființează parcarea, iar accesul auto va fi limitat

Aleile pietonale adiacente circulațiilor auto de-o parte și de alta a teatrului vor fi lărgite la 3 metri și se va restricționa accesul pe zona studiată cu bolarzi sferici. Se va menține accesul pe partea estică, dar va fi restricționat de bolarzi retractabili, unde vor avea acces doar mașinile de intervenție și cele care aduc decoruri pentru teatru și operă. Pe cele două laturi ale teatrului vor fi montate lespezi de piatră gravate cu numele artiștilor care s-au făcut remarcați în opera și teatrul clujean, iar copacii de la intrarea în Studioul Euphorion vor avea bănci circulare în jurul lor. Parcarea se va desființa, spațiul fiind destinat pietonilor și bicicliștilor.

Denumit „Mica promenadă”, parcul a fost amenajat pentru prima dată în anul 1885 și de-a lungul timpului a suferit modificări. În vara anului 2012, în urma unei furtuni, mai mult de jumătate din arborii parcului au fost rupți sau afectați, fenomen ce a dat parcului un aspect dezolant.

CITEȘTE ȘI

Pădurea Clujenilor prinde contur. Lucrările la cel mai mare parc din oraș înaintează cu pas alert - FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter