Actualitate

FOTO. Cum arăta cel mai modern bulevard din Cluj-Napoca, în urmă cu o jumătate de secol?

Bulevardul Regele Ferdinand, devenit recent una dintre cele mai moderne artere din centrul Clujului, era una dintre cele mai atrăgătoare străzi ale orașului și în urmă cu mai bine de 50 de ani.

 

 


Fotografia (VEZI galeria foto), surprinsă în anul 1969 și aparținând autorilor Szepesy Gyula și Koltai Klára, surprinde o zi obișnuită pe strada din centrul Clujului, cu mai puțin trafic de mașini, însă la fel de frecventată de clujeni „la pas”.

 


Considerată ca fiind cea mai veche stradă din Cluj-Napoca, strada Regele Ferdinand, a fost modernizată și redată clujenilor vara aceasta. Proiectul cu finanțare europeană include și strada Tipografiei, strada Emile Zola, strada Sexil Pușcariu, respectiv scuarul CEC, la care încă se lucrează.

Strada a „înverzit” după modernizare

Pe strada Ferdinand, care anterior nu avea niciun copac, au fost plantați 51 arbori cu balot în cadrul procesului de reabilitare. Pentru aceștia a fost instalat un sistem de irigații automat, cu senzor de ploaie / umiditate.


12 stații electrice de încărcare pentru biciclete și trotinete sunt amplasate pe această arteră, din totalul de 23 stații pentru biciclete / trotinete și 8 stații de încărcare pentru mașini electrice din proiectul general.

Traficul a fost reorganizat astfel: se păstrează două benzi de acces pe direcția Centru - Strada Horea, sens pe care a fost creată o pistă de biciclete / trotinete cu lățime de 1,5 m. Pe direcția Horea - Centru, transportul public și bicicliștii beneficiază de bandă dedicată comună, realizată prin reducerea lățimii carosabilului.


Stația de transport în comun de pe frontul estic (în fața magazinului Central) permite acum atât staționarea concomitentă a două autobuze, cât și neîntreruperea circulației velo în timpul staționării. De asemenea, o nouă trecere de pietoni și velo a fost marcată în dreptul străzilor Tipografiei și O. Petrovici.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 23.056.184,98 lei din care valoarea nerambursabilă solicitată este de 21.425.503,55. Proiectul este realizat de Primăria Cluj-Napoca prin fonduri europene - Programul Operațional Regional 2014-2020.


CITEȘTE ȘI

Clujul de 5 STELE. Cum arată centrul orașului după modernizarea străzii Regele Ferdinand. FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter