Actualitate

Metroul din Cluj, realizat mai rapid decât cel din Drumul Taberei. Boc: „Se aliniază astrele mai bine pentru noi decât pentru București”

Primarul Emil Boc spune că realizarea metroului din Cluj va dura mai puțin decât cea a metroului din București - Drumul Taberei.

Metroul din Cluj, realizat mai rapid decât cel din Drumul Taberei. Boc: „Se aliniază astrele mai bine pentru noi decât pentru București” Metroul din Cluj, realizat mai rapid decât cel din Drumul Taberei. Boc: „Se aliniază astrele mai bine pentru noi decât pentru București”

 

 


Edilul reales al ClujuluI, Emil Boc, a declarat că realizarea metroului din Cluj va dura mai puțin decât a celui din Drumul Taberei, întrucât priectul este deja într-o fază avansată, iar Uniunea Europeană investește în tehnologii verzi, nepoluante.

 


„Eu cred că da (construcția metroului din Cluj va dura mai puțin decât a celui din Drumul Taberei -n.red.) pentru că noi suntem deja într-o fază destul de avansată raportat la termenul de începere a lucrărilor și oarecum se aliniază și astrele mai bine pentru noi poate decât pentru București, pentru că acum Uniunea Europeană susține cu toată convingerea tot ce înseamnă tehnologii verzi nepoluante și alternative la mășină că mijloc de transport. Deci nimerim pe un context 2021-2027 în care întreagă Uniune Europeană sprijină modalitățile alternative de la mășină”, a declarat primarul Emil Boc, la Aleph News.

Edilul clujean a mai arătat că „este obligatoriu” ca la Cluj să se treacă la mijloace de transport alternative la mașină, pentru reducerea poluării și a emisiilor de gaze cu efect de seră.


„Este obiectivul Uniunii Europene că până în 2050 Uniunea Europeană să devină neutră din punct de vedere climatic, adică gazele cu efect de seră să fie practic reduse drastic , cât produci atâta să și stochezi, adică să nu produci mai multe gaze cu efect de seră decât se elimina prin proceduri, iar prin transportul alternativ la mășină, tren de mare viteză, tren metropolitan, metrou, autobuze electrice, tramvaie, prin toate aceste mijloace diminuăm gazele cu efect de seră, dioxidul de carbon din atmosfera, îmbunătățim sănătatea oamenilor iar noi am înțeles de mult această prioritate a Uniunii Europene, se pliază pe o necesitatea noastră. Este obligatoriu că la Cluj să trecem la un mijloc alternativ la mășină, și atunci suntem în faza finalizării studiului de prefezabilitate, vom trece la studiul de fezabilitate, la organizarea licitației și la execuție, și vom putea utiliza inclusiv bani europeni pentru a începe construcția metroului”, a mai spus Emil Boc.

Când ar urma să înceapă lucrările la metrou?

„Am grăbit lucrurile pentru că ni s-a oferit șansa de finanțare mai repede decât am crezut. Nu sperăm să apară asemenea resurse financiare atât de valoroase din partea Uniunii Europene prin acest gest extraordinar de solidaritate pe care îl face cu țările membre, să împrumute în numele Uniunii Europene bani pentru dezvoltarea țărilor din UE”, a spus primarul, într-un interviu acordat în luna august a acestui an.


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, susține că trenul metropolitan ar putea fi operațional în 3-4 ani, în timp ce metroul ar putea deveni realitate un an mai târziu.

„Trenul metropolitan va putea fi operațional la nivelul anului 2023-2024. Metroul, în orizontul 2024-2025. O primă componentă ar putea să intre în lucru. Noi ne-am pregătit de un orizont de 10 ani. Dacă vin banii europeni, am putea demara lucrările, repet, nu să se circule, pentru că vedeți, e o lucrare complicată, dar demararea lucrărilor să poată începe pe măcar un anumit tronson la nivelul anului 2022-2024”, a precizat Emil Boc.


CITEȘTE ȘI

Costuri fantastice. Metroul din Cluj costă un miliard de euro

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter