Actualitate

E oficial: școala abandonată de pe Calea Baciului devine cămin de bătrâni!

Primăria Cluj-Napoca a primit aviz de la Ministerul Educației pentru transformarea școlii-fantomă de pe Calea Baciului în cămin pentru vârstnici.

E oficial: școala abandonată de pe Calea Baciului devine cămin de bătrâni! E oficial: școala abandonată de pe Calea Baciului devine cămin de bătrâni!

 

 


Ministerul Educțaiei și Cercetării a avizat, în urmă cu câteva zile, solicitarea Primăriei Cluj-Napoca pentru schimbarea destinaţiei din școală în cămin pentru îngrijirea persoanelor vârstnice a clădirii părăsite de pe Calea Baciului. Este vorba despre primul cămin de bătrâni construit din bani publici în ultimii 30 de ani în Cluj-Napoca, arată primarul Emil Boc. Acesta ar urma să aibă cel puțin 70 de locuri pentru persoanele vârstnice.

 


„Am reușit să obținem avizul de la Ministerul Educației, l-am primit ieri de la doamna Anisie, pentru ca o fostă școală de pe Calea Baciului, un teren și o clădire care este în stare avansată de degradare, acolo să construim un cămin de bătrâni, pentru prima dată în Cluj-Napoca. Vom construi un cămin de bătrâni cu aproximativ 70 de locuri, poate și mai mult. Cei care au bani, au soluții la căminele private de bătrâni. Noi ne uităm acum la cei din oraș care nu au resurse financiare să poată merge la un cămin privat”, a declarat primarul Emil Boc, la un post local de radio.

Potrivit edilului, construirea acestuia ar putea demara chiar de anul viitor. În acest sens, un proiect de hotărâre va fi desbătut astăzi, în ședința Consiliului Local.


„Școala nu a mai funcționat după ’90 și a fost dezafectată, nu au mai fost solicitări educaționale și nu a mai putut funcționa ca atare, dar nu trebuie abandonată, trebuie găsită o soluție astfel încât să o facem funcțională, pentru că acolo este și un spațiu unde poți să te plimbi și se potrivește foarte bine pentru profilul acesta de cămin de bătrâni. Vom începe imediat ce va trece în ședința de consiliu de astăzi să facem studiul de fezabilitate, pentru ca în bugetul pe anul viitor, deja să trecem la construcția acestei entități sociale foarte importante”, a adăugat primarul.

Imobilul de pe strada Calea Baciului nr. 1 este compus din construcție-școală cu regim de înălțime subsol parțial+parter și are o suprafață construită la sol de 637 mp, pe un teren-curte în suprafață de 4.082 mp. În acest imobil a funcționat, până în 2010, Școala Generală cu clasele I – VIII nr. 9.


Din școală în centru de incluziune și cămin de bătrâni

Prin decizia nr. 287 din 5 martie 2010, emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IȘJ) Cluj, s-a dispus desfiinţarea şcolii generale, în scopul reorganizării rețelei școlare începând cu anul școlar 2010-2011. Ulterior, clădirea a fost eliberată şi predată Consiliului Local al municipiului Cluj Napoca.

Au urmat apoi două încercări nereuşite de predare a construcţiei şi terenului către Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), în 2010, şi de realizare a unui Centru social şi comunitar integrat pentru intruziunea comunităţilor defavorizate din Zona Metropolitană Cluj, în 2013.


 

CITEȘTE ȘI

Școala „fantomă” din Cluj, vandalizată și dată uitării. Ar urma să devină azil de bătrâni FOTO

 

abonare newsletter