monitorulcj.ro Menu
Monitorul Cartierelor

Școala „fantomă” din Cluj, vandalizată și dată uitării. Ar urma să devină azil de bătrâni FOTO

Clădirea care găzduia fosta Școală Generală nr. 9 din municipiu, funcţională până acum 10 ani, proprietate a Consiliului Local Cluj-Napoca, a devenit o pată neagră pe obrazul orașului de cinci stele.

Școala „fantomă” din Cluj, vandalizată și dată uitării. Ar urma să devină azil de bătrâni, foto: Facebook Clujul Civic/Sorin Terinte

Imobilul de pe strada Calea Baciului nr. 1 este compus din construcție-școală cu regim de înălțime subsol parțial+parter și are o suprafață construită la sol de 637 mp, pe un teren-curte în suprafață de 4.082 mp. În acest imobil a funcționat, până în 2010, Școala Generală cu clasele I – VIII nr. 9.

Construcția a fost vandalizată, reparațiile vor fi costisitoare

„Clădirea trebuia să fie conservată, sau, cu ceva investiţii, modernizată, putând să i se dea o altă folosinţă. Odată cu dezvoltarea zonei Baciu se putea face o creşă, o grădiniţă sau putea fi închiriată. Ce s-a făcut ? Nimic!”, atrage atenția topograful clujean Sorin Terinte.


„Nepăsarea, dezinteresul, nu vreau să cred că şi reaua intenţie, fac ca această construcţie abandonată să se degradeze, să fie vandalizată şi să devină o ruină, fiecare zi care trece aduce după sine o creştere a costurilor reparaţiilor”, se arată într-un mesaj postat de acesta pe grupul Clujul Civic.

Topograful pomenește de reparații care s-ar ridica la mai multe sute de mii de euro, sume mari, care nu doar că ar pune presiune pe bugetul local al Primăriei, dar care ar putea fi folosite în alte proiecte și capitole la care Cluj-Napoca este deficitar. „Până la urmă, sunt banii noştri şi ne pasă cum sunt cheltuiţi”, spune el.


Până în prezent, prin sentinţa civilă nr.2869/2018, a fost actualizată cartea funciară a imobilului, mai precis a fost radiată o construcţie veche şi s-au alipit şi dezlipit părţi din teren. Ce se putea face însă mai mult?, se întreabă topograful Sorin Terinte.

„Să se fi securizat zona (să se instaleze o poartă). O dată la câteva luni Poliţia Locală să verifice locaţia. Investirea a 2.000 lei într-un sistem de supraveghere şi supravegherea construcţiei de către o firmă privată de pază – 50ron/lună (de multe ori firma de pază pune la dispoziţie gratuit sistemul de supraveghere)”, afirmă clujeanul, nemulțumit că imobilul a fost lăsat de izbeliște.


Din școală în centru de incluziune și cămin de bătrâni

Prin decizia nr. 287 din 5 martie 2010, emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IȘJ) Cluj, s-a dispus desfiinţarea şcolii generale, în scopul reorganizării rețelei școlare începând cu anul școlar 2010-2011. Ulterior, clădirea a fost eliberată şi predată Consiliului Local al municipiului Cluj Napoca.

Au urmat apoi două încercări nereuşite de predare a construcţiei şi terenului către Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), în 2010, şi de realizare a unui Centru social şi comunitar integrat pentru intruziunea comunităţilor defavorizate din Zona Metropolitană Cluj, în 2013.


În ședința extraordinară din 23 februarie 2020, printr-o Hotărâre de Consiliu Local, consilierii locali au votat în unanimitate, cu 20 de voturi „pentru”, solicitarea unui aviz din partea Ministerului Educației și Cercetării pentru schimbarea destinaţiei din școală în cămin pentru îngrijirea persoanelor vârstnice.

Obiectivul nostru este să realizăm un cămin de bătrâni în Cluj-Napoca. Una dintre locații este aceasta. (...) Acel teren poate și se pretează la o asemenea destinație, având în vedere și locația pe care o propunem. În consecință, dacă vom avea sprijinul ministrului Educației, vom putea demara un asemenea proiect foarte repede”, a declarat atunci primarul Emil Boc.


CITEȘTE ȘI:

Monumentul Răscoalei de la Bobâlna, lăsat de izbeliște! A fost vandalizat și scrijelit, însă autoritățile închid ochii
 

Cripta unei familii de nobili din Transilvania, UNICĂ în Europa, a devenit „toaletă” publică FOTO/VIDEO