Actualitate

Primii pași spre realizarea unei noi centuri în județul Cluj! A fost aprobat acordul de asociere

Clujul face pași mici spre o nouă centură de ocolire.

 

 


Consilierii județeni au aprobat un proiect de hotărâre privind acordul de asociere între Județul Cluj, Municipiul Turda și Municipiul Câmpia Turzii în vederea realizării proiectului de investiții „Centură ocolitoare Turda - Câmpia Turzii”. Construirea centurii de ocolire este justificată prin faptul că ambele orașe se confruntă cu probleme de trafic, dar și de poluare.

 


Turda este sufocată de trafic în prezent

Potrivit datelor prezentate în Planul de Mobilitate Urbană Turda, cele mai circulate artere din municipiul Turda sunt cele care sunt folosite atât de traficul de tranzit cât și de cel local, iar municipiul nu beneficiază de o variantă ocolitoare care să nu se intersecteze cu spațiul construit. Astfel, podul de peste râul Arieș, care este singura legătură viabilă între cele două părți ale orașului, este tranzitat de cele mai multe autovehicule.

De asemenea, mai multe străzi din interiorul municipiului au un flux semnificativ de autovehicule şi implicit probleme de trafic. Toate acestea un un impact negativ şi asupra componentei de mediu, traficul rutier fiind menţionat ca a doua sursă de poluare a mediului din municipiul Turda, de către autorii Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Turda 2017-2023.


Poluarea și traficul intens creează probleme și în Câmpia Turzii

Cu probleme asemănătore se confruntă și Câmpia Turzii. Conform Planului Urbanistic General al Municipiului Câmpia Turzii – 2012, în lipsa unei artere ocolitoare, direcționarea întregului trafic de tranzit pe artera principală (DN15-E60), Str. 1 Decembrie 1918 și Str. Laminoriștilor, determină aglomerarea traficului în zona centrală și poluarea excesivă a municipiului.  Dată fiind poziția actuală a zonelor cu potențial de dezvoltare industrial și economic din municipiile Câmpia Turzii și Turda, poziția viitoare a Parcului Industrial Câmpia Turzii și posibilitățile de extindere a zonelor rezidențiale către vest, se pune problema realizării unei artere ocolitoare pe direcția sud-est - nord-vest, pe latura de nord a orașului. 

Prin preluarea traficul de tranzit din interiorul municipiului, aceasta ar avea ca efect scăderea poluării, fluidizarea traficului în zona centrală, reducerea efectelor vibrațiilor induse de traficul greu și accesibilitate sporită pentru Parcul Industrial și alte zone cu potențial de dezvoltare situate perimetral față de zona centrală și subzonele rezidențiale, se arată în proiect.


Centura ar urma să îmbunătățească mobilitatea

Așadar, proiectul vizează îmbunătățirea conectivității rutiere în zona urbană funcțională Turda-Câmpia Turzii, dezvoltarea județeană și îmbunătățirea mobilității, cu impact asupra calității mediului. Totodată, prin realizarea acestui obiectiv se urmărește și crearea de noi locuri de muncă și transformarea judeţului Cluj şi a zonei Turda-Câmpia Turzii în centre importante în reţeaua rutieră rapidă regională şi naţională.

„Vom mobiliza toate resursele de care dispunem pentru ca acestă investiție să se concretizeze cât mai rapid. Odată finalizată centura ocolitoare, potențialul economic și investițional al zonei va fi și mai bine pus în valoare, întreaga zonă și județul Cluj, în ansamblu, devenind mult mai accesibile și atractive atât pentru investitori cât și pentru toți cei care ne tranzitează județul”, a declarat Alin Tișe.


În acest scop, forul administrativ județean va cuprinde în bugetul propriu sumele necesare pentru coordonarea, elaborarea documentațiilor tehnico-economice și de urbanism necesare proiectului, precum şi pentru elaborarea documentațiilor de urbanism pentru întreg obiectivul de investiții.

 

CITEȘTE ȘI

O nouă centură ocolitoare va fi construită în județul Cluj

 

 

abonare newsletter