Actualitate

Litoralul, trenurile și pandemia de COVID-19. Ce spun clujenii despre vacanțele la mare?

Chiar dacă ne aflăm în contextul pandemiei de coronavirus, nici în această vară litoralul nu a fost gol. Numeroase persoane au plecat în concedii la mare, riscând să se lase expuși coronavirusului. Totuși, s-au respectat oare măsurile de siguranță impuse de stat?

 

 


Monitorul de Cluj a discutat cu mai mulți clujeni întorși din vacanțele de pe litoral pentru a afla cum se comportă românii în concedii în pandemie, dar și cât de tare au fost supuși pericolului. Aceștia ne spun și cum au călătorit – unii au decis să se deplaseze cu mașina pentru a fi mai în siguranță, dar alții au ales într-un final trenul despre care spun că măsurile de siguranță nu sunt atât de stricte cum ar trebui.

Călătoria la mare cu CFR-ul în plină pandemie

Cu toate că în această perioadă călătoria prin țară cu mașina personală este mult mai sigură, evitând contactul cu alte persoane, surprinzător de multă lume a ales să se deplaseze cu trenul. Acest lucru se întâmplă de multe ori de nevoie, nemaiavând posibilitatea utilizării unei mașini.


În pandemie măsurile de igienizare și distanțare socială ar trebui privite cu o mai mare seriozitate de către personalul Căilor Ferate Române (CFR). Clujenii întorși de la mare ne spun că măsurile luate în tren nu sunt suficient de stricte pentru a evita contactul cu virusul. În vagon nu există distanțare socială, iar purtarea măștii este suficientă pentru călătoria cu trenul.

„Mă așteptam să fie un număr limitat de persoane, dar efectiv se dădeau bilete full. Oamenii stăteau unii lângă alții”, ne spune Alexandru Ciobotaru, student la Cluj, care s-a întros de la mare.


Totuși, aceștia recunosc că trenurile erau mai curate decât înainte de pandemie. „Pot să îți zic că era mai curat decât pe vremuri. Dacă te referi la marcaje pe scaune și lucruri de astea, nu, dar era mai curat”, afirmă Adrian Lupu, un barman clujean.

În schimb, călătoria la cușetă a fost puțin mai strictă privind măsurile, dar nu suficient pentru a face o diferență considerabilă. În loc de numărul de 6 locuri asigurate, acum s-au limitat la doar 4 locuri, iar masca era necesară doar la ieșirea din cușetă.


„Noi am ales să mergem cu trenul la cușetă. Puteam sta 4 oameni în cușetă pentru că s-au scos două locuri, ceea ce nu mi se pare deloc de ajutor. Ideea e că pot să stea și doar 2 oameni în cușetă dacă nu se cunosc, nimeni nu știe de unde a venit unul și de unde a venit celălalt. Deci virusul se poate lua oricum. Poate șansa e mai mică de a se transmite și așa, dar nu cred ca e de ajuns”, declară o altă studentă de la Cluj, Oana, pentru Monitorul de Cluj.

Chiar dacă măsurile luate de către CFR nu au fost atât de stricte pe cât s-ar fi așteptat, clujenii s-au axat mai mult pe ce pot ei să facă. Astfel, aceștia ne spun că au încercat să fie cât mai precauți cu putință.


„Înainte de a pleca, cu câteva zile, ne-am făcut plinul de mănuși, dezinfectant și măști. În tren am încercat să evităm pe cât posibil, ieșirea din cușetă. Mergeam strict la baie. Ne luam mască, mănuși și dezinfectantul cu noi la baie. Când ne întorceam înapoi aruncam și măștile și mănușile pe care le-am folosit”, adaugă Oana.

Clujenii la mare: precauți sau puși pe șotii?

Persoanele de la Cluj pe care le-am întrebat despre experiența lor din acest an pe litoral ne-au spus că au făcut tot posibilul să aibă o escapadă în siguranță, îngrijorați fiind de circumstanțe.

„Sincer, mi-a fost chiar frică la început când mă gândeam că totuși am părinți, bunici și așa mai departe. Însă, de la început am zis, cu prietenii cu care m-am dus, că după mare două săptămâni stăm la izolare în casă”, declară Oana.

Aceștia au respectat regulile de baza, anume purtarea măștii, distanțarea socială și utilizarea cât mai des a dezinfectantului.

„Ca măsuri de siguranță, chestii simple: masca în locuri aglomerate, dezinfectat pe mâini regulat, fiecare cu paharul lui etc”, spune Adrian, un tânăr stabilit la Cluj.

În mare parte, aceștia încercau să evite locurile pline de oameni.

„Am pornit din start cu ideea că o sa evităm aglomerația. Știam că nu sunt deschise cluburile sau terasele deci ne așteptam oricum la o ieșire mai liniștită și ne-am propus să căutăm plaje neamenajate în cazul în care este prea aglomerat în stațiune”, menționează Teodora, întoarsă din Euforie de Sud.

Ce spun clujenii despre comportamentul românilor pe litoral

Clujenii întorși de la mare susțin că Vama Veche a fost cel mai puțin populat loc. În schimb multe alte plaje erau aglomerate, iar măsurile de siguranță nu erau întotdeauna respectate. Aceștia consideră că și atunci când erau respectate, era datorită autoritățlor locale care erau prin zonă.

Vama Veche și pandemia

Plaja de la Vama Veche i-a surprins pe clujeni. Aceștia se așteptau să fie mult mai aglomerată.

„Am ținut foarte tare să vedem marea. Mi-a fost destul de frică, însă am avut surpriza să fie gol. A fost liber, oamenii stăteau în grupuri mici. Mi se pare că se respecta distanțarea.”

Cu toate că turiștii respectau măsurile de protecție, personalul de la restaurant și magazinele alimentare nu erau atât de precauți.

„Ce-i drept, în prima zi când am ajuns și ne-am dus să mâncăm am avut o oarecare reticiență pentru că nici măcar un chelner nu purta mască sau mănuși. Atunci ne-am pus câteva semne de întrebare. Nu știam dacă am făcut alegerea corectă. Nu știam dacă ar mai trebui să stăm sau să plecăm. Ne-am riscat, totuși, în naivitatea noastră”, spune Oana.

Însă în zilele următoare și aceștia au început să respecte măsurile, datorită autorităților.

„Probabil că ori amenzile, numărul de cazuri ori șeful care era prin preajmă și îi vedea, i-au făcut pe toți să poarte mănuși și măști”, mai menționează tânăra.

Petreceri aveau loc seara, iar în timpul zilei nu se întâmpla mai nimic. Lumea încerca pe cât posibil să nu intre în grupuri mari și terasele erau libere. În anii precedenți, litoralul era plin ochi, iar acum a fost semnificativ mai puțină lume.

„Pe plajă pot spune sincer că nimeni nu avea vreo treabă cu măștile, dar seara observam o existență mai mare a acestora și a măsurilor de protecție”, afirmă Alexandru Ciobotaru.

Pe lângă cele menționate anterior, clujenii ne-au mai spus că au simțit o detașare față de ce se întâmpla în țară în acel punct. Chiar dacă multă lume încerca să fie cât mai grijulie, nu lipseau și persoanele care ignorau total regulile.

„Aveam impresia cumva că deși oamenii pare că au mai multă grijă, ei totuși trăiesc cu impresia că fiind în concediu virusul nu mai există. Pe lângă oamenii responsabili care purtau mască și altele, vedeam foarte mulți oameni care nu. Efectiv, erau inconștienți. Nu respectau nimic, nu purtau mască în magazine. Am intrat într-un magazine, eu aveam mască, prietenii mei aveau mască, însă vânzătoarea nu avea și pe ușă scria mare că accesul în unitate e interzis fără mască. A bătut puțin la ochi”, ne spune o clujeancă întoarsă de la Vama Veche.

Pe alte plaje din România

Plajele din Euforie Sud și Constanța erau mai aglomerate decât în Vama Veche. În Euforie nu se respectau regulile cu aceeași strictețe.

„Mi se părea că oamenii tindeau să respecte regulile mai ales când patrulează poliția. Atmosfera era mai calmă decât în alți ani în timpul nopții. Ziua la fel, uneori chiar uitai că e pandemie și iți aminteai dacă se zărea vreo persoană care să poarte mască. Pe plajă se respecta totuși distanța între șezlonguri sau paturi, depinde și de plajă. Pe plaja Neversea se respecta strict, de exemplu, iar în Eforie Sud lumea era mai înghesuită”, ne spune Teodora, studentă la Cluj.

Și pe plaja din Costinești oamenii tindeau să uite contextul în care se află în acest an la mare.

„Am mers în Vamă, dar am trecut și prin Costinești, iar oamenii s-au comportat fața de virus, direct proporțional, cei ce au fost precauți sau au fost îngrijorați și au luat masuri de protecție, dar majoritatea care au venit pentru distracție se comportau de parcă nu există virusul”, afirmă Alexandru.

Clujenii s-au întors mai odihniți de la mare în contextul pandemiei

Având în vedere că petrecerile și viața de noapte lipsea cu desărvâșire, cei care s-au decis să meargă la mare anul acesta s-au întors mult mai odihniți decât în anii anteriori. Programul flexibil le-a permis să se relaxeze mai mult și să se bucure de mare.

„Atmosfera per total a fost diferită față de alți ani în care am fost la mare. Eu nu am mai pățit, de aproximativ 10 ani, să mă întorc de la mare odihnită pentru că în ultimii ani mergeam mai mult la petreceri. Pe scurt, am reușit să mergem în concediu în adevăratul sens al cuvântului. Ne-am bucurat de mare, de plajă, însă am fost foarte precauți și ne-am întors cu speranța că totul va fi bine după mica escapadă”, adaugă Oana.

„Am avut un program lejer. Dimineața pe plajă, seara la plimbare și o bere pe terasă sau pe plajă. Localurile se închideau la 11, deci nu prea erau multe opțiuni”, spune Adrian, barman de la Cluj.

Acum clujenii au reușit să fie mai atenți și la miciile detalii și priveliști oferite de marea din România.

„Ceva mai ieșit din comun ar fi faptul că până acum petreceam mai mult la mare. De data asta am avut posibilitatea să descopăr mai mult zona și am văzut și alte locuri faine, mai ales pentru făcut poze, de care nu știam înainte”, declară Alexandru Ciobotaru.

Articol realizat de Carmen Lucuț

CITEȘTE ȘI:

Destinații în aer liber, de care te poti bucura aproape de Cluj

 

 

Peste 500 de clujeni au petrecut pe litoral mini-vacanța de Rusalii

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter