Actualitate

Tot ce trebuie să știi despre INTERZICEREA MAȘINILOR CU VOLAN PE DREAPTA!

Registrul Auto Român a transmis lămuriri despre tot ceea ce înseamna interzicerea mașinilor cu volan pe dreapta pe teritoriul României.

Tot ce trebuie să știi despre INTERZICEREA MASINILOR CU VOLAN PE DREAPTA! Tot ce trebuie să știi despre INTERZICEREA MASINILOR CU VOLAN PE DREAPTA!

Mașinile cu volan pe partea dreaptă vor fi interzise în România de la 1 ianuarie, 2021, dacă nu se prelungește acordul între Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Pentru clarificarea poziției naționale cu privire la acest subiect, trebuie precizat că legislația din România transpune și pune în aplicare legislația UE în domeniu, legislație care nu permite introducerea de interdicții de natură tehnică referitoare la autovehiculele echipate cu volan pe partea dreaptă.


Comisia Europeană consideră că introducerea interdicţiei de înmatriculare a unor astfel de autovehicule constituie o barieră pentru libera circulaţie a mărfurilor, fiind o măsură disproporţionată în raport cu obiectivul public de asigurare a siguranţei rutiere şi protecţiei sănătăţii şi vieţii cetăţenilor UE.

Introducerea unei restricții privind omologarea și/sau eliberarea cărții de identitate pentru autovehiculele echipate cu volan pe partea dreaptă nu poate fi avută în vedere, deoarece aceasta ar duce la introducerea unei proceduri de „infringement” din partea Comisiei Europene pe un subiect pe care Curtea de Justiție a UE s-a pronunțat deja în defavoarea statelor membre care aveau astfel de restricții.


Mașinile cu volan pe partea dreaptă, interzise de la 31 decembrie

În consecință, până la 31.12.2020 se acceptă, în aceleași condiții, omologările UE emise de UK, adică și autovehiculele cu volan pe partea dreaptă care provin din UK vor putea primi CIV, dacă respectă celelalte condiții aplicabile.

De la 1 ianuarie 2021, dar numai dacă perioada de tranziție dintre UK și Uniunea Europeană nu va fi prelungită, omologarea de tip emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România, iar vehiculele cu volan pe dreapta provenite din UK vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terț din afara UE și nu vor mai primi CIV, deci nu vor mai putea fi înmatriculate în România.


Mașinile cu volan pe dreapta înmatriculate deja vor putea circula

În ceea ce privește autovehiculele echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă și care sunt deja înmatriculate în România, menționăm că nu există în acest moment nicio altă prevedere legislativă care să oblige la modificarea poziției postului de conducere pe partea stângă.

Statistici îngrijorătoare la mașinile cu volan pe dreapta

În primele 6 luni ale acestui an s-au produs 25 de accidente rutiere grave cu implicarea autovehiculelor cu post de conducere pe partea dreaptă, soldate cu decesul a 16 persoane și rănirea gravă a altor 24. În 24 dintre cele 25 de accidente, vina a aparținut șoferilor acestor autovehicule.


O cauză este vizibilitatea redusă pe care o are conducătorul auto aflat pe postul din dreapta a mașinii în timpul depășirilor.  Șoferul  este obligat în astfel de situații să pătrundă mai mult pe banda din sens opus, iar de multe accidentul devine inevitabil.

În 2019 conducătorii de autovehicule cu post de conducere pe partea dreaptă au fost implicați în 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane și 88 rănite grav. În cazul a 77 de accidente, vina a aparținut conducătorilor acestor autovehicule, evenimente în urma cărora 32 de persoane și-au pierdut viața și 77 au suferit leziuni grave.


Citește și:

GATA cu telefonul mobil la volan! Fără LIVE-uri, apeluri, SMS-uri și butonarea GPS-ului. Șoferii riscă amenzi ASPRE!

 

Maşinile cu volan pe dreapta vor fi INTERZISE în România. Cât costă mutarea lui pe stânga

 

abonare newsletter