monitorulcj.ro Menu
Actualitate

GATA cu telefonul mobil la volan! Fără LIVE-uri, apeluri, SMS-uri și butonarea GPS-ului. Șoferii riscă amenzi ASPRE!

GATA cu telefonul mobil la volan! Fără live-uri, apeluri, SMS-uri și butonarea GPS-ului. Șoferii riscă amenzi ASPRE

Începând de sâmbătă, 12 octombrie, Codul Rutier se schimbă, iar şoferii care nu respectă noile reguli vor fi mult mai aspru sancţionaţi şi pot rămâne fără permis pentru 30 de zile.

De astăzi, orice șofer care ține în mână telefonul sau îl ATINGE atunci când se află în mers, riscă o amendă de 1.100 de lei. Până acum, un șofer putea să folosească telefonul pe modul hands free și era amendat doar atunci când era prins de poliție că țintea telefonul la ureche, scrie digi24.ro.

Nu puteți să țineți sau să butonați nici măcar aparatul GPS. Poliția recomandă să se facă setările înainte de pornirea mașinii. Sunt interzise și transmisiunile live de la volan pentru că asta implică ținerea telefonului în mână. Telefonul poate fi folosit doar atunci când mașina staționează, indiferent că așteaptă la semafor sau staționează într-o coloană de mașini.


Dacă ați fost prins că depășiți viteza și vă vede agentul că folosiți și telefonul mobil, riscați să vă fie suspendat permisul timp de 30 de zile. „Nu era reglementat atunci când o persoană se află pe o bicicletă sau pe un vehicul. Noile modificări vor reglementa și acest lucru”, afirmă Claudiu Costea, purtător de cuvânt la Brigada Rutieră.

„Folosirea dispozitivelor hands free (bluetooth, căști cu fir) este permisă. Ideea e să nu folosești telefonul în timpul condusului cu mâinile în orice mod, faptul că tastezi, că-l atingi. Asta implică distragerea atenției și de aici s-au întâmplat foarte multe accidente”, adaugă Claudiu Costea, purtător de cuvânt la Birgada Rutieră.


Codul Rutier, înăsprit în ședința de Guvern din 12 august

Codul Rutier a fost înăsprit în ședința de Guvern din 12 august, iar aplicarea măsurilor se face la 60 de zile de la publicarea OUG în Monitorul Oficial, deci din 12 octombrie polițiștii rutieri vor putea aplica noile sancțiuni.

Potrivit noilor reguli de circulație, șoferii nu vor mai putea folosi telefonul mobil sau dispozitive cu ajutorul cărora se pot face înregistrări foto/video în timp ce conduc. Sancţiunea este maximum 725 de lei şi 4 puncte de penalizare, însă cei prinși ar putea rămâne și fără permis de conducere.


Amenzile sunt și mai mari pentru cei care folosesc vehicule pentru care nu este nevoie de permis, precum biciclete sau trotinete. Aceștia riscă amenzi între 870 și 1.160 de lei pentru folosirea telefonului în timpul deplasării.