Actualitate

5 locuri inedite de vizitat, la doar o aruncătură de băț de Cluj-Napoca

Se pare că vremea bună în sfârșit și-a făcut apariția, iar temperaturile ridicate ne îndeamnă să părăsim apartamentele și să ne plimbăm.

Monitorul de Cluj vă oferă 5 locații inedite pe care le puteți vizita în acest weekend, în apropiere de Cluj-Napoca.

Stufărișul de la Sic

Cea mai mare întindere de stuf din România, după Delta Dunării, alături de cel mai adânc lac natural dulce al României formează, în judeţul Cluj, o aşa numită „deltă” a Transilvaniei.


Este o zonă de o frumuseţe aparte, ce se întinde pe câteva sute de hectare, foarte importantă din punct de vedere al speciilor de speciilor de păsări care trăiesc aici sau tranzitează zona, în perioada migraţiei, dar şi cu deosebit potenţial de turism ecologic.

CITEȘTE ȘI:


Stufărişul de la Sic şi Lacul Ştiucilor - „delta” din inima Transilvaniei

Stufărişul de la Sic are ceva aparte. E un fundal care apare ireal în fotografii, mai ales în combinaţie cu soarele care apune. Culorile pastelate, natura neîmblânzită a întinderii de stuf, crează un decor deosebit, o  adevărată mare care se întinde între sat şi dealurile din jur.

Vă puteți bucura de peisajul deosebit de pe pontonul din lemn. Acesta are un kilometru în lungime. Mai există un turn de observare și două foișoare unde vă puteți opri pentru a admira peisajul și a vă relaxa. Tot în zonă cei pasionați de birdwatching (urmărirea păsărilor) își pot practica hobby-ul în zonă.


Comuna clujeană Sic este situată la 60 de km distanță de Cluj-Napoca, având o suprafață de 56,4 kmp. Satul Sic este atestat documentar începând cu anul 1291.

Lacul Știucilor

În apropierea stufărişului se află Lacul Ştiucilor, cel mai adânc lac natural dulce al Transilvaniei (adâncime de şapte metri) singurul lac pe care se formează plaur - insule plutitoare de stuf, la fel ca în Delta Dunării.


Legenda locului spune povestea monstrilor din lac, a peștilor imenși și a oamenilor dispăruți în apele cu stufăriș, un adevărat Loch Ness al Transilvaniei. 

La fel ca în cazul stufărişului de la Sic, lacul reprezintă un important loc de popas pe timpul migraţiei pentru multe specii de păsări, dar şi un loc de clocit pentru mai mult de 20 de specii de păsări, între care raţe, stârci, corcodei, lişiţe, găinuşe de baltă, cârstei de baltă, cresteţi pestriţi, ereţi de stuf şi mai multe specii de lăcari.


Pe lângă pescuit și fotografierea speciilor de păsări în habitatul lor natural, vizitatorii au ocazia de a se bucura de natură. Explorați imprejurimile, bucurați-vă de aerul curat, stați la iarbă verde și încărcați-vă de energia locului!

Laguna Albastră

La numai 30 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca există un loc cu totul aparte, nemaiîntâlnit niciunde în România.

Este vorba de un lac natural apărut recent, iar spectaculozitatea sa este dată de frumuseţea culorii de un albastru precum cerul. Laguna Albastră, aşa cum a fost denumit lacul, este străjuită de pietre calcaroase gălbui şi tufişuri de papură de un verde crud, ceea ce îi conferă locului un aspect deosebit.

CITEȘTE ȘI:

Laguna Albastră, o “mină de aur” a Clujului, însă nevalorificată

Laguna Albastră se află în imediata apropiere a comunei clujene Aghireşu, înconjurată de dune uriaşe de nisip. Locul pare parcă desprins din Paradis, culorile curcubeului s-au adunat aici toate tocmai pentru a construi o imagine cu totul deosebită.

Localnicii îi spun pe bună dreptate Laguna Albastră. S-a format pe locul unei foste mine de caolin (argilă albă), ce aparţinea de Exploatarea Minei Aghireşu. Această mină a fost inundată de izvoarele subterane care au pătruns prin pânza freatică fragilă a caolinului. Totodată, în aceste gropi excavate s-au adunat apele ploilor, iar terenul nisipos din jur a fost sculptat şi el de şiroaiele de ploaie. Aşa s-a născut minunatul lac.

Pe malul lacului a crescut din loc în loc şi stufăriş, parcă tocmai pentru a mai însufleţi peisajul.

Laguna Albastră este de o culoare deosebit de frumoasă, rezultată ca urmare a existenţei reziduurilor de caolin care zac pe fundul lacului.

Cheile Vălișoarei

Cheile Vălișoarei se află la 90 de kilometri de Cluj-Napoca, iar zona are peisaje extraordinare, care îți taie respirația.

Dacă vrei să ajungi la Alba Iulia, nu ești grăbit și nu vrei să mergi pe autostradă, poți face un mic ocol și să te bucuri de priveliștea pe care o oferă Cheile Vălișoarei, care mai sunt numite Cheile Aiudului sau Cheile Poienii.

CITEȘTE ȘI:

Cheile Vălișoarei, un Colț de Rai aflat la doar o oră de Cluj

Cheile Vălișoarei alcătuiesc o arie protejată de interes național care sunt situate în estul Munților Trascău, în partea sudică a Depresiunii Râmetea.

Rezervația constitue un important obiectiv turistic, aici se mai pot vizita și ruinele cetății medievale a Trascăului, biserica mănăstirii din Măgina, satul Rimetea și muzeul său etnografic, rezervațiile naturale Cheile Plaiului de lângă satul Izvoarele, Cheile Siloșului, Vânătările Ponorului, Huda lui Papară, Peștera Poarta Zmeilor (Peștera de la Groși) și Piatra Secuiului (a cărei parte nordică mai e numită și Colții Trascăului). Înălțimile Colților Trascăului sunt propice pentru zborul cu parapanta. Demn de vizitat în apropiere este și satul, unde peisajul arhitectural este unul deosebit.

Satul Sâncraiu

Un sat unguresc, cu case frumoase, aranjate, cu flori la ferestre a devenit o atracție turistică. Oameni din toată colțurile lumii vin aici, mai ales cu ocazia evenimentelor, dar și doar să se plimbe, să respire aer curat și să se minuneze de un sat care parcă nu ar fi din România. Totuși, Sâncraiu se află la doar 56 de kilometri de Cluj-Napoca și pare un colț de rai.

Un sat unguresc, cu case frumoase, aranjate, cu flori la ferestre a devenit o atracție turistică. Oameni din toată colțurile lumii vin aici, mai ales cu ocazia evenimentelor, dar și doar să se plimbe, să respire aer curat și să se minuneze de un sat care parcă nu ar fi din România. Totuși, Sâncraiu se află la doar 56 de kilometri de Cluj-Napoca și pare un colț de rai.

CITEȘTE ȘI:

Sâncraiu, un sat ca un colț de rai, la doar câțiva kilometri de Cluj-Napoca

 

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter