Actualitate

Floreștenii vor acces la cultură! Când vor avea o bibliotecă de unde să poată împrumuta cărți?

În Florești există o singură bibliotecă, care momentan nu funcționează fiindcă a rămas fără spațiu în care să activeze. Șulea promite că din toamnă floreștenii vor avea o bibliotecă.

Biblioteca Florești / sursă foto: pexels.com Biblioteca Florești / sursă foto: pexels.com

Mulți oameni au ales să locuiască în Florești pentru a fi departe de agitația Clujului, dar și de prețurile mari pentru chirii și apartamente. Însă comuna, în afară de o locuință nu le oferă prea multe. Spațiile verzi, parcurile, locuri unde pot face diverse activități, nu prea există. Cum, la fel, nu există nici o bibliotecă, iar la câteva zeci de mii de locuitori câți are Floreștiul, este nevoie de condiții cât mai multe.

Floreștenii vor bibliotecă

Discuția despre bibliotecă a revenit în actualitate. Floreștenii simt tot mai des nevoia unui loc de unde să poată împrumuta cărți fără să fie nevoie să meargă până în Cluj-Napoca pentru asta.


Cred că e nevoie de o bibliotecă în Florești, chiar dacă una mai mică pentru început. În ultimii ani s-a pus accent pe orice în afară de educație și cultură și din păcate se vede. Floreștiul are nevoie de restabilirea valorilor și educația și cultura sunt necesare ăentru acesta. Trebuie în mod clar o bibliotecă”, a spus Ariana Gilgău, o floreșteancă.

CITEȘTE ȘI:


Floreștenii își doresc bibliotecă. Ce soluții sunt

„Ar fi minunat să există o bibliotecă. Personal sunt pasionată de citit și ar fi o opțiune bună”, a completat Adelina Tepeluș, o altă locuitoare din Florești.

Biblioteca fără casă

În acest moment în Florești există o singură bibliotecă publică, ce a fost înființată în anul 1950. Aceasta are o colecție de 14.860 cărți românești și 283 de cărți străine. Din păcate, momentan biblioteca nu este funcțională, fiindcă a fost evacuată din spațiul în care funcționa.  


De ani de zile reprezentanții Bibliotecii Județene Cluj au încercat să vină în ajutorul floreștenilor, dar, din păcate, din cauza lipsei unui spațiu, nu au putut face nimic, iar cărțile stau nefolosite, în saci.

„Am încercat să vedem dacă nu putem sprijini biblioteca care este acolo, dar nu am reușit fiindcă nu s-a identificat un spațiu unde să se organizeze biblioteca. Din păcate nu am avut niciun succes și la momentul acesta, conform legislației actuale, nu putem avea o filieră atâta timp cât acolo există o autoritate publică ce se ocupă de asta. Toate cărțile sunt în saci, nefolosite”, a declarat Sorina Stanca, directorul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj.


Floreștenii ar putea avea o bibliotecă din toamnă

Primarul comunei Florești, Horia Șulea, a declarat pentru Monitorul de Cluj că în sfârșit, după atâția ani, s-a identificat un spațiu unde va putea funcționa biblioteca.

„E gata clădirea și odată cu începerea anului școlar va fi dată în folosință și noua bibliotecă. Din nefericire, am avut mari probleme cu biblioteca în momentul în care s-a demolat clădirea. Odată cu inaugurarea liceului din Cetatea Fetei, ne-am propus ca clădirea de vizavi să devină bibliotecă. Are două săli mari la etaj și încă una de mărimea celor două, la parter”, a spus Șulea.


CITEȘTE ȘI:

Un nou operator de salubritate în Florești. Contract în valoare de 50 mil. lei

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter