Actualitate

Teatrul revine la viață în Cluj. Actorii maghiari vor juca pe malul Someșului, Naționalul continuă cu varianta online

Teatrul începe să revină la viață după pandemie în Cluj-Napoca. Actorii maghiari vor juca în spectacole pe malul Someșului.

Scenă din spectacolul „Concord Floral”, care va fi adaptat pentru a fi jucat în aer liber Scenă din spectacolul „Concord Floral”, care va fi adaptat pentru a fi jucat în aer liber

Cluj-Napoca a început să își revină la starea dinainte de pandemie, dar respectându-se condițiile de distanțare. Au început să fie organizate concerte în aer liber, clujenii au vizionat filme la Cluj Arena, iar acum urmează și spectacole de teatru în aer liber.

Spectacole ale Teatrului Maghiar, pe malul Someșului

Reprezentanții Teatrului Maghiar de Stat din Cluj au anunțat primele spectacole după pandemie, care vor avea loc chiar pe malul râului Someș.


După o pauză impusă de trei luni, timp în care Teatrul Maghiar de Stat Cluj a difuzat online spectacole de succes din anii precedenți, la final de iunie publicul este așteptat în aer liber. Înainte de închiderea stagiuni, îi puteți revedea pe actorii Teatrului Maghiar de Stat Cluj pe scena amplasată în curtea teatrului, aflată pe malul Someșului.

CITEȘTE ȘI:


Cum a fost afectată de pandemie cultura din Cluj-Napoca? Veniturile organizațiilor culturale au scăzut cu 70%

Pe 26 și 27 iunie, ora 19.00, clujenii pot viziona spectacolele „Homemade”, iar în datele de 28 și 29 iunie, ora 21.00, „Concord Floral”.

Spectacolul „Homemade” este un proces de creație și o cercetare sociologică despre situația familiilor, axat în special pe participanții din cadrul proiectului.


Spectacolul „Concord Floral” abordează teme generale precum remuşcarea, sexualitatea, consecinţele irevocabile ale gesturilor noastre necumpătate, singurătatea ascunsă în spatele conviețuirii în colectivitate, și care nu poate fi evitată – o abordare din perspectiva acestei generaţii speciale.

Acest producții fac parte din  repertoriul teatrului și vor fi adaptate pentru exterior.


De asemenea, vor organiza și o serată muzicală intitulară „Don’t Be A Stranger – Cocktail musical pe malul Someșului” (4,5 iulie), proiect realizat special pentru a fi jucat în aer liber.

„Desigur că am așteptat cu nerăbdare momentul în care putem relua spectacolele. Teatrul este totuși arta prezentului; actorii au nevoie de public și, în același timp, pe toată perioada cât nu am avut reprezentații, foarte mulți spectatori ne-au trimis mesaje întrebându-ne când se resdeschide teatrul. Sperăm că, înainte să se închidă stagiunea, ne vom putea bucura împreună cu spectatorii noștri de câteva seri petrecute pe malul Someșului, și nădăjduim că din toamnă vom putea redeschide și sălile de teatru”, a declarat Csép Zoltán, directorul de programul în cadrul Teatrului Maghiar de Stat.


Spectacolele în aer liber, o provocare

Faptul că spectacolele au fost concepute pentru a fi reprezentate în interior și urmează să fie adaptate pentru exterior, din cauza limitării posibilităților tehnice.

Este o provocare, spațiul care este în curtea teatrului și se află pe malul Someșului este, de fapt, locul unde sunt parcate autovehiculele instituției. Aici vom construi o scenă temporară, cu posibilități tehnice restrânse. De asemenea, trebuie să ținem cont de restricțiile epidemiologice – numărul scaunelor este limitat, trebuie îndeplinite condițiile de distanțare fizică între spectatori, iar purtarea măștilor este obligatorie. Vremea în această perioadă este foarte ploioasă, dar sperăm să nu ne afecteze reprezentațiile”, a mai spus Csép Zoltán.

Teatrul Național din Cluj rămâne în mediul online

Din informațiile primite, Teatrul Național din Cluj-Napoca nu a făcut încă demersuri pentru a pune în scenă în aer liber spectacole și vor continua să difuzeze online spectacole.

„Deocamdată nu sunt discuții în aceste sens. Vom continua cu spectacolele online”, a declarat Eugenia Șarvari, secretar literat în cadrul TNC.

Totuși, unii actori ai Naționalului se implică în diverse proiecte culturale. Actorii Ionuț Caras și Matei Rotaru vor putea fi văzuți în Parcul Etnografic al Transilvaniei, vineri, într-un spectacol-concert susținut de Corul Filarmonicii de Stat Transilvania, începând cu orele 19:00.

CITEȘTE ȘI:

O gură de Rai în Cluj. Spectacol inedit la Parcul Etnografic

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter