Actualitate

Aglomerație în tot județul Cluj! Care sunt zonele cu cel mai intens trafic?

Situația traficului din Cluj-Napoca și din restul județului Cluj a fost analizată de specialiști, iar rezultatele arată că traficul este intens în foarte multe zone.

Trafic intens în Cluj-Napoca Trafic intens în Cluj-Napoca

Situația traficului rutier în zona metropolitană Cluj a fost analizată în Planul de Amenajare a Teritoriului Județului Cluj (PATJ) și există numeroase zone unde sunt depășite capacitățile de trafic.

Aglomerația este unul dintre principalele probleme ale clujenilor, iar infrastructura rutieră nu face față numărului mari de mașini care circulă zi de zi pe drumurile din județ.


Cluj-Napoca ar trebui să aibă drumuri tip autostradă cu câte trei benzi

În Cluj-Napoca, în întreg sectorul intravilan, valorile traficului sunt depășite cu 100% și 200% față de clasa tehnică a drumului în anul 2020, iar situația nu pare să se îmbunătățească. potrivit specialiștilor, nici în viitor, prognozele pentru anii 2025 și 2030 fiind asemănătoare.

Pentru a face față traficului, în Cluj-Napoca ar trebui să fie drumuri de tip autostradă cu trei benzi. În acest caz, specialiștii reclamă soluții de scoatere a traficului de tranzit din oraș prin centuri ocolitoare metropolitane.


Aglomerație la Florești

Floreștenii care lucrează în Cluj-Napoca trebuie să stea ore întregi în trafic dimineața, în drum spre muncă, dar și seara când se întorc acasă.

CITEȘTE ȘI:


Floreștenii încearcă să scape singuri de aglomerație

În 2015, valorile traficului depășeau cu 200% capacitatea drumului, iar începând cu 2020 valorile cresc cu 300% față de clasa tehnică a drumului actual, acest fapt reclamă soluționarea traficului de navetism dinspre și înspre municipiul Cluj-Napoca prin centuri ocolitoare și dezvoltarea transportului metropolitan prin completarea acestuia cu tramvai și benzi dedicate pentru transportul cu autobuzul.

Și pe drumul dintre Florești și Gilău, valorile traficului sunt depășite cu 100% față de clasa tehnică a drumului atât la nivelul anului 2020 cât și pentru prognoze (2025 și 2030), ceea ce reclamă finalizarea centurilor metropolitane și extinderea transportului public metropolitan în toate localitățile din inelul 1 al Zonei Metropolitane Cluj-Napoca.


De la Turda la Cluj-Napoca

Pe sectoarele: Turda - Tureni și Tureni – Cluj-Napoca valorile traficului sunt depășite cu 100% față de clasa tehnică a drumului atât la nivelul anului 2020 cât și pentru prognoze (2025 și 2030), valorile fiind specifice unui drum de tip autostradă cu 2 benzi.

Trafic infernal între Cluj-Napoca și Dej

Pe sectorul de drum Fundătura – Gherla – Nima – Dej, valorile traficului sunt depășite cu 100% față de clasa tehnică a drumului atât la nivelul anului 2020 cât și pentru prognoze (2025 și 2030), ceea ce reclamă construcția unui drum expres sau autostradă cu două benzi pe sectorul Cluj-Napoca – Dej. Tot în acest sens, se adaugă și necesitatea punerii în funcțiune a trenului metropolitan cu traseul Huedin – Cluj-Napoca – Gherla – Dej, și pe varianta Câmpia Turzii – Apahida – Gherla – Dej.


Lipsa centurilor ocolitoare

Nici un centru urban din județul Cluj nu deține în prezent inele complete de centuri ocolitoare, dispunând doar de segmente funcționale. De asemenea, există și localități urbane care nu dispun deloc de segmente de centuri ocolitoare (Turda, Câmpia Turzii, Dej și Huedin). În cazul municipiilor Turda și Câmpia Turzii, odată cu darea în exploatare a tronsonului de autostradă A3, aceasta a preluat traficul de tranzit și funcția de centură ocolitoare. Cu toate acestea, pe plan local, la nivelul ambelor municipii tot traficul zonal traversează median intravilanele și generează poluare și congestii a traficului, Acest fapt, impune în continuare nevoia de a realiza drumuri de tip centură”, se arată în studiu.

CITEȘTE ȘI:

Variantele de legătură la Centura Metropolitană a Clujului, APROBATE de CNAIR la București

 

abonare newsletter