Actualitate

Era privată sau nu? O stradă care arăta ca după bombardament, la nici 10 minute de centrul Clujului, este modernizată

Foste străzi private, azi în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, străzile Nichita Stănescu și Gheorghe Bibescu au intrat în reparații.

era-privata-sau-nu-o-strada-care-arata-ca-dupa-bombardament-la-nici-10-minute-de-centrul-clujului-este-modernizata, sursă foto: Facebook Dan Tarcea era-privata-sau-nu-o-strada-care-arata-ca-dupa-bombardament-la-nici-10-minute-de-centrul-clujului-este-modernizata, sursă foto: Facebook Dan Tarcea

În cursul zilei de marți, „singurele străzi private care au fost predate municipiului Cluj-Napoca” au intrat în reparații. Astfel, lucrările se desfășoară pe străzile Nichita Stănescu și Gheorghe Bibescu, potrivit viceprimarului Dan Tarcea.

„Trecerea terenurilor proprietate privată cu destinația de drum deschis circulației publice, în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca, se poate face mult mai facil în baza Hotărârii de Consiliu Local nr. 365 adoptată în luna aprilie 2019. Terenurile proprietate privată pot fi predate municipiului Cluj-Napoca prin donație sau renunțare la drept”, reamintește Tarcea.


În februarie 2019, Primăria municipiului Cluj-Napoca promitea că va întinde o mână de ajutor cetățenilor care locuiesc pe străzi private. Legislația permite ca străzile private cu circulație publică nelimitată (atenție, cele prevăzute cu barieră nu sunt luate în considerare) să fie preluate mai ușor de municipalitate. Pe scurt, proprietarii vor putea dona strada privată printr-o simplă declarație făcută la notar.

Nichita Stănescu a fost stradă privată sau nu?!

Strada Nichita Stănescu, din cartierul Zorilor, nu a văzut asfaltul niciodată, deşi este situată la doar circa 10 minute de centrul oraşului, în timp ce alte străzi din apropiere au fost modernizate. În loc de asfalt, drumul era plin cu gropi care se umpleau cu apă după fiecare ploaie și nu exista canal de scurgere a apelor. Ba mai mult, unii proprietarii ai caselor pe de strada Nichita Stănescu şi-au făcut singuri trotuare.


„Aici mai încolo puţin locuieşte domnul Boc, dincolo locuieşte domnul Nicoară (Marius Nicoară – senator ALDE şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj – n.r.), dar degeaba. De la Primărie ne-au spus că e stradă privată. Degeaba ne mai răcim gura”, afirma, în februarie 2014, un clujean care locuieşte pe strada Nichita Stănescu.

Surpriză însă! La acea vreme, reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca precizau că strada nu este privată şi că urmează să fie inclusă în programul de asfaltare şi modernizare a străzilor din municipiu. La doi ani distanță, în august 2016, strada Nichita Stănescu a revenit în atenția Monitorul de Cluj. Acum, în 2020, municipalitatea anunță că strada Nichita Stănescu este fostă stradă privată, intrată în modernizare.


CITEȘTE ȘI:

Preluarea străzilor private intră în linie dreaptă: „Primii care vin vor beneficia de astuparea gropilor!”

 

abonare newsletter