Actualitate

Veste URIAȘĂ pentru clujenii de pe străzile private. Primăria UȘUREAZĂ procesul de preluare: „Primul venit, primul servit!”

Începând cu acest an, Primăria municipiului Cluj-Napoca promite că va întinde o mână de ajutor cetățenilor care locuiesc pe străzi private.

Astfel, legislația permite ca străzile private cu circulație publică nelimitată (!atenție, cele prevăzute cu barieră nu sunt luate în considerare) să fie preluate mai ușor de municipalitate. Proprietarii vor putea dona strada privată printr-o declarație făcută la notar, susține Emil Boc.

„Am luat decizia ca, începând cu anul 2019, să flexibilizăm modalitatea de preluare a străzilor private în proprietate publică. Acele străzi private, dar cu circulație publică nelimitată, pot fi predate numai după cadastrare și donație. Până acum am reușit să primim o singură astfel de stradă, Edgar Quinet. Primăria va veni acum în sprijinul celor care locuiesc pe străzi private, vom modifica cadrul normativ actual, în sensul că va fi permisă preluarea la muncipiu în apriza existentă cu condiția să facă proprietarii renunțarea la drept”, a anunțat edilul Emil Boc, la o emisiune radio.


Procedură simplificată

Primarul municipiului Cluj-Napoca a precizat că cetățenii nu vor mai fi nevoiți să facă cadastrarea și intabularea străzilor. Aceștia sunt rugați să actualizeze extrasul de carte funciară și să meargă la notar unde, pe baza unei declarații, vor putea dona strada autorităților locale.

„Nu le cerem să facă și cadastrarea străzii și intabularea, le cerem doar, pe baza noului Cod civil în vigoare, să meargă la notar. Acolo dau o declarație că renunță la acest drept în favoarea primăriei, primăria va cere actele notariale, propunerea intră în Consiliul Local, iar Primăria preia acea stradă. O intabulează, o cadastrează, iar a doua zi poate interveni să astupe gropile acelea mari de care se plâng proprietarii”, a dezvăluit Boc.


Acesta a declarat că administrația locală lucrează la modificarea hotărârii existente, care va sta în dezbatere publică timp de 30 de zile, după care va fi supusă votului în Consiliul Local. După ce va fi modificarea va fi adoptată, Primăria poate trece la preluarea străzilor private, cel mai probabil începând cu luna aprilie. Cetățenii vor putea avea acces la reparații, iluminat și salubrizare pe modelul „primul venit, primul servit”, potrivit declarațiilor primarului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter