Actualitate

Un avion cu peste 100 de muncitori români din Germania va ateriza la Cluj

Peste 100 de români vor ajunge cu un avion, din Nuremberg, Germania în decursul zilei de vineri.

Un avion cu peste 100 de muncitori români din Germania va ateriza la Cluj Un avion cu peste 100 de muncitori români din Germania va ateriza la Cluj

Vineri, la ora 11, un avion Corendon Airlines cu muncitori români de la Nuremberg va ateriza pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

„Este vorba de un singur avion, cu 117 lucrători. Sunt repartiați cu ajutorul unei curse speciale”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj.


„Polițiștii vor fi prezenți la aeroport pentru a asigura liniștea și ordinea publică, la fel ca până acum. De asemenea, vor fi și pe traseu”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

La București deja au început să sosească avioane cu români care au rămas blocați în Spania, dar care nu mai puteau să continue să locuiască acolo.


Ca urmare a anunțului autorităților române din seara zilei de 14 mai privind prelungirea suspendării zborurilor dintre România si Spania cu încă 14 zile, Ambasada României în Regatul Spaniei a solicitat organizarea de curse charter pentru a da curs solicitărilor de asistență a cetățenilor români din Spania, aflați în situații speciale. Este vorba în mare parte de muncitori sezonieri cărora le-a expirat contractul de muncă.

În urma demersurilor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor si Ministerul Afacerilor Interne au planificat 5 curse charter de la Bucuresti către Spania, operate de compania Tarom. Două avioane charter au aterizat joi la București, unul sosit din Madrid, iar celălalt din Barcelona. Un alt avion va sosi în decursul zilei de vineri de la Malaga, iar alte două zboruri, unul din Madrid, iar altul din Barcelona sunt programate pentru duminică.


„Având în vedere termenul scurt de notificare privind operarea zborurilor din data de 21 mai 2020, misiunea diplomatică si ofiicile consulare românești din Spania au procedat la contactarea persoanelor care și-au notificat încă de la debutul crizei sanitare imposibilitatea continuării șederii pe teritoriul Spaniei (criteriile au vizat cazurile sociale și persoanele care se aflau cu caracter temporar în Spania)”, a transmis Ambasada Spaniei în România.

Astfel, cele două curse care au ajuns joi în țară și-au atins gradul maxim de ocupare.


În perioada 9-30 aprilie de pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj au fost operate 69 de zboruri charter, fiind transportați 9.761 de muncitori români spre Berlin, Baden-Baden, Dusseldorf, Nuremburg, Hamburg, Frankfurt, Hahn sau Leipzig.

Muncitorii români au fost aduși din toate județele țării, fiind transportați până la Cluj-Napoca cu autobuze și microbuze care aparțineau unor firme de recrutare. În trecut, plecarea se facea individual cu zboruri de  linie, însă situația actuală a impus zboruri de tip charter mult mai costisitoare pentru angajatori.


În prima zi în care s-a dat verde la zboruri către Germania, aproximativ 2.000 de muncitori s-au înghesuit în parcarea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Autoritățile au fost nevoite să intervină și să aplice amenzi după ce distanțarea socială nu a fost respectată.

CITEȘTE ȘI:

Sute de oameni, ÎNGHESUIȚI UNUL ÎN ALTUL la Aeroportul Cluj, în plină epidemie de coronavirus. De ce nu s-au respectat regulile de DISTANȚARE SOCIALĂ?

 

 

abonare newsletter