Actualitate

Cifrele necazului. Primăria acordă sprijin clujenilor sărmani în programul „Alimente”. Mii de cereri au fost aprobate în 2019!

Consilierii locali din Cluj-Napoca urmează să aprobe alocarea unei sume importante de bani pentru programul social „Alimente”.

Cifrele necazului. Primăria acordă sprijin clujenilor în programul „Alimente”. Mii de cereri au fost aprobate în 2019! Cifrele necazului. Primăria acordă sprijin clujenilor în programul „Alimente”. Mii de cereri au fost aprobate în 2019!

650.000 lei (circa 135.000 euro), bani din bugetul pe anul 2020 al Direcției de Asistență Socială și Medicală (DASM), urmează să fie alocați pentru implementarea Programului social „Alimente”. Demarat în Cluj-Napoca în anul 2013, programul vine în sprijinul familiilor și persoanelor singure cu o situație materială precară sau aflate în situații de risc, de marginalizare și excluziune socială.

Tichete de 100 lei/an pentru clujenii din categoriile vulnerabile

Potrivit referatului de aprobare a proiectului ce urmează a fi dezbătut în ședința de marți, 12 mai, autoritățile publice locale își asumă rolul de a asigura protecția socială a tuturor membrilor comunității, prin serviciile sociale acordate prin unitățile de asistență socială din structura DASM, ori finanțarea programelor sociale dedicate persoanelor cu venituri infime.


Începând cu anul 2018, sprijinul financiar din bugetul local este acordat sub formă de tichete sociale, în valoare de 100 lei/an, pentru categoriile de persoane vulnerabile cu domiciliul/reședința în Cluj-Napoca. Acest program s-a dovedit a fi „de un real folos” pentru clujenii care își asigură cu greu un trai decent, susțin reprezentanții administrației locale.

Peste 5.300 de cereri pentru sprijin financiar au fost aprobate în 2019

Anul trecut, au fost înregistrate nu mai puțin de 5.829 de cereri pentru sprijin financiar în cadrul programului „Alimente”. Dintre acestea, doar 217 au fost respinse pentru neîndeplinirea condițiilor de acordare, în timp ce pentru 5.312 cereri s-au acordat tichete în valoare totală de 531.200 lei. Pentru anul curent, suma estimată ca fiind necesară pentru implementarea programului este mai mare, de 650.000 lei.


Beneficiari ai programului „Alimente” pot fi persoanele cu handicap grav sau accentuat, neinstituționalizate, pensionari, invalizi, orfani și șomeri ale căror venituri lunare nete pentru persoană singură sunt de până la 1.082 lei și de până la 786 lei/membru de familie, beneficiarii de ajutor social sau de alocație pentru susținerea familiei sau victimele violenței domestice și a traficului de persoane.

„Nimeni nu trebuie să fie lăsat în urmă la Cluj-Napoca, toți cei care au două mâini și pot să muncească trebuie să aibă cadrul ca ei să-și poată câștiga cele necesare traiului, să poată trăi alături de familiile lor. (...) Însă, pentru cei care nu pot munci, din diverse cauze, dizabilități, accidente temporare, probleme de sănătate, acolo trebuie să ne arătăm solidaritatea. Trebuie să-i ajutăm să iasă din starea asta!” – Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca


CITEȘTE ȘI:

Toleranță ZERO pentru leneși! Emil Boc: „Nu accept ca cei care pot munci să stea cu mâna întinsă!”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter