Actualitate

Paşte 2020. Ce nu ai voie să faci în Sâmbăta Mare. Tradiţii şi obiceiuri

Paşte 2020. Ce nu au voie să facă creştinii în Sâmbăta Mare conform tradiţiilor şi obiceiurilor vechi de zeci de ani.s

paşte-2020-ce-nu-ai-voie-sa-faci-in-sambata-mare-traditii-si-obiceiuri paşte-2020-ce-nu-ai-voie-sa-faci-in-sambata-mare-traditii-si-obiceiuri

Sâmbătă Mare este ultima zi de pregătire dinaintea sărbătorilor Pascale, iar femeile trebuie să pregătească mâncarea tradiţională cu multă trudă. Gospodinele pregătesc pască, cozonaci sau carne de miel pentru familie şi oaspeţi, în timp ce bărbaţii asigură casa de tot ceea ce este nevoie pentru următoarele zile.

Supersiţii şi Obiceiuri în Sâmbăta Mare de Paşte

– în Sâmbăta Mare femeile pregătesc majoritatea mâncărurilor şi fac ultimele retuşuri pentru hainele cele noi ce vor fi purtate în zilele de Paşti. Se sacrifică mieii.


– de Paşti se spune că femeile trebuie să aibă măcar o camaşă nouă, iar bărbaţii măcar o pălărie.

– începând de luni şi până sâmbătă se îmbracă haine de doliu. În ziua de Învinere se schimbă hainele cu altele noi, albe.


– Daca vrei sa iti implineasca cele mai arzatoare dorinte, nu trebuie sa dormi cu nici un chip in noaptea de Sambata Mare, intrucat atunci cand se deschid cerurile si Domnul poate vedea si darui inlauntrul fiintei tale.

– Daca te împiedici in timp ce te indrepti catre slujba de Inviere, se spune ca vei avea un an greu si plin de incercari.


– ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără vitele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.

Citeşte şi:


Cum va fi vremea de Paşte. Meteorologii anunţă schimbări mari de la o zi la alta

Ultimele Stiri
abonare newsletter