Actualitate

Aeroportul Cluj, replică pentru Ludovic Orban. SRI și Poliția ȘTIAU despre muncitorii sezonieri!

Conducerea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj (AIAIC) a adresat un memoriu prim-ministrului României, Ludovic Orban, după scandalul celor aproape 2.000 de muncitori sezonieri înghesuiți în parcarea administrată de firma privată GoTo Parking.

Aeroportul Cluj dă replica pentru Ludovic Orban. SRI și Poliția ȘTIAU despre cei 2.000 de muncitori! Aeroportul Cluj dă replica pentru Ludovic Orban. SRI și Poliția ȘTIAU despre cei 2.000 de muncitori!

Cu o zi înaintea evenimentelor reprobabile din data de 9 aprilie a.c., reprezentanții Aeroportului dezvăluie că a avut loc o ședință a Comitetului de securitate, la care au participat reprezentanți ai Aeroportului, companiilor aeriene, companiilor de handling, dar și – atenție! – reprezentanți ai Poliției Transporturi Aeriene, Serviciul Român de Informații (SRI), Poliția de Frontieră, respectiv ROMATSA.

CITEȘTE ȘI:


Orban cere tragerea la răspundere a directorului Aeroportului Cluj: „Este inadmisibil!”. Ministrul Transporturilor: „Au fost respectate regulile în interiorul Aeroportului!”

 

Cu acest prilej, spune conducerea Aeroportului, cei prezenți au fost informați cu privire la cele 12 zboruri charter spre Germania, iar directorul general al AIAIC, David Ciceo, a întrebat dacă trebuie luate și alte măsuri pentru a doua zi. Potrivit documentului furnizat de Aeroport, membrii prezenți la ședință au considerat că nu sunt necesare alte măsuri.


De asemenea, Poliția de Frontieră a arătat că există suficiente forțe de ordine pentru asigurarea celor 12 zboruri și că, împreună cu Poliția Transporturi Aeriene, vor realiza patrule mixte pentru asigurarea ordinii. Totodată, Aeroportul a informat programul curselor charter – autorizate de statul român – atât entităților din perimetrul Aeroportului, cât și instituțiilor statului, inclusiv SRI, Poliția de Frontieră și Direcția de Sănătate Publică (DSP).

Solicitarea Aeroportului, ignorată de Poliția Transporturi?

În data de 8 aprilie a.c., cu toate că directorul operațional al Aeroportului Cluj, Tudorel Lupoaei, a cerut ca autocarele ajunse a doua zi să fie parcate într-o zonă mai îndepărtată, Poliția Transporturi din cadrul AIAIC a dispus ca acestea să fie parcate în dreptul intrării în terminalul „plecări”, pentru „accesul facil la toaletele publice”. Această decizie a dus la aglomerația haotică, spune conducerea AIAIC.


„Arătăm că Poliția Transporturi Aeriene din cadrul AIAIC cunoștea numărul persoanelor care au ajuns în parcare și care urmau să se îmbarce în cele 12 curse charter, întrucât deținea listele cu aceste persoane și s-a ocupat de strigarea acestor persoane prin portavoce, generând o aglomerație suplimentară. Majoritatea pasagerilor nu aveau bilete de îmbarcare și nu cunoșteau destinația unde pleacă, știind doar că merg la muncă în Germania”, se arată în memoriul adresat de AIAIC premierului Orban.

Aveau zborul abia a doua zi, dar s-au îngrămădit!

Cu toate că reprezentanții Aeroportului au solicitat firmei GoTo Parking încă de la ora 07:30 să ia măsurile necesare prin firma de pază contractată, compania a transmis că „nu are suficient personal”. Apoi, a fost anunțat și Consiliul Județean Cluj, pentru impunerea unor măsuri. La dispozițiile prefectului județului Cluj, Mircea Abrudean, la Aeroport au ajuns două echipaje ale Jandarmeriei, care nu au luat însă „niciun fel de măsură de distanțare a persoanelor”.


În cazul în care organizatorii curselor charter – agenții de recrutare – ar fi eșalonat sosirea pasagerilor cu două ore înaintea zborurilor, s-ar fi evitat prezența unui număr mare de persoane, aglomerate în parcarea din fața Aeroportului, sunt ferm convinși cei din conducerea AIAIC. Aceștia reclamă și lipsa oricărui reprezentant al firmei de recrutare, care nu a instruit persoanele ce urmau să plece în Germania, dar și faptul că au fost pasageri care au ajuns la Aeroport în 9 aprilie, deși aveau zborul abia a doua zi.

„Aeroportul a acționat corespunzător în zonele sale de competență, cu respectarea Ordonanțelor militare și regulilor privind distanțarea socială, însă în parcarea privată din fața Aeroportului, administrată de societatea GoTo Parking, competența de menținere a regulilor referitoare la distanțarea socială revine Consiliului Județean Cluj, societății GoTo Parking și organelor de ordine ale statului, care numai începând cu data de 10 aprilie 2020 au înțeles să se implice” – conducerea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj


CITEȘTE ȘI:

Sute de oameni, ÎNGHESUIȚI UNUL ÎN ALTUL la Aeroportul Cluj, în plină epidemie de coronavirus. De ce nu s-au respectat regulile de DISTANȚARE SOCIALĂ?

 

Emil Boc, foc și pară pe scandalul de la Aeroport: „Siguranța clujenilor este cea mai importantă, am pretenția să fiu informat!”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter