Actualitate

Rafila: Sper că până în toamnă să avem un medicament eficient pentru COVID-19

Profesorul Alexandru Rafila spune că speră ca până la toamnă să existe un medicament antiviral eficient pentru coronavirus.

Rafila: Sper că până în toamnă să avem un medicament eficient pentru COVID-19

Sezonul rece va readuce o creștere a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, întrucât iarna, virozele respiratorii cresc în intensitate, spune profesorul Rafila, însă acesta spune că speră ca până la toamnă să existe un medicament antiviral eficient pentru COVID-19.

„Eu sper însă că până în toamnă să avem acces la un medicament antiviral care să fie eficient în tratament și să prevină cazurile acestea complicate și decesele numeroase”, a spus preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, la Digi24.


Profesorul atrage atenţia că tocmai de aceea măsurile din actuala pandemie ar trebui păstrate într-o oarecare măsură, cu atât mai mult cu cât probabil, până atunci, numai 30-40 la sută din populaţie va fi imunizată la Covid-19.

„Al doilea vârf nu știu dacă va fi la fel de înalt, sigur că va fi o creștere a numărului de cazuri, asta se întâmplă cu orice infecție respiratorie în cursul iernii. Iarna, virozele respiratorii, fie că discutăm de unele banale, fie că discutăm despre gripă, cresc în intensitate, numărul lor este mai mare. Infecția cu noul coronavirus nu are de ce să fie diferită, mai ales că populația receptivă pentru noul coronavirus va fi încă numeroasă la iarnă. N-o să treacă probabil prin infecție decât 30, maximum 40 la sută din populație și atunci, măsurile acestea ar trebui cât de cât păstrate, încât să nu ajungem la situații disperate”, a declarat Alexandru Rafila.


În paralel, atrage el atenția, „utilizarea echipamentului de protecție pentru personalul medical ar trebui să devină o obișnuință, pentru că sunt multe boli care se pot transmite, nu numai coronavirusul și trebuie să ne găsim o obișnuință din a proteja personalul medical. Dincolo de asta, modul de organizare a turelor din spitale, a echipelor, care să se întâlnească cât mai puțin unele cu celelalte, reprezintă o soluție, ca și eventuala izolare a echipelor medicale pentru o perioadă de timp în spații dedicate, încât riscul de a transmite infecția în comunitate sau de a se îmbolnăvi în familie să fie evitat”.

Citește și


Vom purta măști și la vară? Alexandru Rafila: Nu este exclus

 

Aproape 2.500 de români sunt infectați cu CORONAVIRUS. 265 de cazuri noi

 

abonare newsletter