Actualitate

Vom purta măști și la vară? Alexandru Rafila: Nu este exclus

Profesorul Alexandrul Rafila nu exclude posibilitatea de a fi recomandată purtarea măştii de protecţie şi la vară, dar crede că mai important ar fi să nu ne mai înghesuim și să păstrăm distanţarea socială.

Întrebat în legătură cu menţinerea unora dintre restricţiile existente în prezent şi cu posibilitatea ca, în consecinţă, să fim nevoiţi să purtăm mască toată vara când ieşim afară, profesorul Alexandru Rafila a spus că este una dintre posibilități. 

”E posibil, este una dintre posibilităţi. Eu cred că mai important decât să purtăm mască este să nu ne mai înghesuim, să păstăm această distanţare socială, să încercăm să generalizăm exerciţiul acesta pe care-l desfăşurăm în această perioadă. Eu aşa încerc să-l caracterizez, că este un exerciţiu, în aceste două luni, iar ulterior trebuie să devină un comportament pentru majoritatea concetăţenilor. Şi atunci, probabil că o să trecem cu bine vara”, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24.


Profesorul Rafila crede că nu asistăm neapărat la o relaxare a oamenilor în faţa pandemiei, ci a intervenit acomodarea lor cu situaţia, s-au obişnuit şi nu mai sesizează pericolul.

„Şi în mod automat, încercăm să revenim la comportamente care înainte erau uzuale. Mi-e greu să spun că cineva este de vină sau că este inconştient, e pur şi simplu un exerciţiu pe care unii nu mai pot să-l continue şi atunci trebuie să-i convingem”, a arătat profesorul.


Coronavirus va reveni în sezonul rece

În opinia sa, nu există nicio îndoială că în sezonul rece ne vom confrunta din nou cu SARS-CoV-2, pentru că iarna virozele respiratorii cresc oricum în intensitate. El atrage atenţia că tocmai de aceea măsurile din actuala pandemie ar trebui păstrate într-o oarecare măsură, cu atât mai mult cu cât probabil, până atunci, numai 30-40 la sută din populaţie va fi imunizată la Covid-19. Totuşi, profesorul Rafila speră ca până la toamnă să existe un medicament antiviral eficient pentru Covid.

„Al doilea vârf nu ştiu dacă va fi la fel de înalt, sigur că va fi o creştere a numărului de cazuri, asta se întâmplă cu orice infecţie respiratorie în cursul iernii. Iarna, virozele respiratorii, fie că discutăm de unele banale, fie că discutăm despre gripă, cresc în intensitate, numărul lor este mai mare. Infecţia cu noul coronavirus nu are de ce să fie diferită, mai ales că populaţia receptivă pentru noul coronavirus va fi încă numeroasă la iarnă. N-o să treacă probabil prin infecţie decât 30, maximum 40 la sută din populaţie şi atunci, măsurile acestea ar trebui cât de cât păstrate, încât să nu ajungem la situaţii disperate”, a declarat Alexandru Rafila.


„Eu sper însă că până în toamnă să avem acces la un medicament antiviral care să fie eficient în tratament şi să prevină cazurile acestea complicate şi decesele numeroase”, a subliniat el.

Citește și


16 pacienți cu CORONAVIRUS, la Institutul Oncologic din Cluj

 

OFICIAL. FOCAR de infecție cu CORONAVIRUS la Reteag. Circulația în zonă a fost OPRITĂ

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter