Actualitate

Orban cere tragerea la răspundere a directorului Aeroportului Cluj: "Este inadmisibil". Ministrul Transporturilor: "Au fost respectate regulile în interiorul aeroportului"

Premierul Ludovic Orban a cerut, în cadrul ședinței de Guvern de astăzi, ca directorul Aeroportului Cluj să fie tras la răspundere pentru aglomerația de astăzi, din parcarea aerogării. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, arată însă că situația este urmarea unei proaste organizări a firmelor de recrutare.

Orban cere tragerea la răspundere a directorului Aeroportului Cluj, David Ciceo Orban cere tragerea la răspundere a directorului Aeroportului Cluj, David Ciceo

Premierul Ludovic Orban l-a criticat aspru pe directorul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, David Ciceo, pentru situația iscată astăzi în parcarea aerogării.

"Poate închideți Aeroportul Cluj, domnul ministru, după ce am văzut astăzi la televizor. E inadmisibil. Consiliul Județean au avut două tentative de schimbare a acestui manager, care au fost oprite de instanță, dar eu cred că aici trebuie să luăm toate măsurile posibile. Ministerul de Interne trebuie să demareze imediat o anchetă. Este inadmisibil ceea ce s-a petrecut acolo, noi trebuie să folosim toate pârghiile pe care le avem să îl tragem la răspundere pe managerul Aeroportului", a declarat premierul.


Primul ministru susține că directorul Aeroportului nu a informat autoritățile cu privire la zborurile care urmau să aibă loc, motiv pentru care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență nu a putut  trimite la timp organe de ordine publică.

"Nici măcar nu a informat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și pe prefect privitor la aceste zboruri. Nu a luat nicio măsură privitoare la distanțarea fizică, la asigurarea de echipamente de protecție. Am solicitat și prefectului, personal, să demareze toate procedurile posibile de a-l trage la răspundere pe managerul Aeroportului Cluj și nu asta mă interesează, ci ca în cazul în care mai sunt astfel de curse, ele trebuie să fie notificate din timp, aici autoritățile locale, prefecturile, unde există aeroporturi care se află în subordinea autorităților locale, trebuie să fie informate din timp și trebuie să dispună conducerii aeroportului și firmelor care firmelor care asigură transportul românilor care pleacă la munci sezoniere, respectarea tuturor condițiilor din ordonanțele militare", a declarat premierul. 


"Au respectat regulile în interiorul aeroportului"

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, i-a transmis premierului că în interiorul Aeroportului au fost respectate regulile de distanțare, iar parcarea este concesionată unei firme private. 

"Sunt întru totul de acord cu dumneavoastră, este inadmisibil ce s-a întâmplat astăzi la Cluj. Dintr-o bună intenție a autorităților statului, reglementată prin ordonanță militară la articolul 10, din păcate, s-a ajuns în situația în care instituțiile statului nu s-au implicat, și aici nu mă refer doar la Aeroportul din Cluj, este un lanț de nereguli. Dacă vă uitați pe imagini, în interiorul aeroportului, procesarea celor 1.500 de oameni s-a făcut regulamentar, cu păstrarea distanței, dar 1.500 de oameni într-o parcare, unul lângă celălalt, este inadmisibil ceea ce am văzut astăzi acolo și din păcate aceste imagini au făcut înconjurul lumii", a declarat Bode.


Acesta sugerează că vina pentru aglomerație aparține mai degrabă firmelor de recrutare a muncitorilor, motiv pentru care propune modificarea Ordonanței Militare care permite muncitorilor sezonieri să părăsească țara.

"Este inadmisibil cum firme de recrutare personal au adus 1.500 de oameni, i-au lăsat în parcarea aeroportului, care nu ține de aeroport, ci este concesionată unei firme private de Consiliul Județean Cluj. Ca să nu mai repetăm o astfel de situație, am transmis domnului ministru Vela o propunere de modificare a articolului 10, prin următoarea ordonanță militară, astfel încât, instituțiile Statului Român să aibă controlul pe tot ce înseamnă programarea acestor zboruri. Astfel, beneficiarii, cei din Germania, s-au adresat direct Eurocontrol, ei au făcut planul de zbor, l-au trimis către Romatsa. Ei au respectat regulile, din interiorul aeroportului. Tot ceea ce s-a întâmplat, total în afara regulilor pe care noi le solicităm s-a întâmplat în parcarea aeroportului. Odată ce vom modifica articolul 10 cu un control riguros din partea statului român, aceste imagini nu le vom mai vedea", a mai spus ministrul Transporturilor.


Dosar penal in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor

În final, Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că în acest caz a fost deschis un dosar penal in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor, care urmează să stabilească vinovații pentru situația provocată.

"Vă informez că la nivelul Serviciul Regional de Poliție Transporturi Cluj-Napoca a fost deschis un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. În cauză sunt vizate persoanele responsabile de organizarea acestei deplasări. Este prematur să ne exprimăm la vinovăția unora sau a altora, mă refer la agenții de recrutare, sau la alte aspecte, pentru că agențiile au venit în parcare cu oamenii din cauza organizării proaste a orarului de zbor. În această după-amiază au fost organizate 12 curse aeriene, la ora 12, 13, 13 și 50 de minute, 14, 14 și 10 și tot așa, până la 22. În concluzie, reprezentanții Romatsa și Aeroportului din Cluj au organizat deficitar aceste zboruri, aducând în zona de proximitate a aeroportului viitori pasageri la aceeași oră, motiv pentru care, în urma analizei anchetei din dosarul penal, vom exprima un punct de vedere oficial și autorizat, împreună cu procurorul care se ocupă de acest dosar", a arătat Vela.


Monitorul de Cluj nu a putut obține un punct de vedere din partea directorului Aeroportului Cluj, David Ciceo, până la publicarea acestei știri. Vom reveni.

Citește și 

Sute de oameni, ÎNGHESUIȚI UNUL ÎN ALTUL la Aeroportul Cluj, în plină epidemie de coronavirus. De ce nu s-au respectat regulile de DISTANȚARE SOCIALĂ?

 

Emil Boc, foc și pară pe scandalul de la Aeroport: „Siguranța clujenilor este cea mai importantă, am pretenția să fiu informat!”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter