Actualitate

Clujean blocat în China! Marius Balo și-a câștigat dreptul să vină acasă: „E timpul să fie respectat!”

În urmă cu câteva zile s-au împlinit patru ani de când a fost demarată procedura de aducere în țară a clujeanului Marius Balo, respectiv șase ani de când acesta este încarcerat în Republica Populară Chineză.

Clujean blocat în China! Marius Balo și-a câștigat dreptul să vină acasă: „E timpul să fie respectat!” Clujean blocat în China! Marius Balo și-a câștigat dreptul să vină acasă: „E timpul să fie respectat!”

După ce Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare pronunțată de instanța chineză și a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, sentința definitivă și mandatul de executare a pedepsei au fost înaintate către Ministerul Justiției din China. La data de 09 ianuarie 2020, s-a comunicat faptul că Ministerul Justiției al Republicii Populare Chineze și-a dat acordul la transferarea lui Marius, fiind îndeplinite toate condițiile pentru a se trece la etapa următoare, respectiv demersurile de preluare din China de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

„Acesta a fost momentul la care atât noi, în calitate de apărători ai lui Marius Balo cât și unchiul acestuia, Felecan Ioan am început să vedem lumina de la capătul tunelului, după 4 ani. A fost o veste extraordinară pentru Marius, care din acel moment a început să-și numere zilele care au mai rămas până când se va sfârși coșmarul de care are parte zilnic în închisoarea din Republica Populară Chineză”, afirmă Ioana Bonda, avocat Iordăchescu & Asociații.


Momentul mult visat era aproape

La mijlocul lunii ianuarie 2020, în cadrul convorbirii telefonice avute cu unica sa rudă în viață, respectiv unchiul său, Ioan Felecan, Marius i-a relatat că i-au fost efectuate analizele de sânge, demers necesar în vederea transferării sale în România. „Era extrem de fericit că în sfârșit se apropie momentul mult visat și mult dorit, acela de a reveni în țara sa”, continuă Ioan Felecan.

În 29 ianuarie 2020, un reprezentant al penitenciarului l-a contactat pe consulul român din Shanghai pentru a-l informa că întâlnirea comisiei (pentru a se discuta despre data efectivă a transferului lui Marius Balo) care trebuia să aibă loc pe data de 4 februarie a fost anulată. Decizia a fost luată ca urmare a suspendării de către autoritățile din Shanghai a activității instituțiilor publice din cauza virusului COVID-19.


Shanghai a fost blocat

„Și acesta a fost doar începutul… A urmat blocarea orașului Shanghai, gardienii din închisoarea în care se află Marius Balo au fost și ei izolați, iar datorită faptului că proviziile pe care le mai aveau ajungeau pentru două săptămâni au început să le taie din porție. Practic, în loc de două linguri de orez a primit doar una”, afirmă Ioan Felecan.

„Acum că lucrurile au început să revină cât de cât la normal în China, facem pe-această cale apel către autoritățile române pentru a urgenta procedurile de transferare a lui Marius Balo, pentru executarea restului de pedeapsă aici. Asemenea cetățenilor români condamnați în Italia și aduși în țară pentru executarea restului de pedeapsă și Marius Balo beneficiază de acest drept și anume de a-și executa restul de pedeapsă în țara lui”, afirmă Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.


CITEȘTE ȘI:

PĂRĂSIT de statul român, torturat și UMILIT în pușcăria chineză. O mână de oameni luptă pentru libertatea clujeanului Marius Balo

CITEȘTE ȘI:


EXCLUSIV Rânduri emoționante din temnița comunistă. Gândurile clujeanului închis după gratiile din China – „din adâncul de departe”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter