Actualitate

O editură din Cluj a fost decorată de Președintele Klaus Iohannis

Alături de alte instituții, Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca a fost decorată de către Președintele Klaus Iohannis cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” .

O editură din Cluj a fost decorată de Președintele Klaus Iohannis O editură din Cluj a fost decorată de Președintele Klaus Iohannis

Această medelie a fost acordată editurii clujene „în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti, pentru dăruirea cu care s-au implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri”.

„Este o înaltă recunoaștere a proiectului editorial Seria Centenar, în care am publicat cărți de mare însemnătate istorică, spirituală și culturală pentru poporul român. Mă gândesc în primul rând la lucrarea apărută sub egida Universității Babeș-Bolyai Construind Unirea cea Mare (ediție de lux, în 8 volume, însumând 8.500 de pagini, realizată de 30 de istorici și coordonată de Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan, Ioana-Mihaela Bonda, Ana Victoria Sima și Teodor Laurențiu Popescu). Despre această monumentală carte, coordonatorul principal, istoricul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, ne spune: Marea Unire, dincolo de toți factorii complecși care au determinat-o, rămâne cel mai înalt gest de voință colectivă înfăptuit de națiunea română. Pentru a fi adevărați urmași ai acelor făuritori de țară de acum un secol, ar trebui să continuăm sublima lor întreprindere, să avem încredere în noi și în Țara Românească, să construim un prezent realist și să pregătim un viitor bun pentru copiii și nepoții noștri, într-o Europă pașnică, unită și prosperă. Dar ca să avem forța să le facem pe toate, este nevoie de un lucru aparent simplu: să cunoaștem, așa cum a fost, epopeea noastră de Unire, derulată în urma Marelui Război, să avem acces la sursele istorice și la interpretările lor firești. De aceea, cel mai frumos dar făcut românilor de către Universitatea Babeș-Bolyai la Centenar, după o sută de ani de la pătrunderea noastră pe magistrala lumii contemporane, sunt aceste volume de mărturii și de istorii, care ne legitimează existența demnă în cadrul concertului mondial al națiunilor. Conferirea medaliei aniversare ne întărește în hotărârea de a continua editarea cărților consacrate României unite.  În aceste vremuri grele, de izolare, vă invităm să citiți cărțile noastre dedicate Centenarului Marii Uniri. O lectură-îndemn de a ne întoarce la valorile naționale și a ne regăsi identitatea românească”, a transmis Vasile George Dâncu, directorul editurii Școala Ardeleană.

abonare newsletter