Actualitate

Protecția Copilului poate PRELUA minorii cu ambii părinți infectați cu CORONAVIRUS

Direcțiile de asistență socială pot prelua copiii ai căror părinți au fost confirmați cu noul coronavirus.

Foto: Facebook/DGASPC Cluj Foto: Facebook/DGASPC Cluj

Daniel Tămaș, șeful Direcției Generale de Asistență Socială și a Protecției Copilul Cluj a confirmat că autoritățile naționale au dispus ca direcțiile din teritoriu să preia cazurile de copii ai căror părinți sunt confirmați cu coronavirus.

"Vă pot spune, din ceea ce cunosc în momentul de față, din recomandările făcute de autoritățile naționale, că există obligativitatea direcțiilor de asistență socială și de protecția copilului să preia cazurile de copii ai căror părinți sunt cu coronavirus. Din punctul meu de vedere, la nivelul diecțiilor de asistență socială, ar fi obligatorie o anchetă epidemiologică. Direcția ar avea obligația să anunțe DSP-ul, în același timp ar trebui sesizat și Comitetul pentru Situații de Urgență de la nivelul județului, coordonat de prefect. Mai mult, ar trebui direcțiile să aibă o procedură prin care să fie sesizat și Serviciul Public de Asistență Socială de la nivelul fiecărei primării și mai ales medicul de familie al copilului, care să ne prezinte o adeverință medicală, după care noi, la nivelul direcției de asistență socială, ar trebui să facem plasamentul în regim de urgență în centre. Noi avem centrul de primiri de urgență și cred că aceasta ar fi soluția, să îi plasăm acolo în regim de urgență, în izolatoarele pe care noi oricum le aveam pregătite", a declarat Daniel Tămaș.


Întrebat dacă există posibilitatea ca minorii să fie luați în grijă de alți membrii ai familiei, directorul DGASPC Cluj a spus: "Există și această variantă, dar cred că, venind dintr-un mediu cu coronavirus, și ei teoretic ar putea fi infectați".

Sistemul de asistență socială, "vulnerabil" la coronavirus

Daniel Tămaș a declarat că până în prezent nu există niciun caz de infectare cu coronavirus confirmat în centrele DGASPC Cluj, trăgând totodată un semnal de alarmă cu privire la lipsa materialelor din aceste structuri, fapt care ar putea conduce însă la o situație dramatică în centrele de adulți și de copii, în timp.


"În centrele de copii și de bătrâni, în momentul de față, nu avem nciun caz de infectare cu coronavirus. Din păcate, ne confruntăm cu aceeași problemă, cu lipsa materialelor. În momentul de față, eu sunt înlocuit de o persoană desemnată de Consiliul Județean Cluj și îmi parvin foarte multe informații de la nivelul sediilor de centre din județ, care reclamă deja lipsa materialelor, probleme cu personalul, delegări a unor persoane din alte centre în centrele de copii și de adulți, ceea ce, din punctul meu de vedere, este un fapt îngrijorător, pentru că este posibil să aduci virusul de afară. Fiind în concediu medical, nu pot interveni decât cu sfaturi către colegii mei, să se protejeze. Nu vreau să fiu pesimist, însă cred că va urma o situație dramatică în centrele de adulți și de copii cu handicap, care nu au posibilitatea să se apere de acest virus și țin pumnii colegilor din primul rând, pentru că ei vor duce greul", a mai spus Daneil Tămaș.

Copiii cu coronavirus, internați alături de părinți

Mihai Moisescu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Cluj a declarat că, în cazul copiilor infectați cu coronavirus, internarea se poate face alături de unul dintre părinți, așa cum se procedează și în celelalte unități de medicină pediatrică. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter