Actualitate

Câte aparate de testare pentru coronavirus funcționează la Cluj

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a declarat că, în prezent, în județ există 6 aparate de testare a probelor, însă nu toate sunt funcționale, din cauza lipsei de pe piață a reactivilor.

Astfel, există câte un aparat de testare la Spitalul de Boli Infecțioase și la Spitalul Oncologic, însă la acesta din urmă deocamdată nu pot fi analizate probe, întrucât lispesc kit-urile de testare.

"Legat de aparatele de testare, în prezent funcționale sunt 2: unu la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, ce capacitatea de 70 teste pe zi și la Institutul Ontologic, cu o capacitate de 400 teste pe zi, dar momentan fără kit-uri de testare, fiind preconizat ca la mijlocul săptămânii viitoare să ajungă 2.000 de testere", a transmis Mircea Abrudean.


De asemenea, există alte două aparate de testare la UMF și câte un aparat la UBB și USAMV, însă ele nu sunt funcționale încă, distribuția de testere pentru aceste aparate fiind preconizată doar la finalul săptămânii viitoare.

"Mai avem la dispoziție 2 aparate la Centrul de Cercetare UMF cu capacitate de 90 teste pe zi fiecare, câte un aparat de la UBB și USAMV, care împreună au capacitate de 150 teste pe zi, testerele ajung la finalul săptămânii viitoare, conform furnizorilor. La început de aprilie ajunge și aparatul comandat de Spitalul Județean, cu capacitate 150 teste pe zi, cu 3.000 de teste", a mai arătat prefectul Clujului.


Nici aparatele donate de societăți comerciale sau firme private nu au intrat în funcțiune până în prezent, întrucât reactivii folosiți la testare lipsesc de pe piață.

"Intențiile tuturor sunt lăudabile și le mulțumim pentru asta, doar că se materializează mai greu din cauza lipsei de pe piață a reactivilor necesari pentru testere. Aceste testere ajung mai greu, din cauza solicitărilor foarte mari la nivel mondial. Dar vor ajunge treptat și vom crește capacitatea", a adăugat Abrudean.


Potrivit prefectului Clujului, în cursul zilei de ieri au fost testate 140 de probe, a căror rezultat va fi comunicat după ora 13.

abonare newsletter