Actualitate

România se apropie de scenariul 3. Măsuri drastice pentru limitarea riscului de răspândire a CORONAVIRUSULUI

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a făcut o anchetă a celor patru scenarii de evoluţie a COVID-19 la nivel european, în funcţie de punctele slabe ale fiecărei regiuni în parte.

romania-se-apropie-de-scenariul-3-masuri-drastice-in-toata-tara romania-se-apropie-de-scenariul-3-masuri-drastice-in-toata-tara

România a înregistrat vineri seară cazul cu numărul 91, iar sâmbătă se aşteaptă ca numărul celor depistaţi pozitivi să treacă de 100, ceea ce înseamnă că ţara noastră va intra în scenariul 3 şi măsurile se vor schimba.

Ce înseamnă de fapt scenariul 3 în România ?

De la 100 la 2001 de cazuri pozitive se trece la scenariul 3, iar acest lucru va schimba puţin modul de operare al autorităţilor. În acest moment, la nivel naţional se încearca identificarea tuturor celor infectaţi şi se monitorizează traseul lor, dar acest lucru se va schimba cel mai probabil de sâmbătă.


Trecerea în noul scenariu presupune o presiune mult mai mare pe cadrele medicale

A. Transmitere susținută, pe scară largă – presiune asupra sistemului de sănătate

În această etapă, nu mai este necesară identificarea contacților, iar raportarea cazurilor trebuie să fie simplificată și bazată pe serviciile primare de sănătate. În cadrul spitalelor apare procedura de triaj și de izolare a cazurilor care necesită îngrijiri și limitarea presiunii exercitate de populație. Mai mult, este necesară implementarea de măsuri de ”distanțare socială”, pentru a împiedica transmisia virală.


B. Transmitere susținută, pe scară largă – suprasolicitarea sistemului de sănătate

Din acest moment, capacitatea spitalelor este suprasolicitată, atât serviciile de urgență, cât și serviciile de terapie intensivă. Pot apărea deficiențe în disponibilitatea personalului medical, materiale de protecție, kituri de testare a infecției.


Din acest punct este necesară activarea planului de urgență, amânarea serviciilor de sănătate non-urgente, identificarea de spații suplimentare de îngrijiri medicale și redistribuirea resurselor sanitare la nivel european.

Ultimele Stiri
abonare newsletter