Actualitate

România se află la periferia ciclonului puternic din Europa. Cod PORTOCALIU în Cluj

Furtuna care a lovit Europa afectează și România. Chiar dacă țara noastră se află la periferia ciclonului, efecte se resimt în codurile galben și portocaliu de vânt, în special în zonele montane.

În următoarele zile, vremea se va încălzi ușor și temperaturile vor fi mai mari decât cele normale perioadei.

Zonele cele mai afectate de vremea extremă sunt în zona de munte, unde este așteptat viscol.


„Într-adevăr, țara noastră se află la periferia acestui ciclon care este deja în diminuare ca și potențial, dar cu toate acestea resimțim și noi efectele acesteia pentru că suntem în vigoare cu un cod galben, dar și portocaliu în special pentru intensificări ale vântului. Acest cod galben vizează în special zona de munte, unde ne așteptăm la rafale în general de 65-75 de kilometri la oră, dar pe creste și peste 100 kilometri la oră. Aceste intensificări ale vântului vor fi asociate cu ninsori în general moderate cantitativ, care vor reduce si vizibilitatea. Aceste fenomene se așteaptă mai ales în Carpații Occidentali și în jumătate de nord a Carpaților Orientali”, a spus meteorologul Mihai Timu, potrivit Digi24.

Regimul termic din România este momentan mai mare decât normalul perioadei. După frigul din weekend, o masă de aer mai cald a ajuns în țara noastră.


„(Regimul termic n.r.) s-a modificat de luni noaptea pentru că această circulație de aer intensă care s-a făcut la nivelul Europei a făcut ca masa de aer rece din weekend să părăsească țara noastra și a fost înlocuită de un aer mai cald, oceanic.

Regimul termic va rămâne unul destul de plăcut, în prima parte a acestei săptămâni, asta înseamnă maxime de 10-12 grade, astăzi, mâine și poimâine, în sud și sud-vest, dar nopțile devin un pic mai reci.


Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu pentru zonele montane din județul Cluj.

Se anunță intensificări susținute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă. Intervalul de valabilitate: 10 februarie, ora 18:00 – 11 februarie, ora 20:00.


Pentru persoanele care se află sau intenționează să se deplaseze în aceste zone, aflate sub incidența vremii rele, ISU Cluj transmite următoarele recomandări:

– urmăriți buletinele meteo;
– informați-vă despre condițiile de trafic;
– parcați mașinile la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate;
– pregătiți mașina pentru circulația în condiții de iarnă/drum alunecos.


Vântul puternic și-a făcut de cap la Cluj-Napoca în noaptea de luni spre marți.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter