Actualitate

„Boala sărăciei” e la ea acasă în România

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/07_ziua/tbc-raze-plamani.jpg" border="0" alt="Raze plămâni" title="Deşi la nivel naţional incidenţa tuberculozei este foarte ridicată, statisticile arată că în Cluj situaţia nu e atât de gravă" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Incidenţa TBC-ului în ţara noastră e triplă faţă de media UE.</p> <p>România înregistrează 110 cazuri de tuberculoză la 100.000 locuitori, în timp ce media europeană este de 39 de cazuri la 100.000 locuitori.</p> <p>Dacă la nivel naţional, incidenţa TBC-ului este cu mult peste media europeană, judeţul Cluj se situează cu mult sub media pe ţară la acest capitol. Astfel, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Cluj, în anul 2009 incidenţa cazurilor noi era de 49,5 la 100.000 locuitori, iar a cazurilor de recidivă era de aproape 9 la 100.000 de locuitori.</p>

2 milioane de decese pe an

Incidenţa tuberculozei în ţara noastră ar putea să scadă în următorii ani ca urmare a unei iniţiative a Parlamentului European prin care această boală ar urma să fie inclusă într-o strategie prin care se vizează încetarea creşterii numărului de îmbolnăviri. Astfel, ar urma ca rezultatele cercetării europene să aibă un impact pozitiv în ţările în curs de dezvoltare, unde se înregistrează cea mai mare mortalitate din această cauză, după cum spun deputaţii europeni. În acest sens, a fost adoptată o rezoluţie prin care se subliniază rolul UE în „oprirea şi începerea inversării tendinţei” de răspândire a tuberculozei până în 2015.

„Chiar dacă au fost înregistrate progrese, boala cauzează încă aproape 2 milioane de decese pe an, mortalitatea fiind ridicată mai ales în ţările în curs de dezvoltare şi în rândul persoanelor care suferă de HIV/SIDA”, afirmă reprezentanţii Biroului de Presă al Parlamentului European.


Vaccinuri noi, mai accesibile

În acest context, deputaţii europeni au subliniat rolul unei organizaţii europene care dezvoltă noi vaccinuri cu scopul de a le face accesibile în întreaga lume, la preţuri acceptabile. „Eforturile de cercetare farmaceutică sunt de asemenea necesare pentru a lupta împotriva bolilor neglijate, care afectează în general ţările în curs de dezvoltare”, se mai precizează în textul votat de Parlament.

Ultimele Stiri
abonare newsletter