Actualitate

Cum explică Primăria Cluj-Napoca abaterile de 177 mil. lei? „Credem că am procedat corect!”

Potrivit Curții de Conturi, la Primăria municipiului Cluj-Napoca au fost descoperite prejudicii în valoare de 4,1 milioane lei, abateri financiar-contabile de 177 milioane lei și venituri suplimentare de 3,4 milioane lei.

Cum explică Primăria Cluj-Napoca abaterile de 177 mil. lei? „Credem că am procedat corect!”, sursă foto: Raymond Füstös/ monitorulcj.ro Cum explică Primăria Cluj-Napoca abaterile de 177 mil. lei? „Credem că am procedat corect!”, sursă foto: Raymond Füstös/ monitorulcj.ro

Conform auditului realizat anul trecut de inspectorii Curții de Conturi la Primăria Cluj-Napoca, față de anii trecuți, prejudiciile au crescut chiar și de patru ori. Principalele nereguli constatate se referă la cheltuieli decontate ilegal către Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, nerealizarea veniturilor din taxa specială de transport local, plăți nelegale pentru ajutoare sociale, lucrări de reparații neincluse în lista de investiții, ori abateri în legătură cu alunecările de teren din Lomb.

Cu toate acestea, reprezentanții municipalității nu sunt îngrijorați, fiind ferm convinși că toate acțiunile lor s-au produs într-un cadru legal. Viceprimarul Dan Tarcea a recunoscut că a văzut raportul abia miercuri, „nu a putut intra în fiecare detaliu”, însă promite că va urma o serie de întâlniri cu reprezentanții Curții de Conturi pentru a lămuri toate aspectele gri din raportul întocmit.


„Aș dori să fac câteva precizări. În primul rând, asta este datoria Curții de Conturi, să constate. Asta nu înseamnă că tot ce constată Curtea de Conturi este și valabil! Curtea de Conturi spune că ar fi trebuit să fie investiții, nu reparații, ori din punctul nostru de vedere sunt niște reparații la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, că nu am construit statuia de la zero, ca să fie investiție”, a explicat Tarcea, la un post de radio local, una dintre abaterile constatate de inspectori.

Potrivit Curții de Conturi, lucrările de reparații efectuate în anul 2018 la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, din Piața Mihai Viteazul, nu au fost incluse în lista de investiții. De asemenea, lucrările nu au fost plătite din articolul bugetar corespunzător și nu au fost evidențiate corect din punct de vedere contabil, abaterile ajungând la suma de peste 3,3 milioane lei.


Tarcea: „Sunt chestiuni de finețe!”

„Practic, discutăm de abateri de viziune: unde trebuie încadrate în articolul bugetar, la reparații sau la investiții. Procedurile prin care s-a făcut această licitație (n.red. pentru lucrările la statuia lui Mihai Viteazul) sunt transparente, sunt aceleași, fie că ai avut o reparație sau o investiție, trebuia să faci o licitație publică deschisă. Sunt chestiuni de nunață, nu chestiuni de fond. Suntem încă și din anul 2017 cu câteva procese în instanță cu Curtea de Conturi, câteva le-am câștigat, altele sunt pe rol”, a mai punctat viceprimarul.

Printre abaterile constatate de Curtea de Conturi se numără și faptul că nu a fost înregistrat în domeniul public al Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Cluj-Napoca, respectiv în evidența contabilă, Drumul Sfântul Ioan, deși între 2017-2018 s-au efectuat reparații de aproape 7,6 milioane de lei. „În 2018 nu era, acum este deja cadastrat drumul”, a explicat Tarcea.


„Noi credem că avem dreptate, că am procedat corect. Urmează să avem procedurile legale de mediere, dar dacă nu vom ajunge la un consens, vom merge pe toate căile legale. (...) Sunt chestiuni de finețe, care nu implică și nu au niciun fel de relevanță în privința cheltuielii banilor publici. Multe dintre recomandări sunt rezolvate”, a conchis viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI: Nereguli fără număr la Primărie. Ce a găsit Curtea de Conturi și la cât se ridică prejudiciul

Ultimele Stiri
abonare newsletter