Actualitate

Andante, Andante! Trenul de mare viteză între Cluj-Napoca și Oradea, în ritmul de melc al CFR

Proiectul de dublare și electrificare a întregului tronson Cluj-Napoca – Oradea a fost trecut în programul de guvernare al Guvernului Boc, în decembrie 2008, însă nici până astăzi nu a fost pus în practică.

Andante, Andante! Trenul de mare viteză între Cluj-Napoca și Oradea, în ritmul de melc al CFR Andante, Andante! Trenul de mare viteză între Cluj-Napoca și Oradea, în ritmul de melc al CFR

În iulie 2016, Asocierea Acciona Ingenieria – Baicons Impex câștigase licitaţia pentru reactualizarea studiului de fezabilitate în vederea electrificării şi reabilitării liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, oferta financiară finală fiind în valoare de 4,55 milioane lei (fără TVA).

„Reactualizarea studiului de fezabilitate este necesară pentru evaluarea caracteristicilor tehnice şi operaţionale ale liniei existente, analiza mediului socio-economic, instituţional şi juridic şi pentru realizarea scenariilor de dezvoltare”, anunța, în vara anului 2016, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA.


Acum, la peste trei ani și jumătate distanță, contractul pentru reactualizarea studiului de fezabilitate este în continuare „în derulare”, potrivit CFR SA. Obiectivul se află pe lista proiectelor de dezvoltare CFR pentru anul 2020, întocmită în decembrie 2019, derulate de către CNCF „CFR”–SA, cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.

Reactualizare studiu de fezabilitate pentru „Electrificarea si reabilitarea tronsonului de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor”


– Date tehnice: electrificarea şi reabilitarea a 157,9 km linie c.f.
– Valoare SF: 4,55 mil. lei (fără TVA)
– Sursă de finanţare: POIM 2014 – 2020
– Stadiu: contract pentru reactualizare SF în derulare

La capitolul „alte proiecte din rețeaua TEN-T generală și globală”, aflată în implementare se numără și un alt proiect ce vizează zona Clujului, respectiv reabilitarea unui pod și a două podețe pe SRCF Cluj – lotul 4. Costurile proiectului finanțat prin FEDR și din bani de la Bugetul de stat se ridică la 27,901 mil. lei (fără TVA), aflându-se momentan la un stadiu fizic de 92,50%, potrivit CFR SA.


Ungaria, mai „agilă” pe șine!

În septembrie 2019, Ungaria a lansat deja licitația pentru electrificarea și reabilitarea a 55 km ai liniei de cale ferată ce leagă Oradea de Budapesta. Dintre cele cinci linii transfrontaliere dintre cele două țări, una singură este electrificată. De fapt, în ultimii ani, Ungaria a modernizat mult rețeaua feroviară, existând porțiuni importante cu viteze de peste 100 km/h. În contrast, la noi, electrificarea liniei Cluj-Napoca – Oradea este în discuții de ani buni. Și va mai dura!

Anul trecut, deși au crescut sumele alocate de Guvernul României pentru întreținerea infrastructurii feroviare publice, de la 1,04 miliarde de lei în 2018, la 1,41 miliarde de lei, potrivit Bugetului pe anul 2019, multe proiecte feroviare au primit sume infime luând în considerare valoarea investițiilor. Bugetul propus de Ministerul Transporturilor pentru electrificarea liniei de cale ferată între Cluj-Napoca și Episcopia Bihor era cu mult mai mic decât ar fi fost necesar – doar 684.000 de lei!


Momentan, calea ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihor, de pe Magistrala 300, are o lungime totală de 158 km, fiind străbătută de cel mai „rapid” tren în 2 ore și 45 de minute (IR 406, tren direct). Pe anumite tronsoane există linie dublă (Oradea–Oșorhei, Telechiu–Aleșd și Poieni–Huedin-Cluj-Napoca), însă pe majoritatea traseului este linie ferată simplă.

CITEȘTE ȘI: Alianța Vestului trage de mânecă Guvernul Orban pentru electrificarea liniei Cluj-Napoca – Episcopia Bihor

abonare newsletter