Actualitate

Acordul pentru Brexit a fost validat de Comisia Europeană

Acordul cu privire la Brexit mai trebuie parafat doar de Parlamentul European, pentru a intra în vigoare. Preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului și-au pus vineri semnătura pe document, care a fost deja aprobat de Regatul Unit, pentru a permite ratificarea sa.

Acordul cu privire la Brexit a fost semnat vineri de preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului.
Acordul a fost aprobat de Regatul Unit pentru a permite ratificarea sa de către Parlamentul European, a anunţat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Prietenia noastră va rămâne”


”Împreună cu Charles Michel am semnat acordul privind ieşirea Regatului Unit din UE, deschizând calea ratificării sale de către Parlamentul European”, a anunţat preşedinta Comisiei Europene pe contul său de Twitter, precizează Agerpres, citând presa internațională.

Cu acordul oficial al Ursulei von der Leyen şi al lui Charles Michel, textul va fi supus acum atenţiei Parlamentului European în 29 ianuarie pentru ratificare. Iar, apoi, joia viitoare, diplomaţii statelor membre ale UE vor aproba în scris raportul, asigurând astfel retragerea în ordine a Marii Britanii în 31 ianuarie la miezul nopţii.


Lucrurile se vor schimba inevitabil, dar prietenia noastră va rămâne. Vom începe un nou capitol în calitate de parteneri şi aliaţi”, a subliniat preşedintele Consiliului într-un tweet pe contul său oficial. El a adăugat în franceză: ”Ţin să scriem această nouă pagină împreună!”.

Regina și-a dat consimţământul


Negociatorul şef al UE, francezul Michel Barnier, a asistat la această semnare organizată la sediul Comisiei Europene la Bruxelles, întrucât preşedintele Consiliului Europene urma să plece apoi la Tirana.

Acordul urmează a fi trimis la Londra pentru a fi parafat de către premierul Boris Johnson.


Regina Elisabeta a II-a şi-a dat joi consimţământul pentru textul care reglementează modalităţile separării după 47 de ani de apartenenţă a Marii Britanii la UE. Textul fusese deja adoptat definitiv miercuri seara de către parlamentul britanic.
Parlamentul European va fi ultima instanţă care se pronunţă cu privire la acord. Eurodeputaţii membri ai Comisie pentru afaceri constituţionale au recomandat joi seara cu o foarte largă majoritate de 23 de voturi, împotriva a trei, aprobarea textului în sesiune plenară la 29 ianuarie.
Perioadă de tranziție

Laburistul britanic Richard Corbett, unul dintre cei care au votat împotriva recomandării în favoarea votării acordului de către Parlamentul European, a denunţat un ”Brexit care nu mai este de mult timp voinţa poporului britanic”. El a asigurat că va vota din nou împotriva în cursul votului din 29 ianuarie.


Separarea oficială este însoţită de o perioadă de tranziţie până la sfârşitul anului 2020. Regatul Unit va continua să aplice reglementările UE în această perioadă, fără a lua parte totuşi la deciziile comunitare.

Aceasta va permite o retragere calmă. Răgazul va permite de asemenea celor două părţi să-şi negocieze viitoarea relaţie, în special, un acord comercial. Dar timpul este considerat prea scurt pentru o astfel de negociere.

Ultimele Stiri
abonare newsletter