Actualitate

Mona Lisa a fost bărbat?

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/07_ziua/ioan botezatorul.jpg" border="0" alt="Pictura “Ioan Botezătorul”, de Leonardo da Vinci" title=" Cercetătorii italieni sunt de părere că modelul folosit atât în pictura “Ioan Botezătorul”, cât şi în “Mona Lisa”, este unul şi acelaşi - Salai, ucenicul lui Leonardo da Vinci" align="left" />Modelul care a pozat pentru „Mona Lisa” a fost un bărbat tânăr, afirmă cercetătorii italieni.</p> <p>La doar o lună după ce o cercetătoare italiană spunea că modelul pentru Mona Lisa a fost Bianca Giovanna Sforza, fiica lui Ludovic Maurul, experţii italieni spun acum că celebrul personaj al lui Leonardo da Vinci a fost inspirat de cel care i-a fost ucenic timp de 25 de ani, informează AFP.</p> <p>Identitatea Mona Lisei este dezbatută de mai bine de cinci secole, iar speculaţiile au mers de la mama artistului, Lisa Gherardini, până la soţia unui comerciat florentin şi, recent, Bianca Giovanna Sforza, fiica unui nobil din Bobbio. Unii au sugerat chiar că presupusa homesexualitate a artistului şi dragostea sa pentru enigme l-au determinat să se picteze pe sine ca o femeie. Acum însă, cercetătorii sunt de părere că muza lui Da Vinci ar putea fi chiar ucenicul său.</p>

Silvano Vincenti, preşedintele Comitetului naţional pentru valorificarea bunurilor istorice, a declarat că un tânăr asistent al maestrului renascentist, cunoscut sub numele de Salai, a fost modelul care a pozat pentru celebrul portret “Mona Lisa”, relatează Mediafax. Salai, al cărui nume adevărat era Gian Giacomo Caprotti, a intrat în slujba maestrului italian pe când avea 16 ani şi a rămas alături de acesta timp de 25 de ani, fiind muza şi modelul mai multor tablouri realizate de Leonardo da Vinci. Potrivit declaraţiilor lui Silvano Vincenti, cei doi bărbaţi întreţineau o relaţie “ambiguă” şi au fost probabil amanţi.

Iniţialele din ochi aparţin ucenicului?

Silvano Vincenti a prezentat în faţa presei asemănările frapante dintre trăsăturile protagoniştilor din tablourile “Ioan Botezătorul” şi “Îngerul” şi forma nasului şi a buzelor din “Mona Lisa”. În opinia cercetătorului italian, marele artist renascentist a lăsat în urma lui câteva indicii, pictând în ochii Giocondei litera “L” - pentru Leonardo - şi litera “S” - pentru Salai. Cercetătorul italian, autorul unei cărţi pe această temă, a declarat că echipa de specialişti pe care a coordonat-o a realizat studiul analizând reproducerile numerice de înaltă definiţie ale tablourilor.


Teorie contestată

Teoria lansată de Silvano Vincenti este puternic contestată de experţii Muzeului Luvru din Paris, proprietarul tabloului “Mona Lisa”. Ei au afirmat că “tabloul a fost supus tuturor analizelor de laborator posibile şi imposibile între anii 2004 şi 2009. Nici o inscripţie (literă sau cifră) nu a fost detectată cu ocazia acestor teste”.

„Îmbătrânirea acestei picturi pe lemn a cauzat apariţia unui număr mari de crăpături în materialul pe care a fost realizat, care se află acum la originea unor interpretări numeroase”, se afirmă în comunicatul emis de Muzeul Luvru, preluat de Mediafax.

Ultimele Stiri
abonare newsletter