Actualitate

Acuzații grave aduse conducerii Penitenciarului Gherla. Un deținut a vrut să evadeze săpând un tunel

Directorul pazei este răspunzător moral pentru tentativa de evadare, susţine un lider sindical după ce un deţinut periculos a făcut o gaură în zidul celulei sale prin care urma să fugă din Penitenciarul Gherla.

„Deţinutul Lupu Mădălin Miki, condamnat la închisoare pe viaţă, pentru săvârşirea a patru crime (două comise în libertate, două în timpul detenţiei) a încercat să evadeze din Penitenciarul Gherla, săpând un tunel în zidul camerei de deţinere, în spatele frigiderului”, explică Cosmin Dorobanţu, secretar General la Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP).

Deținutul Lupu Mădălin Miki, clasificat în regim de maximă siguranță, a săpat în zidul camere, în zile repetate, și pe care-l uda cu apă pentru a atenua zgomotele produse, un tunel pentru a ajunge în ghena de gunoi de pe secția de deținere. Ghena de gunoi aferentă secției de deținere comunică printr-un burlan (cu grosimea necesară treceri unui om) cu ghena din afara sectorului de deținere, unde se află și curțile de plimbare ale deținuților.


„Din afara sectorului de deţinere, deţinutul Lupu Mădălin Miki intenţiona să sară gardul în curtea bisericii penitenciarului şi de acolo în fabrica de mobilă a Penitenciarului Gherla care este dezafectată”, detaliază Dorobanţu, pe un site de specialitate.

Acesta susţine că autorităţile au reuşit să oprească evadarea datorită celor doi colegi de celulă ai lui Mădălin Lupu, care au alertat angajaţii penitenciarului. Aceştia au descoperit gaura din peretele celulei, pe care infractorul periculos o masca cu frigiderul.


„Directorul pazei răspunzător moral pentru tentativa de evadare”

Cosmin Dorobanţu, secretar General la Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), consideră că răspunzător moral pentru tentativa de evadare este directorul adjunct siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, comisar şef de poliţie penitenciară Florin Apahidean.

„Slaba coordonare și lipsa măsurilor luate împotriva deținuților de către directorul adjunct siguranța deținerii și regim penitenciar, comisar șef de poliție penitenciară Florin Apahidean au condus, în timp. la apariția, în rândul deținuților, a unor comportamente necorespunzătoare și a unor atitudini care exced normelor de drept privind executarea pedepselor. Angajații Penitenciarului Gherla au semnalat, în repetate rânduri, conducerii penitenciarului că deținuții, în lipsa fermității ofițerului Florin Apahiedan, au început să aibă un comportament dezadaptativ, jignind, amenințând, agresând personalul care desfășoară activități directe cu aceștia”, mai spune Dorobanțu.


„La apel, intrăm cu capul în pământ”

Liderul sindical face dezvăluiri grave privind faptul că agenţii penitenciarului ajung să fie umiliţi de către deţinuţi din cauza lipsei măsurilor ferme ale conducerii.

„Această situație se întâmplă din cauza tolerării abaterilor deținuților de la reguli de către directorul adjunct siguranța deținerii și regim penitenciar, comisar șef de poliție penitenciară Florin Apahidean, care nu ia măsuri eficiente de contracarare a acestor comportamente ale deținuților. Lipsa fermității ofițerilor împotriva deținuților a fost înlocuită cu jigniri ale factorilor de conducere îndreptate împotriva agenților sau cu mustrări și atitudini nedeontologice efectuate de ofițeri împotriva agenților, chiar în fața deținuților, slăbindu-le acestora autoritatea”, a mai spus secretarul FSANP.


Acuzaţii aduse fostei conduceri a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

Dorobanţu susţine că lipsa de profesionalism a directorului pazei a fost tolerată de fosta conducere a ANP.

„Incidentele operaționale și critice din Penitenciarul Gherla au printre alte cauze și lipsa de implicare a foștilor directori generali ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) cărora le-au fost prezentate faptele directorului adjunct siguranța deținerii și regim penitenciar, comisar șef de poliție penitenciară Florin Apahidean, însă nu au luat nicio măsură, favorizând indirect escaladarea neregulilor din Penitenciarul Gherla”, mai spune Dorobanțu.


FSANP a sesizat comisia de disciplină împotriva lui Florin Apahidean

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a sesizat comisia de disciplină împotriva directorului adjunct siguranța deținerii și regim penitenciar, comisar șef de poliție penitenciară Florin Apahidean pentru nerespectarea dispozițiilor șefilor ierarhici, depășirea atribuțiilor de serviciu și pentru încălcarea valorilor democrației.

Sesizarea comisiei de disciplină împotriva lui Florin Apahidean se află momentan pe masa comsiei de disciplină a polițiștilor de penitenciare din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Cine este Mădălin Lupu

Mădălin Lupu are la doar 26 de ani el are patru crime la activ: în 2017 a omorât o bătrână de 80 de ani în propria locuinţă, iar pe fiul ei de 53 de ani l-a rănit grav.

După ce a comis fapta de la Alba Iulia, Mădălin Lupu ar fi plecat la Botoşani unde a încercat să comită un furt la locuinţa Floricăi Dutcă, o femeie de 71 de ani din localitatea Coţuşca. Femeia nu era acasă dar a fost alertată de vecini. Când a intrat în casă peste tânăr, acesta a înjunghiat-o de două ori, victima decedând la spital.

Cea de-a doua victimă a fost ucisă chiar de ziua lui de naştere, în 17 iulie. Alte două crime le-a săvârşit în timpul detenţiei, arată Dorobanţu.

În faţa instanţei tânărul a spus că a comis fapta pentru bani, el mergând în casa femeii, de 71 de ani, pentru a lua o sumă de bani, având în vedere că era ziua lui. S-a speriat când femeia s-a întors acasă şi a dat peste el şi a înjunghiat-o.

Mădălin Miki Lupu a recunoscut că tot el a omorât-o şi pe bătrâna de 80 de ani din judeţul Alba, Cornelia Drâmbărean, pe care a desfigurat-o cu mai multe lovituri de bâtă.

Pe pagina sa de pe Facebook, tânărul a postat în trecut mai multe fotografii din celulă. Lupu are 7 clase şi a mai fost condamnat în trecut pentru un viol comis în 2011. A ieşit din penitenciar după cinci ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter