Actualitate

Blocul de 10 etaje în zona cu multe spații verzi, sămânță de scandal: „Voi, arhitecții, unde ați fost? Toți tac mâlc, de ce n-au sărit ca arși?!”

Primăria municipiului Cluj-Napoca a dat undă verde, marți, construirii unui bloc cu 10 etaje pe strada Plopilor, într-o zonă puternic marcată de spaţii verzi, precum Parcul Sportiv „Iuliu Haţieganu” sau Parcul Rozelor.

Blocul de 10 etaje în zona cu multe spații verzi, sămânță de scandal: „Voi, arhitecții, unde ați fost? Toți tac mâlc, de ce n-au sărit ca arși?!” Blocul de 10 etaje în zona cu multe spații verzi, sămânță de scandal: „Voi, arhitecții, unde ați fost? Toți tac mâlc, de ce n-au sărit ca arși?!”

Arhitecţii au aprobat proiectul motivând că în zonă există cel puţin alte două clădiri cu regim de înălţime de 10 etaje. Cu toate acestea, oficialii din Primărie recunosc că prin Planul Urbanistic General (PUG) se instituie un regim maxim de 4 nivele supraterane, în acest caz fiind vorba de o derogare. Primarul Emil Boc s-a arătat deranjat de acest subiect delicat, spălându-se pe mâini și dând vina pe arhitecții care au modificat destinația terenului din spațiu verde în spațiu de construit.

„Eu, ca primar, trebuie să pun în aplicare un PUG făcut de specialiști, nu de mine, că eu nu mă pricep la domeniile urbane. Aș vrea să puneți întrebarea la proiectanții PUG ai Clujului, cei care au schimbat acea destinație prin PUG-ul din 2014 din spațiu verde în spațiu de construit. Văd foarte mulți artiști ai neamului, arhitecți, care sunt parte la niște decizii, după care se arată revoltați: «domnule, dar cum e posibil să apară așa ceva în oraș?»”, a declarat Emil Boc, la un post de radio local.


„Pe bună dreptate adresezi întrebarea, dar voi, breasla arhitecților, când s-a făcut această modificare, unde ați fost? De ce n-ați sărit ca arși, «domnule, acolo s-a modificat din spațiu verde în spațiu de construit, nu faceți acest lucru!». Tac toți mâlc, iar după aceea, evident, ca să dea bine la public, vin și spun! Dar tu de ce n-ai oprit acest lucru, că erai de specialitate?”, a tunat primarul, oferind detalii despre ce se va întâmpla în zonă.

Conform edilului, propunerea inițială era să fie construite patru blocuri de câte patru etaje. Ulterior, specialiștii, ca să „diminueze partea negativă”, au propus un singur bloc, însă de 10 etaje, ca să păstreze cât mai mult spațiu verde. Vorbim despre un teren în suprafaţă totală de 13.216 mp, situat în vecinătatea Parcului Sportiv „Iuliu Haţieganu”. Beneficiarul construcţiei este General Construct SRL, din Suceava, iar proiectantul este Arhimar Serv SRL.


„Eu nu mă adresez doar celor care stau de pe margine și fluieră. Mă adresez și celor care au avut atribuții de decizie și au făcut PUG. Ei trebuie întrebați, să răspundă și ei! Pentru că eu, după aceea, ce mai pot să fac? Dacă nu dau autorizația (n.red. de construire) în condițiile legii, mă trimit în judecată pe mine și pe funcționarii mei și plătim despăgubiri!”, a conchis Emil Boc, după ce consilierii locali au adoptat proiectul de hotărâre cu 24 de voturi.

CITEȘTE ȘI: Rămâne cum am stabilit! Bloc de 10 etaje într-o zonă cu multe spaţii verzi pe Plopilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter